Crno i belo kuvano vino recept

Jedan od omiljenih napitaka u haldnim zimskim danima svakako je kuvano vino. Međutim, za pripremu ovog napitka je ipak potrebno određeno predznanje, iako mnogi to olako shvataju. Takođe, često je asocijacija na kuvano vino samo crno vino, mada se može pripremati i odlično kuvano belo vino, samo je važno da odaberete ono vino koje je kvalitetnije.

A da bi kuvano vino bilo ukusno, nije važno u tolikoj meri koliko košta, već da vama prija i da je svakako kvalitetnije. Uz to, česta je greška korišćenje velike količine šećera za kuvano vino, jer on može samo da pokvari ukus, uprkos uvreženom mišljenju da ga popravlja, a to isto se odnosi i na dodavanje vode koja je zapravo nepotrebna u ovom slučaju.

Ono što daje savršen ukus kuvanom vinu, osim kvaliteta samog vina su i brojni začini koji se preporučuju, poput : cimeta, suvog grožđa, ali i đumbira, čilija, karanfilića, pa i bibera, vanile i drugih.

kuvano vino recept

Kuvano vino recept

Recept za kuvano vino je zapravo vrlo jednostavan ako poštujete sve njegove tajne. Naime, poznato je da vino ne bi smelo da provri. Upravo iz tog razloga se preporučuje da se vino jednostavno zagreva na tišoj vatri, te da se skloni sa ringle pre nego što proključa.

Umesto običnog belog šećera možete dodati recimo šećer od šećerne trske, koji je em zdraviji, em poboljšava ukus vina, kao i začine po izboru.
A ukoliko želite da eksperimentišete sa ukusima, pokušajte da dodate malo limunove ili narandžine kore ili bobice suvog grožđa.

Kako navodi dalje recept, kada skuvate vino obavezno ga pre služenja i procedite, kako biste dobili čist sadržaj. I najvažnije, pijte ga dok je toplo.

Za šta je dobro kuvano vino

Pored toga što vino samo po sebi poseduje brojne materije koje poboljšavaju stanje celokupnog organizma, te utiču na jačanje imuniteta smatra se da je kuvano vino naročito korisno piti protiv prehlade. U tom slučaju se savetuje dodati i malo bibera ili čilija u njega, kako bi imalo još bolji efekat.

Kuvano belo vino recept

Recept za kuvano belo vino je istovetan kao i recept za kuvano crno vino i takođe se ne savetuje razblaživati ga, jer jedino tako ostaje savršen ukus vina. Naravno, pod uslovom da odaberete kvalitetno belo vino koje vam prija.

Recept je takođe vrlo jednostavan : pomešate odabrano vino sa začinima po želji i dodate šećera od šećerne trske, običnog šećera ili meda. Zatim tu mešavinu stavite na tišu ringlu i zagrevate do ključanja, ali i belo vino, kao i crno ne bi trebalo da provri.

I u ovom slučaju se savetuje procediti kuvano belo vino pre služenja, kako biste odstranili začine koje ste dodali.

Lekovitost kuvanog belog vina

Smatra se da je lekovitost kuvanog belog vina ništa manja od lekovitosti koju imaju ostala vina. Jedini razlog zbog čega se radije priprema crno vina je navika.

Kuvano belo vino, je takođe najbolje koristiti protiv prehlade. Sastojci belog vina utiču i na poboljšavanje cirkulacije, te se smatra da ima i antikancerogeno, ali i antibakterijsko i antivirusno dejstvo.

Kuvano crno vino recept

Kada je u pitanju recept za kuvano crno vino, koje je i najčešće u upotrebi, mora se priznati da svako ovaj napitak priprema na drugačiji način. Mnogi čak i dodaju vodu, iako vinoznalci tvrde da je to greh i da se tako uništava savršen ukus vina.

Recept za kuvano vino je istovetan kao i za belo vino, a od vas zavisi koje ćete začine dodati i da li ćete dodavati vodu ili ne. Mi vam svakako preporučujemo da isprobate i varijantu recepta sa čistim crnim vinom i varijantu sa razblaživanjem vodom, pa da odlučite koji recept za kuvano crno vino vama više odgovara.

Lekovitost kuvanog crnog vina

Za lekovitost kuvanog crnog vina ljudi znaju vekovima. Inače, ovaj napitak sadrži supstance koje deluju i protiv najtežih oboljenja, a dobro je poznat podatak da se za održavanje optimalnog funkcionisanja kardiovaskularnog sistema savetuje unositi svakoga dana po jedan decilitar crnog vina.

Saznajte više>>>  Kuvano vino savršen lek za prehladu

--------------------------

loading...
---
Loading...