Detoks dijeta za detoksikaciju organizma i mršavljenje

Da li ste znali da možete da smršate čak i ako jedete na svaka dva sata? Zvuči neverovatno, ali je istina.
Uz detoks dijetu koja se bazira na voću ne samo da ćete oslabiti neverovatnih četiri kilograma za samo tri dana, već ćete izvršiti i detoksikaciju organizma od štetnih materija i poboljšati zdravlje!
detoks dijeta
Voćna detoks dijeta je u suštini vrlo jednostavna!
Traje tri dana, a za to vreme ćete jesti dosta svežeg voća, povrće i manju količinu proteinskih namirnica.

Gotovo da uopšte nema kuvanja, pečenja, niti bilo kakvog posebnog pripremanja hrane. A to znači da ovu detoks dijetu možete da držite i kada ste po ceo dan na poslu, na fakultetu ili jednostavno imate previše obaveza oko kuće i dece. Pogodna je i za osobe koje nisu vične kuvanju, kao i za iskusne domaćice. A za pripremu obroka vam ne treba više od 5-10 minuta!

Voćna detoks dijeta spada u izuzetno niskokalorične. Dozvoljeni dnevni unos kalorija iznosi od 900 do 1.000 kcal. Prvog dana se na svaka dva sata, od jutra do podneva, pije proteinski šejk, a odmah zatim voda. Za večeru se jede povrće i manja količina namimica bogatih proteinima.
Naredna dva dana se od jutra do podneva na svaka dva sata jede sveže voće, a večernji obrok se sastoji od svežeg povrća i manje količine nemasnih proteinskih namirnica ili, takođe, proteinskog šejka.

Porcije voća su ograničene na otprilike 100 kcal, a dozvoljena količiria proteinskih namirnica prvog dana iznosi 100-150 g, a u naredna dva dana oko 80 g. Prednost namirnica koje čine osnovu ovog režima ishrane je u tome što sadrže malo kalorija, mnoštvo hranijivih materija i dugo drže sitost! Ukoliko ste zavisni od kafe ova dijeta vam neće lako pasti. Naime, kafa, alkohol, mleko i mlečni proizvodi, čajevi, kao i sve vrste sokova nisu dozvoljeni u ovom režimu ishrane. Ali, ako zaista žarko želite da se rešite suvišnih kilograma, neka vam bude uteha što dijeta traje samo tri dana, a daje neverovatne rezultate!

Ishrana bazirana na svežem voću i povrću će pomoći vašem telu da se očisti od štetnih materija koje su se nataložile tokom zimskih dana, usled ishrane bogate prerađevinama, aditivima, alkoholom, brzom hranom i drugim nezdravim namirnicama. Poznato je da je voće prirodni „čistač” organizma. Zahvaljujući bogatstvu nutrijenata koje sadrži, u vašem organizmu se razgrađuju toksini.Voda i vlakna, koji se u velikoj količini nalaze u voću, poboljšavaju prbavu i pomažu brže izbacivanje ovih štetnih materija. Takođe, redovni obroci na svaka dva sata će ubrzati metabolizam, a sami tim i pospešiti gubitak kilograma.Istraživanja su pokazala i da voće, pogotovo ukoliko se jede u pravilnim razmacima, pomaže regulisanje šećera u krvi.

Možemo da zaključimo da, iako je vrlo restriktivan, ovaj jelovnik povoljno deluje na opšte zdravije – čuva bubrege, jetru, poboljšava probavu, i ubrazava metabolizam…

Za voćnu detoks dijetu se može reći da je mašina za topljenje sala

Ono što ovaj režim ishrane izdvaja od drugih njemu sličnih, jesu proteinske namirnice koje imaju značajnu ulogu u topljenju sala! Ovaj nutrijent je veoma važan za ishranu mišića, a pomaže i sagorevanje masnih naslaga. Kada 72 sata jedete voće, povrće i posne proteinske namirnice, vaš organizam postaje „mašina” koja ubrzano topi salo. A što je veoma važno, tokom tog procesa vaša mišićna masa se ne smanjuje!Takođe, istraživanja su pokazala da voće posebno povoljno deluje na topljenje masnih naslaga u predelu struka. Osobe koje nisu sklone vežbanju će obradovati vest da se, zbog smanjenog unosa kalorija, uz voćnu detoks dijetu ne preporučuje nikakva fizička aktivnost, čak ni ona lagana poput joge. U protivnom, može doći do kontraefekta i umesto masti, vaše telo će početi da topi mišićnu masu. Ono što je posebno dobro kod ovog režima ishrane, jeste da pomaže izbacivanje viška tečnosti iz organizma, što je čest problem kod gojaznih osoba.

Šta posle dijete?
Iako ima povoljan uticaj na zdravlje, voćna detoks dijeta ne bi trebalo da se drži češće od tri do četiri puta mesečno i to nikad u kontinuitetu. Dakle, ukoliko želite da oslabite više od četiri kilograma, napravite pauzu od najmanje pet dana pre nego što ponovo započnete s ovim režimom ishrane. U danima pauze, kao i u slučaju da ste ostvarili željenu liniju i nameravate da je zadržite, preporučuje se uravnotežen jelovnik baziran na povrću, voću, posnom mesu i ribi, sa smanjenim unosom šećera, ugljenih hidrata i masti.

Detoks diijeta jelovnik

DAN 1
od 8 h do 16 h na svaka dva sata popiti 180 ml proteinskog šejka, a odmah zatim 250-350 ml vode
Večera: 3-6 šolja salate od svežeg povrća začinjenog sa 1-2 kašičice maslinovog ili ulja od semena lana, 100-150 g posnog mesa ili ribe (bareno ili pečeno bez ulja) ili kuvanih belanaca.

DAN 2 i 3
od 8 h do l6 h na svaka dva sata pojesti porciju svežeg voća (otprilike 100 kcal), a odmah zatim popiti 250-350 ml vode.

Večera: 3-6 šolja salate od svežeg povrća začinjenog sa 1-2 kašičice maslinovog ulja od semena lana, 180 ml proteinskog šejka 80 g posnog mesa ili ribe (bareno pečeno bez ulja) ili kuvanih belanaca

Prvog dana dijete se pije isključivo proteinski šejk koji ima zadatak da pokrenje topljenje masnih naslaga. Ovaj napitak predstavlja zamenu za obrok, može se kupiti u apotekama i bolje snabdevenim supermarketima, a postoji više vrsta i različitih ukusa.
Pre kupovine pažIjivo pročitatajte sastav, jer šejk koji se preporučuje u ovoj dijeti ne bi trebalo da sadrži sledeče sastojke: proteine mlečnog porekla (kazein, kalcijum kazeinat i natrijum kazeinat), veštačke zaslađivače (aspartam, kalijum acesulfam i sukralozu), beli i žuti šečer, fruktozu, kao ni veštačke boje i arome.

--------------------------

loading...
---
Loading...