27. nedelja trudnoće

Sada ste u drugom stanju 27 nedelja, i ulazite u 28. Vaša beba ima oko 37 centimetara, od glave do prstića, i teška je oko 1100 grama.

Vašoj bebi se u ovom periodu razvija imunitet, zahvaljujući prirodnim antitelima koji dolaze iz vašeg krvotoka kroz placentu. Beba sada već može da koordinirano sisa i guta, što će joj biti potrebno kada počne da pije mleko nakon rođenja. Ali, ovaj refleks ne sazreva u potpunosti, sve do 34-36. nedelje. Beba u ovom dobu počinje da razgleda, raspoznaje svetlo od tame, i prati pokrete.

Fizičke promene

Bol u rebrima

Materica u nekom momentu trudnoće počinje da se širi i prema grudnom košu, što može izazvati bol i nelagodnost. Međurebarni mišići ovde najviše trpe i nekada se mogu malo istegliti. Pokušajte da ublažite pritisak tako što ćete sedeti uspravno i rukama blago gurnuti bebu prema dole.

Grčevi u nogama

Oko 50% trudnica oseća grčeve u stopalima, listovima ili butinama, najčešće u poslednjim mesecima trudnoće. Grčevi u nogama obično se javljaju noću, te vas mogu prenuti iz sna (kao i vašeg partnera) i samo doprineti nesanici i opštem umoru.

Ukoliko se često budite noću i imate problema da zaspite, probajte sa vežbama opuštajuće vizualizacije.

oticanje nogu u trudnoci

O čemu još treba razmisliti

Ukoliko još uvek radite ili studirate, treba da polako isplanirate najbolje vreme za prestanak aktivnosti. U zavisnosti od vaše situacije, možete otići na trudničko bolovanje nekoliko nedelja pre termina, ili ćete probati da izdržite što duže. Ukoliko se osećate dobro i uspešno se nosite sa poslovnim obavezama  dok trudnoća normalno napreduje, treba da odete sa radnog mesta kada to budete želeli. Ipak, imajte na umu da ponekad, iz zdravstvenih razloga (koji se tiču bebe i/ili vas) ne možete tačno isplanirati dan odlaska na trudničko. Ukoliko npr. beba reši da izađe ranije, onda ćete i vi morati da odete ranije sa posla, a možda se desi i da se na radne zadatke vratite pre nego što ste očekivali. Pokušajte da budete fleksibilni i uračunajte sve ove nepredviđene okolnosti.

Prirodne terapije i trudnoća

Hipnoza i hipno-porođaj

Hipnoza se koristi tehnikama ponavljajućih instrukcija, kako bi osobu uvela u stanje dubinske opuštenosti. Kada je u tom stadijumu, veruje se da se podsvest otvara za istraživanje psiholoških i emotivnih problema, i terapeut tada može sugestijama uticati na nju. Cilj hipnotisanog stanja je da reši emotivne probleme, telesne funkcije, probleme sa ponašanjem i zavisnostima, dovodeći ih u normalizovano, izbalansirano stanje.

Hipnoza se koristi za kontrolu bola i postaje sve popularnije sredstvo za olakšanje bola prilikom porođaja. Hipno-porođaj i slične tehnike koriste pozitivno razmišljanje, opuštanje, vizualizaciju, disanje i auto-sugestije koje se uče tokom trudnoće, kako bi se postigao porođaj bez bola.

--------------------------

loading...
---
Loading...