11 načina da izlečite uvećanu jetru

Naš organizam ima dosta načina da se izbori sa oštećenjem organa, a jedan od najčešćih načina je upala organa. Kada dođe do upale nekog organa u telu, ona zapravo sprečava dalje oštećenje tog organa. Ako upala potraje, može dovesti do brojnih problema, a ako je u pitanju jetra – nikad ne možete biti dovoljno obazrivi. Ako ste već bili kod lekara i sigurni ste da u pitanju nije neki teži problem, možete na određene načine olakšati simptome upaljene jetre.

11 načina da izlečite uvećanu jetru

 1. Zeleni čaj

Zeleni čaj je naširoko poznat po svojim antioksidantnim svojstvima. Zeleni čaj je jedno od najzdravijih pića na svetu i odličan je za jetru. Katehini, glavni antioksidansi, štite ćelije i podstiču zdravlje jetre. Sve što vam je potrebno je samo da pijete 1-2 šolje zelenog šaja dnevno.

 1. Špargle

Špargle su odlična namirnica za zdravu jetru. Pomažu u smanjivanju upale i deluju kao prirodni diuretik i pročišćavaju jetru.

11 nacina da izlecite uvecanu jetru

 1. Masna riba

Masna riba kao što su losos i tunjevina je bogata omega-3 masnim kiselinama. Ova riba ima antiupalna svojstva i efikasna je u lečenju uvećane jetre. Još neki dobri izvori ovakvih masnoća su kikiriki puter, kokosovo ulje i bademi. Ove masnoće nemaju nuspojave i mogu ih konzumirati svi, uključujući i decu i trudnice.

 1. Crna čokolada

Crna čokolada je bogata antioksidansima i ima antiupalna svojstva. Kvalitet čokolade je važan, jer jedino čokolade koje imaju više od 80% kakaa mogu biti dobre za uvećanu jetru.

 1. Limun

Limunov sok je najbolji način da ispunite dnevne potrebe organizma za vitaminom C. Većina ljudi zna koliko je limun dobar za sjajnu kožu i zato je limun najčešći sastojak kućnih tretmana za kožu. Limun je i prirodni diuretik i savršen je za ublažavanje upala. Malo limunovog soka razblaženog u čaši vode će vam dosta pomoći ako imate uvećanu jetru.

 1. Beli luk

Beli luk nije samo odličan začin za jela. Dokazano je da beli luk pročišćava krv i organizam od toksina i tako rasterećuje jetru.

 1. Gorka dinja

Gorka dinja se dosta koristi za lečenje dijabetesa i lošeg imuniteta. Da biste rasteretili uvećanu jetru, pijte po čašu soka od gorke dinje svakog jutra.

 1. Sok od pomorandže

Pomorandže su još jedno citrusno voće bogato vitaminom C. Pomorandže su bogate antioksidansima i vlaknima koje čiste toksine sa jetre i pomažu u smanjivanju upala.

 1. Papaja

Papaja je još jedno voće koje dosta pomaže kod uvećane jetre. Možete jesti sirovu papaju ili praviti sok od nje. Možete dodati papaji i semenke kima, jer joj pojačavaju dejstvo.

 1. Plavi patlidžan

Plavi patlidžan je jedan od najefikasnijih tretmana za uvećanu jetru jer stimuliše rad neaktivnih ćelija jetre. Ubacite u redovnu ishranu što više plavog patlidžana.

 1. Avokado

Avokado je poznat kao jedna od najzdravijih namirnica na planeti. Bogat je mononezasićenim masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju krvnog pritiska i dobre su za arterije. Avokado ima antiupalna svojstva, što ga čini odličnim za uvećanu jetru.

Neki od simptoma uvećane jetre su neprijatnost u stomaku, osećaj sitosti, mučnina i zamor. Najbolje je posavetovati se sa lekarom pre nego što počnete bilo kakav tretman. Uvećana jetra je razlog za brigu jer može izazvati još niz zdravstvenih problema. Srećom, ove namirnice vam mogu dosta olakšati problem.

--------------------------

loading...
---
Loading...