Boranija i zdravlje | kalorije | recept

Boranija potiče iz Perua, odakle su je indijanska plemena prenela na ceo američki kontinent,a španski osvajači je doneli u Evropu u 16. veku. Danas su najveći proizvođači boranije SAD, Kina, Japan, Spanija, Italija i Francuska.

Boranija i zdravlje
Iako boranija ima malo kalorija prepuna je hranljivih sastojaka. Ona je odličan izvor vitamina C, K i mangana, veoma dobar izvor vitamina A, hranljivih vlakana, kalijuma, folata i gvožđa, a dobar izvor magnezijuma, tiamina, riboflavina, bakra, kalcijuma, fosfora, proteina, omega-3 masnih kiselina i niacina.
Zbog obilja vitamina A i C preporučuje se pacijentim koje pate od ateroskleroze i dijabetesom prouzrokovanih srčanih bolesti. Ova dva vitamina su odličan tandem u borbi protiv slobodnih radikala.Šolja boranije obezbeđuje 16,6% preporučenih dnevnih doza vitamina A i 20,2% vitamina C. Zaštitnici kardiovaskularnog sistema su i hranljiva vlakna, kalijum, folat, magnezijum i riboflavin. Magnezijum i kalijum snižavaju pritisak, dok folat pretvara potene
koji štite ovaj organ od oštećenja. Pored toga hranljiva vlakna iz boranije vezuju toksine i uklanjaju ih pre nego što naude ćelijama debelog creva. Ovo povrće pomaže i pacijentima koji pate od astme, osteo i reumatoidnog artritisa..

Boranija može da se koristi u prevenciji raka debelog creva, zbog sadržaja vitamina C i beta-karotina koji štiteboranija ovaj organ od oštećenja cijalno opasan molekul homocistein u benigni molekul. Kako homocistein direktno oštećuje zidove krvnih sudova njegova koncentracija u organizmu može da poveća rizik od srčanog i moždanog udara.
Boranija može da se koristi u prevenciji raka debelog creva, zbog sadržaja vitamina C i beta-karotina
.

Boranija je dobar izvor riboflavina koji pomažu da se smanje migrenozni napadi, a s obzirom da sadrži gvožđe koje obezbeduje prenos kiseonika iz pluća u sve ćelije tela pospešuje proizvodnju energije i metabolizam.

BORANIJA KALORIJE VITAMINI MINERALI
u 120 g (jedna šolja)

43,75 kalorija
20 mcg vitamina K
12,13mg vitamina C
0,37 mg mangana
832,50 IU vitamina A
4 g hranljvih vlakana
373,75 mg kalijuma
1,60 mg gvožđa
31,25 mg magnezijuma
57,50 mg kalcijuma
48,75 mg fosfora
2,36 g proteina

SAVET PLUS:
Probajte kratko proprženu boraniju sa šitake pečurkama.
Prodinstajte boraniju sa crvenim paprikama i belim lukom, dodajte maslinovo ulje, so i biber i dobićete ukusnu salatu.

RECEPT – Zapečena boranija

1 kg boranija
2 glavice crnog luka
1 kašika masti
maslac
supa
biber
prezle
beli luk
kisela pavlaka
so

Na masti prepržite sitno sečen crni luk, dodajte boraniju isčenu na pola po dužini i dobro prepržite. Posolite, dolivajte po malo supe ili vode i kad omekša pobiberite. Sipajte deo boranije u zamašćenu i posutu prezlama vatrostalnu posudu, prelijte kiselom pavlakom, sa malo maslaca i pospite belim lukom, ponovite postupak dok imate materijala, ali tako da završite sa boranijom. Prelijte vrelim maslacem, pospite prezlama i pecite pola sata dok ne porumeni.

--------------------------

loading...
---
Loading...