6 razloga da češće jedete banane

Dobro je što nam je ovo tropsko voće lako dostupno, budući je reč o izuzetno korisnoj namirnici. Banane su jedna od najstarijih gajenih biljaka na svetu, potiču iz jugoistočne Azije i rastu isključivo u tropskim klimatskim uslovima. Međutim, iako ih nema u našim voćnjacima, banane su odavno postale sasvim uobičajeno voće na našoj trpezi. Ponekad su čak jeftinije i od običnih jabuka, pa ne čudi što ih obilato koristimo! Jedu ih svi, i stari i mladi, a zajedno s narandžama postale su tradicionalni deo paketa koji se nosi u posetu bolesiku.

S medicinskog stanovišta veoma je dobro što su nam banane lako dostupne budući da je reč o izuzetno korisnom voću. U pitanju je antialergijska namirnica, što znači da se njome mogu naslađivati već i deca u prvoj godini života. Odraslima se preporučuje svakodnevna upotreba ovog voća, koje se može jesti bilo gde i bilo kad (kora štiti „meso” od prljavih ruku), a od njih možete praviti i razne deserte, kuvana jela, na čak i hleb i džem! Generalno, banane sadrže mnogo hranljivih materija potrebnih našem organizmu, a koje sve probleme konkretno rešavaju.

banane

1. Podižu raspoloženje
Ukoliko vas je obuzela melanholija, pojedite dve banane (inače, maksičalna dnevna doza je do tri komada). One sadrže mnogo triptofana, materije koja učestvuje u sintezi serotonina (hormona sreće). Organizam sam po sebi ne proizvodi triptofan, na banane praktično predstavljaju neku vrstu pomoćnika u ovom procesu. Za dobro raspoloženje odgovorni su i vitamini B-grupe i magnezijum, koji ulaze u sastav ovog voća. Plus banane su prirodan izvor ugljenih hidrata (saharoza. fruktoza, glukoza) u kombinaciji s dijetetskim vlaknima.Upravo zbog toga brzo daju energiju organizmu.

2. Dobre su za želudac
Osobe koje imaju problema s čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu znaju koliko je u periodu lečenja važna pravilna ishrana. Srećom, banane nisu na listi zabranjenih namirnica. Štaviše, za vreme lečenja pomenutih oboljenja potrebno je uključiti ih u ishranu. One imaju vezivno svojstvo da oblažu zid želuca specijalnim filmom, štite od bakterija i negativnog uticaja želudačne kiseline. Osim toga, s lakoćom se vare.

3. Normalizuju pritisak
Banane su lider po sadržaju mikroelemenata: kalijuma, kalcijuma, magnezijuma. Upravo te materije pomažu u normalizaciji pritiska, jačaju krvne sudove, smanjuju rizik od pojave infarkta i apopleksije (izliva krvi u mozak). Za srčane bolesnike one su, jednostavno, nezamenljiva namirnica.

4. Sprečavaju anemiju
U pitanjuje višestruko korisna voćka u slučaju malokrvnosti.Banana sadrži gvožđe, a kao što je poznato, taj element je jedan od važnih komponenata hemoglobina, on vezuje molekule kiseonika i obezbeđuje njegov prenos ka ćelijama i tkivima organizma. Za sprečavanje anemije ili ispravljanje već postojećeg problema trebalo bi redovno jesti banane.

5. Jačaju kosti
Na ovu činjenicu posebnu pažnju trebalo bi da obrate zavisnici od kafe, a evo i zašto: kao što je poznato, kafa ispira kalcijum iz organizma, a banane zadržavaju taj element, pomažuda se on ne izbaci tako lako pri mokrenju, već ostaje u telu da jača i razvija kosti.

6. Protiv gorušice i kašlja
Banana ne spasava od uzroka „požara” u želucu i jednjaku (gastritis, čir itd.) jer je za njihovo lečenje potreban ozbiljan i kompeksan pristup, ali banana vam može pomoći da jednokratno smanjite neprijatan osećaj u stomaku zahvaljujući svojim antacidnim svojstvima (ublažavaju kiselinu u želucu). Pire od banane pomoći će vam da se izborite s nastupima kašlja: plod izblendirajte ili izgnječite viljuškom, dodajte kašičicu meda. Jedite za večeru do poboljšanja stanja.

Voćna salata sa bananama. Ovo jelo je odlično kao desert tokom posnih dana, jer pomaže u normalizaciji metabolizma i puni organizam neophodnim vitaminima. Očistite jednu bananu, kivi i grejpfrut, iseckajte na kockice, pomešajte, dodajte malo limunovog soka i uživajte!

OPREZNO
Zbog visoke kaloričnosti (u 100 g zrelih plodova ima 70-100 kcal) banane su kontraindikovane gojznim osobama (u svakom slučaju, nemojte jesti više od jedne na dan). U slučaju dijabetesa konzumirajte ih samo nakon konsultacije s lekarom. Takođe, banane povećavaju viskoznost krvi, pa su zabranjene onima koji su već preživeli apopleksiju ili infarkt.

--------------------------

loading...
---
Loading...