Antioksidanti u hrani : salate pune zdravlja

Sveže salate, neizostavni deo svake zdrave ishrane, mogu da posluže da u ishranu unesete i najmoćnije zaštitnike mladosti – antioksidante. Ne može se uvek znati koliko je tačno potrebno ovih vrednih sastojaka, ali pravilo – što više antioksidanata to bolje, važi i ovoga puta.

Dovoljno je da salate svakodnevno dodatno obogatite žalfijom, ružmarinom, majoranom, ili majčinom dušicom. Naučnici su utvrdili da ove biljke, znatno povećavaju vrednost antioksidanata, koji mogu da podmlade organizam za čitavih 6 godina! Tako, recimo majoran, kao od šale može da udvostruči količinu ovih materija u salati.

Antioksidanti su glavni borci protiv slobodnih radikala, posle mikroba najvećih neprijatelja dugovečnosti! antioksidansi hraniSlobodni radikali, proizvodi razlaganja kiseonika, dovode do preranog starenja ćelija i povezuju se s nastankom bolesti krvotoka, rakom, bolestima zglobova i kože. A antioksidanti sprečavaju njihov nastanak, ili čiste već nastale radikale i tako ubrizgavaju injekciju zdravlja.

Zbog izobilja antioksidanata, neka artičoka, cvekla, brokoli, beli luk, praziluk, rotkvice, radič i spanać, uvek budu na vašoj trpezi. I obavezno dodajte crni luk, još jedan na listi namirnica koje štite ćelije od pogubnog dejstva slobodnih radikala.

Važan deo zdrave salate su i prelivi. Zaboravite na industrijske, pune aditiva, konzervansa i kalorija. Zdravije je maslinovo ulje, jabukovo i vinsko sirce. Zeleniš u salatama krije još jedno značajno ime – flavonoide. Ti biljni antioksidanti su suspstance koje ubrzavaju biološke procese u organizmu i povoljno utiču u prevenciji kancera.

Snažni antioksidanti u hrani su vitamin C, vitamin E, karotenoidi (likopen, lutein i beta karotin), i manje poznati biofiavonoidi, polifenoli, indol, antocijanin i alicin.
Njihova molekulska strukutra čini ih sposobnim da pojure slobodne radikale, tako što preveniraju pogrešne procese u ćeliji, koji je razgrađuju i čine kancerogenom.

Bogatstvo u salatama
vitamin C – paprika
vitamin E – maslinovo ulje i ulje pšeničnih klica
likopen i beta karotin – paradajz i šargarepa
lutein – spanać, kupus i brokoli
biofiavonoidi – crni luk
indol – kupus
antocijanin – crveni kupus i plavi patlidžan
alicin – beli luk

Utvrđeno je da su oni koji su jeli salatu sa malo zdravog ulja (maslinovo, susamovo) mnogo bolje apsorbovali antioksidante karotinoide (pigmenti koji voću i provrću daju boju). Sva karotinska jedinjenja imaju antioksidativno svojstvo i bore se protiv kancera i slododnih radikala.

HRANA PUNA ANTIOKSIDANATA

Zelena mešavina
500 g zelene salate
200 g radića
nekoliko rotkvica
1 kašika maslinovog ulja
2 kašike sirćeta
začini po ukusu
so
Salatu i radić iscepkati, rotkvice iseckati, dodati ulje, sirce, začine i so.

Salata s roktvicama
15 rotkvica
pola veze mladog luka
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike seckanog ružmarina
1 kašika majčine dušice
malo jabukovog sirćeta
malo peršuna
Rotkvice iseckati na kolutove, pa pomešati sa seckanim lukom, ružmarinom, majčinom dušicom i peršunom. Na kraju preliti mešavinom maslinovog ulja i sirćeta.

Brokoli i praziluk
200 g brokolija
1 struk praziluka
1 glavica zelene salate
200 g pavlake
300 g krompira
malo kima
malo majčine dušice
beli biber
so
Krompir u ljusci skuvati u slanoj vodi, oljuštiti i iseći na kockice, pa pomešati sa brokolijem blanširanim u vodi nekoliko minuta. Dodati iseckan praziluk i začine i servirati na listove zelene salate.

--------------------------

loading...
---
Loading...