Brašno od kestena

Kaloričniji od krompira i banana, bogat sporim šećerima, kalijumom (600 mg/100 g) i gvožđem (1,3 mg/100g), kao i vitaminima B grupe, kesten je idealna zimska hrana ne samo za sportiste, već i za sve kojima je zimi potrebna dodatna doza energije i dobrog raspoloženja. Plodovi pitomog kestena, takođe, sadrže i vitamin C i nezasićene masne kiseline koje smanjuju nivo lošeg holesterola.

Kesten s pravom često upoređuju s krompirom, jer sadrži mnogo skroba, čak 44 odsto. Baš zbog skroba, od plodova kestena proizvodi se brašno koje može da se koristi samo ili pomešano s brašnom žitarica za pripremanje hleba i peciva. Testa umešena od kestenovog brašna prijatno mirišu, slatkog su ukusa i ostaju dugo sveza. Zbog toga što se lako vari, kestenovo brašno je pogodno za ishranu starijih i dece.

Ova vrsta brašna često se koristi u Francuskoj, Italiji i Španiji, uglavnom za pripremanje specijaliteta od divljači, sosova ili kao dodatak kukuruznoj i heljdinoj kaši.

Kestenovog brašna na našem tržištu nema, ali možete da ga napravite. Priprema se tako što se sa kestenja skine spoljnja, tamna ljuska. Najlakše ako se kestenje zareže oštrim nožem i prokuva u provreloj vodi desetak minuta. Kad se procedi i prohladi može da se guli. Potom se, plodovi, obavijeni unutrašnjom smeđom opnom, potope u toplu vodu. U vodi bi trebalo da odstoje dok unutrašnja opna ne bude mogla lako da se ljušti. Oljušteni plodovi se tada operu i ostave da se osuše i potom samelju.

KESTENOVO BRAŠNO HRANLJIVA VREDNOST

U 100 g sirovog kestena nalazi se 2 g masti, 8,1 g dijetalnih vlakana, 2 g proteina i 45 g ugljenih hidrata.

LEKOVIT DIVLJI KESTEN

– Za razliku od pitomog, divlji kesten nije jestiv zbog izrazito gorkog ukusa, ali je veoma lekovit.

– Flavonidi, kumarini, saponozidi iz plodova divljeg kestena koriste se u farmaceutskoj industriji za proizvodnju preparata za lečenje proširenih vena i hemoroida.

Čaj od lista kestena (Castaneae folium) u narodnoj medicini se koristi za lečenje kašlja, bronhitisa i astme.

Kora kestena (Castaneae cortex) i drvo (Castaneae lignum) bogati su taninom i upotrebljavaju se za lečenje zapaljenja kože i sluzokože.

SPECIJALITET

Kastanjačo

Jedan od najpoznatijih specijaliteta od kestenovog brašna je kastanjačo. Oni koji su ga probali nazivali su ga tajanstvenom poslasticom. Ni sladak, ni slan, ni pikantan, ne liči ni na jedan drugi kolač. Njegova tajna je baš u kestenovom brašnu, a evo i kako se priprema:

– 400 g kestenovog brašna
– 2,5dl mleka
– 50 g šećera
– 50 g pinjola
– 3 kašike maslinovog ulja
– ruzmarin
– malo soli

U kestenovo brašno dosipajte mleko u tankom mlazu, mešajući neprekidno. Smesa bi trebalo da bude kao za palačinke. Dodajte šećer, so, maslinovo ulje i testo izlijte u nauljeni četvrtasti pleh. Pospite pinjolama i ruzmarinom i po vrhu u tankom mlazu prelijte s malo mashnovog ulja. Pecite 45 minuta na 180 stepeni, dok se na vrhu ne stvori korica i ne popuca. Secite i jedite hladno.

--------------------------

loading...
---
Loading...