Brašnjenik – Divlji spanać

Brašnjenik ili divlji spanać je višegodišnja biljka koja naraste od 30 do 80 cm. Listovi su tamnozeleni, donji sa dugim peteljkama, dok mladi, gornji listovi, izgledaju kao brašnom posuti.

Brašnjenik ili divlji spanać je biljka brdskih predela i nalazi se do 2000 m nadmorske visine na đubrevitom zemljištu. To znači da je najpre možemo otkriti na mestima gde se kreće i zadržava stoka, oko staja, u okolini planinskih naselja i na sličnim mestima.

Mladi listovi se upotrebljavaju za spravljanje variva i pirea, a sasvim mladi proletnji izbojci pre razvijanja listova se mogu pripremiti kao špargla.

Novopečeni berač brašnjenik može da zameni sa srodnom smrdljivom (Ch. vulvaria) i srcolisnom (Ch.hybridum) pepeljugom. Ove biljke nisu otrovne, ali imaju neprijatan jak miris. Lako se mogu razlikovati kada se list rastrlja među prstima.

Zelene šnicle
Veliku glavicu sitno iseckanog crnog luka malo propržiti na ulju. Dodati oko pola kilograma poparenog, sitno iseckanog lišća brašnjenika i propržiti nekoliko minuta. Pomešati sa prethodno skuvanih četvrt kilograma pirinča. Kada se prohladi dodati tri jajeta, so i biber po ukusu. Kašikom vaditi šnicle i pržiti na ulju.

--------------------------

loading...
---
Loading...