Banana lekovitost

BANANA (Musa paradisiaca L.)

Stablo banane naraste 3-5 metara. Obavijeno je ostacima listova koji se vide na stabljici.Na vrhu stabljike nalaze se veliki, sočni, zeleni i rascepani listovi koji su dosta nežni, pa zato lako i duboko pucaju. Izmedju listova je jedna duga grana s visećom, oko metar dugom cvasti. Cvetovi su žuti, a plodovi duguljasti, lagano savijeni, sa čvrstim, kasnije brašnjavim mesom. Aromatičnog su mirisa i slatkog ukusa. Beru se i koriste za jelo. U nekim krajevima koriste se i ostali delovi banane za razne namene. U gajenim bananama nema semenki.

RASPROSTRANJENOST: Potiču iz vlažnih tropskih krajeva jugoistočne Azije, a uzgajaju se u Srednjoj Americi, na Jamajci i u Meksiku. Iz Indije su stigle u Evropu 327. p.n.e. s vojskom Aleksandra Makedonskog. Plantažni uzgoj započeli su Portugalci u 15. veku, u Severnoj ijužnoj Americi.

LEKOVITO DELOVANJE: Banana je voće koje podjednako vole mladi i stariji. Vrlo je hranljiva i lako svarljiva, pa je i hrana i lek bolesnicima. Smiruje upalna stanja. U kombinaciji sa, recimo, keksom, odlična je hrana za bebe. Osobe koje uzimaju jake diuretike, bananom na prirodan način brzo nadoknadjuju izgubljeni kalijum, kalcijum i fosfor, kao i vitamin A. Kalijum pomaže u regulisanju krvnog pritiska, radu srca, nerava, mišića. Kod poremećenog varenja i pražnjenja creva preporučuju se banane zbog sadržaja pektina, koji deluje naperistaltiku, pa dolazi do prirodnog pražnjenja creva. Kod tegoba sakožom, bananaje idealno voće u dijeti jer poboljšava regeneraciju – epitelizaciju kože. Za organe za varenje, uzima se kod tegoba sa želucem (Helicobacter pylori), štiti sluzokožu želuca i dvanaestopalačnog creva (kod hiperaciditeta – prevelikog lučenja želudačnog soka, tj. kiseline).
Lekovitost banana naročito dolazi do , izražaja kod oboljenja creva, krvavih dijareja i lakših proliva kod dece. Preporučuje se u zdravoj i preventivnoj ishrani kod rizika od srčanog udara, karcinoma creva i kod osteoporoze, a ujutarnja banana dijeta novije vreme i za ublažavanja depresije. Mladi crveni listovi koji štite pupoljke banane koriste se kod krvarenja iz materice i preobilnih menstruacija.- Zapadna narodna medicina listove banane koristi za lečenje astme, proliva, migrene, žutice, a plod protiv masnoća u krvi, visokog pritiska itd.

UPOZORENJE: Kontraindikacije nisu poznate.
Frape od banane zasladjen medom je jedan od najzdravijih prirodnih lekova protiv mamurluka. Banana smiruje želudac i uz pomoć meda nadoknaduje potrošeni šećer u krvi, dok mleko hidrira i blagotovorno deluje na celo telo.

Slično>>> 6 razloga da češće jedete banane

U KUHINJI: Voćne salate su skoro nezamislive bez banana, kao i razni voćni kokteli, torte i kolači. Koristi se kao dobar i cenjen aromatik. Mladi izdanci banane mogu se jesti kao ukusno povrće.

Banane na istočnjački način: (za šest osoba) 6 banana, 6 dl sladoleda od badema, 2 dl krema od vanile, 2 limuna, 1,5 dl šlaga, 30 g prženog iseckanog badema. Banane oljuštiti i iseći na debele kose kolutove. Preliti limunovim sokom i poširati, tj. brzo prokuvati u rastvoru šećera. Ostaviti da se u tom rastvoru i ohlade, zatim ih dobro ocediti, složiti na sladoled, preliti kremom i ukrasiti s malo šlaga i naseckanog prženog badema.

--------------------------

loading...
---
Loading...