Da li je meso zdravo i da li treba jesti meso

Meso je uglavnom anatemisano i gotovo sasvim proterano iz ishrane kao masno zlo,postavljaju se pitanja a li je meso zdravo i da li treba jesti meso? a meso nije takav bauk, jer sadrži nezamenjivo važne sastojke zdravlja…

Usavremenom poimanju zdrave ishrane meso je uglavnom anatemisano i mnogi su ga sasvim neopravdano proterali sa trpeze kao veliko i masno zlo! Da li je meso zdravo i da li treba jesti meso?

Čovek je manje – više mesojed, pa meso prirodno spada u grupu esencijalnih namirnica. Ono je veoma hranjivo, prepuno izuzetno važnih nutricijenata, moglo bi se reći čak i lekovito, posebno ako se odstrane masni delovi.
Da li je meso zdravo
DA LI JE ZDRAVO GOVEĐE MESO

Nemasna govedina spada medu najhranljivije namirnice. Porcija od 100 grama goveđe pečenice, ima 170 kalorija i 18 grama masnoće, a obezbeduje 20 % preporučene dnevne doze gvozda, dosta kalijuma i oko 40 % dnevne doze cinka. Pored toga, goveđe meso je važan izvor B vitamina (B12, riboflavin, B6 i nijacin).
Gvožđe i vitamin B12 mogu da spreče pojavu anemije, cink i vitamin B6 su značajni za jačanje imunološkog sistema, a ostali B vitamini veoma su važni za pretvaranje hrane u energiju.

DA LI JE ZDRAVO ĆUREĆE MESO

Za one koji jako vode računa o holesterolu i masnoćama, a vole dobar zalogaj, idealno je ćureće pečenje. Sadrži malo masnoće (1 gram, na 30 grama mesa), a najveći deo čine polinezasićene masnoće.
Porcija od 150 grama ćuretine, ima oko 220 kalorija, ali obezbeduje gotovo 50 % preporučene dnevne doze folne kiseline. Ćuretina predstavlja i umereno dobar izvor vitamina BI i B6, cinka i kalijuma.
Folna kiselina pruža zaštitu od pojave urođenih mana kod novorođenčadi. Vitamin B1 potpomaže metabolizam ugljenih hidrata i dobar je za rast i funkcionisanje nerava. Vitamin B6 pomaže u jačanju imunološkog sistema. Kalijum je od suštinske važnosti za očuvanje normalne srčane funcije i krvnog pritiska. A cink pospešuje zarastanje rana, važan je za zdrvalje reproduktivnog sistema, naročito kod muškaraca.

DA LI TREBA JESTI SVINJSKO MESO

Mada izvikana kao veoma nezdrava, svinjetina i nije tako opasna, naročito neki njeni delovi. Tako, recimo, svinjska krmenadla od 100 grama, ima samo 165 kalorija i 18 grama masnoće, dok 100 grama pečenih svinjskih rebara sadrži 26 grama masnoće. Svinjetina je, veoma korisna za organizam, jer sadrži mnogo vredne i zdrave sastojke: vitamin A, vitamin B, cink, gvožde, folna kiselina…

Takozvano hemoglobinsko gvožde, koje se nalazi u namirnicama životinjskog porekla, lakše se apsorbuje od gvozda iz namirnica biljnog porekla. Cink iz svinjetine važan je za zarastanje rana, jer ima važnu ulogu u reprodukciji novih ćelija. A folna kiselina može da spreči pojavu urođenih mana kod novorođenčadi.

--------------------------

loading...
---
Loading...