8 razloga da koristite balzamiko sirće

Balzamiko sirće potiče iz Italije, ovo gusto, aromatično sirće nalik sirupu dobija se u procesu kuvanja grožđa. Iscedjeni sok grožđa se potom ostavlja da ostari tri do dvanaest godina. Da biste nabavili najbolje balzamiko sirće ( Aceto balsamico) moraćete da posetite brda Modene u Italiji, jer je upravo to mesto odakle dolazi ovo jedinstveno sirće posebnog ukusa.Pored veoma dugog proizvodnog procesa za kvalitet i ukus su važne i sirovine, specifična klima i višegodišnje ležanje u buradima od posebnih vrsta drveta.Razlog za njegovu češću upotrebu ne bi trebao da bud samo njegov ukus jer ono može doneti puno koristi za zdravlje.

Balzamiko sirće i zdravlje

1. Antioksidant

Procesom oksidacije koja se odvija u našem telu dobijamo energiju, koja sa druge strane prouzrokuje formiranje slobodnih radikala. Slobodni radikali su poznati po tome što uništavaju ćelijsku opnu, a takođe izazivaju i preuranjeno starenje što dovodi do stvrdnjavanja zidova arterija. Antioksidanti koji se mogu naći u balzamiko sirću uništavaju slobodne radikle, i kao rezultat toga štite vaše ćelije od razaranja. Primećeno je i da balzamiko sirće usporava proces starenja.

2. Borba protiv raka

Grožđe od koga se pravi balzamiko sirće sadrži kvercetin, bioflavanoid sa antioksidantnim svojstvima. Pored toga što sadrži vidamin C, ovaj antioksidant će ojačati imuni sistem, što će Vam pomoći u borbi sa infekcijama, upalama pa čak rakom.

3. Smanjenje rizika od infarkta

Imajući u vidu da sadrži nizak nivo holesterola i zasićenih masti, konzumacija balzamiko sirća nije štetna po vaše zdravlje, a naročito ne po srce. Balzamiko sirće može da zameni razne prelive koji sadrže visok nivo holesterola, što će poboljšati zdravlje srca jer se neželjene masti neće taložiti u krvnim sudovima. Pored toga, balzamiko sirće sadrži nizak nivo natrijuma, što će dovesti do snižavanja krvnog pritiska i poboljšanja zdravlja srca.

4. Ublažava bolove

Balzamiko sirće korišćeno je za ublažavanje bolova još u antičkim vremenima. Ljudi koji pate od glavobolja i migrena mogu pronaći olakšanje uzimanjem balzamiko sirća. Takođe se može upotrebiti u lečenju infekcija i rana, jer ima antivirusna i antibakterijska svojstva.

5. Problemi sa varenjem

Balzamiko sirće sadrži polifenol koji stimuliše enzim pepsin. Pepsin je jedan od enzima koji deluje na hranu kada ona dospe u želudac, i pomaže u razgrađivanju proteina na aminokiseline i pomaže u brzoj apsorpciji istih. Efikasna apsorpcija aminokiselina olakšava vašem telu da oporavi i izgradi ćelije, što dalje poboljšava rad tela.

6. Gubitak težine

Balzamiko sirće se može upotrebiti i kao preliv za salate, menjajući tako druge masne prelive, majonez… Pošto sirće sadrži samo kalorije iz šećera u grožđu, pomoći će vam u kontroli težine. Balzamiko sirće je poznato i po tome što će učiniti da se duže osećate sitim, pa ćete samim tim jesti manje i tako kontrolisati težinu.

7. Kontrola dijabetesa

Istraživanja su pokazala da se osetljivost na insulin povećava ako osoba konzumira tri do četiri supene kašike balzamiko sirća. Sa što većom osetljivošću na insulin dolazi i veća mogućnost kontrolisanja dijabetesa.

8. Zdravlje kostiju

Sirćetna kiselina i pepsin će poboljšati apsorpciju važnih minerala kao što su magnezijum i kalcijum, koji su važni za formiranje jakih i zdravih kostiju. Balzamiko sirće je veliki izvor oba minerala.

Tradicionalno balzamiko sirće, koje potiče iz Italije, dobija se u procesu kuvanja soka od belog grožđa. Tokom termičke obrade šećer u soku se karamelizuje i tamni. Sirće se potom odlaže u burad gde se fermentiše, i potrebno je da prođe proces starenja koji traje najmanje 12 godina. Veoma često se koristi u kulinarstvu, a široku primenu ima i u lekovite svrhe.

Poboljšava krvni pritisak
Ishrana bogata antioksidansima, kojima obiluje balzamiko sirce, sprečava oštećenje ćelija i normalizuje krvni pritisak. Takođe, sadrži nizak nivo natrijuma te snižava visok pritisak i blagotvorno deluje na zdravlje srca.

Kontroliše telesnu težinu
Balzamiko sirće ubrzava varenje i sprečava prejedanje. Može se koristiti kao preliv za salate.

Napomena: Balzamiko sirce preporučuje se i dijabetičarima ali u manjim količinama, zbog šećera koji sadrži.

--------------------------

loading...
---
Loading...