Cinkova mast za lečenje akni i druge upotrebe

Cinkova mast je krema koja ima širok spektar upotreba. U ovom tekstu ćemo opisati koje su glavne namene ove kreme i za šta je sve dobra.

Cink je esencijalni mineral koji je potreban našem organizmu. Iako se unosi samo u tragovima, ima vitalnu ulogu kad su u pitanju različite funkcije organizma. Nalazi se u stotinama enzima i ima aktivnu ulogu u njihovom funkcionisanju.

Cink je potreban za rad svih organa u organizmu, uključujući i kožu, za koju je najvažniji. Nalazi se u gotovo svim ćelijama i tkivima organizma i pomaže u razvoju, oporavku i održavanju svih ćelija. Cink oksid je posebno dobar za poboljšavanje zdravlja kože i čest je sastojak različitih krema za kožu.

Cinkova mast je efikasna zahvaljujući tome što ima odlična antiseptička svojstva i uništava različite mikroorganizme na površini kože. Pored toga, cinkova mast poništava efekte histamina koje oslobađa imuni sistem i tako pomaže u smanjivanju upala kože.

cinkova mast

Upotrebe cinkove masti

Pošto je cink prirodni sastojak ćelija kože, kada se ova krema nanese na kožu, koža odmah upija nutrijente. Iz ovog razloga se cinkova mast može koristiti za lečenje različitih problema sa kožom. Dodatno, ova mast štiti površinu kože od različitih oštećenja. Cinkova mast je najefikasnija za sledeće stvari:

Cinkova mast za lečenje akni i sprečavanje njihovog nastanka

Cinkova mast se može nanositi direktno na akne. Ima antibakterijska svojstva i uništava bakterije koje izazivaju akne, a zbog antiupalnog dejstva ublažava upalu kože, tako da se vidljivost i veličina akni smanjuju. Može poslužiti i kao odlična prevencija nastanka akni. Apsorbuje suvišni loj sa površine kože koji se „zaglavi“ u porama i tako izaziva akne. Ljudi koji su skloni aknama i imaju problema sa kožom bi trebalo da redovno koriste cinkovu mast za akne kako bi izlečili postojeće akne i sprečili pojavu novih.

Lečenje osipa od pelena

Cinkova mast je vrlo efikasna za uklanjanje osipa od pelena. Cinkova mast nije jaka hemikalija i sasvim je bezbedna i za nežnu dečiju kožu i može se koristiti bez straha da će se pojaviti neka neželjena reakcija. Kod beba se često javlja osip od pelena jer je vlaga iz kože „zarobljena“ u pelenama i postaje odlično mesto za nekontrolisano razmnožavanje bakterija. Kao rezultat toga, koža postaje iritirana i upaljena i javlja se osip koji je izuzetno neprijatan za bebu. Cinkova mast stvara barijeru na površini kože i ne dozvoljava iritirajućim agensima da dođu u kontakt sa kožom, te na taj način štiti kožu od daljeg oštećenja i ubrzava oporavak kože od osipa.

Zaštita od sunca

Ultravioletno zračenje sunca dosta oštećuje površinu kože. Predugo izlaganje suncu dovodi do starenja kože, opekotina, bora i sličnih problema. Ovakvo oštećenje se može sprečiti upotrebom cinkove masti. Cinkova mast je odličan losion protiv sunca. Kada se nanese na kožu, ne upija se u potpunosti, već stvara zaštitni sloj na koži koji sprečava prodiranje UV zraka do kože. Cinkovom mašću možete mazati i bebe i decu ako želite da ih zaštitite od sunca.

Druge upotrebe

Melazma je oboljenje kože za koje je karakteristična pojava tamnih mrlja na licu. Redovno korišćenje cinkove masti dosta olakšava simptome melazme. Može se koristiti i za lečenje ekcema, jer dosta umiruju upaljenu i iritiranu kožu. Lakše povrede kože kao što su posekotine, opekotine i ogrebotine se lako leče uz pomoć cinkove masti.

Kako koristiti cinkovu mast ?

Cinkova mast se koristi samo za spoljnu upotrebu. Pre nanošenja kreme na kožu dobro isperite taj deo kože i ruke. Pročitajte deklaraciju kako biste videli da li postoji uputstvo koju dozu koristiti, a zatim nanesite kremu na kožu. Ako koristite cinkovu mast za lečenje nekog kožnog problema, uvek namažite ceo pogođen deo kože. Nakon mazanja operite ruke i ostavite namazan deo kože bez zavoja, osim ako mažete posekotine ili opekotine. Kada mažete lice ovom kremom, pazite da krema ne dospe u oči, nos ili usta. Iako je bezbedno koristiti ovu kremu i protiv osipa od pelena, ipak se prvo konsultujte sa pedijatrom. Ova krema se može koristiti neograničen broj puta kad je u pitanju osip od pelena, a najbolje je mazati je svaki put kad menjate pelene.

Nije poznato da cinkova mast ima nekih neželjenih dejstava. Prikladna je za svaki tip kože. Za sada nije otkriveno da ima nekih interakcija sa nekim lekovima. Ipak, ako ste alergični na cink ili neki drugi sastojak masti, može se javiti peckanje i svrab na koži. Ako primetite takvu reakciju, prestanite sa upotrebom kreme i obratite se lekaru

--------------------------

loading...
---
Loading...