Da li su zamrznute namirnice zdrave

Zamrnuto ili sveže? Dileme nema. Sveže voće i povrće je bez premca, ali ako je nabavka nemoguća, ne libite se da upotrebite zamrznute namirnice!

Zamrzavanje je jedan od najboljih načina za očuvanje hrane, a posebno povrća, jer proizvod zadržava dobar izgled, boju, ukus i miris, dok se nutritivne osobine gube u najmanjoj meri. Ipak, da bi određeno povrće sačuvalo hranljive vrednosti i što duže očuvalo korisne sastojke, neophodno je da se neposredno pre zamrzavanja izaberu što svežiji plodovi, koji su minimalno bili izloženi stajanju na vazduhu i suncu. Treba da su očuvani spolja, da imaju odgovarajuću strukturu, konzistenciju i boju. Posebno je važno da se povrće pre zamrzavanja blanšira, odnosno obari.

cuvanje-hrane-zamrzavanjem
Kako naša zemlja ima četiri godišnja doba i shodno tome sezonski karakter ishrane, postoji uverenje da zimu prati skromnija ponuda i jednoličan izbor namirnica. Nema razloga da bude tako,jer zamrznuto povrće u velikoj meri može da poboljša kvalitet ishrane. Naravno, u zimskom periodu postoji i ponuda povrća u svežem stanju, (šargarepa, celer, cvekla) koje treba jesti redovno, a najbolje u kombinaciji sa vansezonskim – koje smo sami zamrzli ili kupili.
I za voće važi opšta preporuka treba da se zamrzavaju najsvežiji i najbolji plodovi, ali bez prethodne termičke obrade. Kad je o upotrebi reč, za razliku od povrća, nutricionisti savetuju da se voće ne kombinuje sa drugim voćem, odnosno da užina između obroka može da bude jabuka ili banana, ali nikako voćna salata koja se sastoji od više vrsta voća.

Osim toga, stručnjaci za ishranu kažu da je jedan od osnovnih principa zdrave ishrane raznovrsnost i s tim u vezi preporučuju da jedemo sezonsko citrusno voće, a ponekad i ono iz zamrzivača-maline, breskve, jagode, šljive…

Opšte je poznato da se voće i povrće „obrađuje” raznim vrstama hemikalija da bi sačuvalo što bolji izgled, boju i svežinu. To naročito važi za one sorte koje rastu u određenim klimatskim pddručijima, koje posle branja prelaze dug put do zelenih pijaca i neophodno ih je očuvati na duži rok.

Kad jedemo ove proizvode najbolji način zaštite je da se detaljno odstrani kora, jer se u njoj u najvećoj meri sakupljaju aditivi.Kad biramo između konzervirane ili zamrznute hrane, prednost treba da damo drugoj.

SAVET PLUS Zamrznuto meso, riba ili pomfrit, treba da se peku u rerni, a nikako u dubokom ulju, jer je ova vrsta termičke obrade štetna za zdravlje.

--------------------------

loading...
---
Loading...