Čaj od peršuna za mršavljenje

Da li se čaj od peršuna može koristiti za mršavljenje?

Ovaj čaj je diuretik koji izaziva pojačano izlučivanje vode iz organizma što će dovesti do skidanja kilograma ali to verovatno nije pravo mršavljenje koje priželjkujete i koje podrazumeva topljenje sala…

Čaj od peršuna se koristio vekovima zbog svojih lekovitih svojstava. Samu biljku peršun, takođe poznatu i pod nazivom Petroselinumcrispus je najlakše prepoznati među svim zeljastim biljem. Njeno ime potiče od grčke reči za „kameniti celer“ (peršun je srodan celeru), a koja je poreklom od grčkog petros = kamen i selonon = grčko ime biljke i upućuje na to da je peršun rastao na kamenitim terenima.

Može se naći u odeljcima sa povrćem u supermarketima širom sveta. To je verovatno najpoznatiji ukras koji se koristi pri posluživanju hrane. Postoje dve uobičajene vrste peršuna, jedan sa kovrdžavim lišćem i drugi (italijanski) sa ravnim lišćem. Italijanska vrsta je aromatičnija i manje je gorkog ukusa od onog sa kovrdžavim lišćem.

Kako se koristi čaj od peršuna za mršavljenje

Za čaj od peršuna je dugo poznato da pomaže pri mršavljenju, pre svega zbog toga što ima svojstva diuretika. To zapravo znači da pomaže pri izlučivanju viška vode iz organizma. Čaj od peršuna je neverovatno lako spremiti i izvrstan je dodatak bilo kom režimu ishrane. Evo kako da pripremite čaj od peršuna uz vaš sopstveni način ishrane.

persun caj

Uputstvo
1
Stavite posudu sa vodom na ringlu i pustite da proključa. Možete pripremiti i veće količine prokuvane vode uz pomoć aparata za kafu, aparata za čaj ili za pripremu ledenog čaja.
2
Kada voda proključa, dodajte ¼ šolje svežeg lišća peršuna. Ne koristite osušeno lišće peršuna.
3
Pustite da čaj ključa oko 5 minuta.
4
Ocedite lišće peršuna i bacite u smeće. Ne koristite ponovo isto lišće da bi napravili dodatne količine čaja.
5
Čaj od peršuna je odličan i topao i hladan.

Peršun je takođe bogat izvor dva vitalna hranljiva sastojka, koji su takođe važni za prevenciju mnogih bolesti, a to su: vitamin C i vitamin A. Oba su moćni antioksidansi koji uništavaju slobodne radikale. Slobodni radikali su odgovorni za razvoj mnogih oboljenja, uključujući aterosklerozu i dijabetes, rak debelog creva i grlića materice i astmu.

Ishrana bogata vitaminom C deluje protivupalno i obezbeđuje osobe zaštitom od nekih oblika reumatoidnog artritisa i osteoartritisa.

Saznajte više>>> Pijte vodu s limunom i peršunom natašte 5 dana i smršaćete 3 kg

Kao vitamin C, beta-karoten takođe može pomoći u smanjivanju intenziteta oboljenja kao što su astma i reumatoidni artritis. Beta-karoten se u telu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin je toliko važan za jak odbrambeni sistem da je njegov nadimak „vitamin protiv infekcije“. Napravite čaj od peršuna da ublažite kašalj.

Peršun je takođe bogat folnom kiselinom, jednom od najvažnijih iz vitamina B grupe. Jedna od ključnih uloga folne kiseline u organizmu se odnosi na njen doprinos kardio-vaskularnom zdravlju. Ona je neophodan hranljivi sastojak koji telo koristi za pretvaranje homocisteina u dobroćudne molekule. Homocistein, potencijalno opasan molekul, pri visokim nivoima može direktno oštetiti krvne sudove. Visoki nivoi homocisteina su povezani sa značajno povećanim rizikom od srčanog udara i izliva krvi u mozak kod osoba koje boluju od ateroskleroze ili dijabetičarskih bolesti srca.

Peršun je takođe bogat kalijumom i ima diuretsko dejstvo na organizam. Uspešno je korišćen tokom II Svetskog rata kod vojnika koji su imali probleme sa bubrezima i dizenteriju.

--------------------------

loading...
---
Loading...