Dijareja-proliv kod dece lečenje

Digestivni trakt je veoma osetljiv. Pri dodiru s nekim toksinom, on prelazi na režim visoke aktivnosti i jednostavno tom prilikom izbacuje sve iz sebe. Posledica ovog procesa jeste dijareja, odnosno učestale, retke ili vodene stolice i grčevi u stomaku.
proliv kod dece
Dijareju-proliv mogu da izazovu virusi, bakterije, protozoe, trovanje hranom, alergija na hranu, nepodnošenje laktoze ili neuravnotežena ishrana, na primer, sivuše vlakana. Ovo stanje ne samo da je neprijatno već može da bude i opasno ukoliko se blagovremeno ne nadoknadi tečnost koju organizam tom prilikom izgubi. U većini slučajeva, napad proliva proći će u roku od dvadeset četiri sata, ali kod dece mlađeg uzrasta komplikacije u pogledu dehidratacije opasne po život mogu da se jave u roku od nekoliko sati, stoga su neophodni momentalna briga i lečenje.

Tradicionalni načini lečenja
Što više tečnosti. Kod proliva se momentalno javlja opasnost od dehidratacije, a najbolji način da se spreči da do nje dođe jeste da detetu što češće dajete tečnost. Probajte s vodom, isitnjenim ledom, napitkom od đumbira ili oralnim preparatima za suzbijanje gubljenja tečnosti kao što je Orosal koji se može kupiti bez recepta. Dajte detetu što više tečnosti. Odojčad sa težinom ispod osam kilograma trebalo bi da dobijaju 90 mililitara tečnosti na oko 400 grama težine dnevno da bi se izbegla pojava dehidratacije; odojčad teška preko osam kilograma trebalo bi da dobijaju 45 mililitara tečnosti na oko 400 grama težine dnevno.

Ne prisiljavajte dete da jede. Kada vaše dete bude raspoloženo za hranu, ono će je zatražiti. Započnite s davanjem specijalne dijete koja sadrži banane, pirinač, kompot od jabuka i tost – jer ove namirnice povoljno utiču na formiranje stolice. Neki roditelji tvrde da isceđena šargarepa momentalno otklanja ovaj problem. Ukoliko dete zatraži neku posebnu vrstu hrane, dajte m je; većina dece zna šta njihov stomak može da podnese.

Izuzetak: izbegavajte mleko i mlečne proizvode koji tokom bolesti mogu da izazovu teškoće u varenju.
Oprezno sa sokom od jabuke. Prevelika količina neke korisne namirnice može da izazove dijareju. Voćni sok, posebno sok od jabuke, može da izazove retku stolicu. Ograničite sok na dve porcije od pola šolje dnevno. Ukoliko vaš mališan traži još, razblažite tu količinu s vodom.
Pređite na šećer. Izbegavajte namirnice i napitke koji sadrže veštačke zaslađivače kao što su, na primer, sorbitol i saharin, koji mogu da izazovu dijareju.
Porazgovarajte s lekarom pre nego što se uputite u apoteku. Naravno, police u apoteci prepune su preparata za proliv koji mogu da se kupe bez lekarskog recepta, ali mnogi lekari ne preporučuju njihovu upotrebu. Porazgovarajte s lekarom pre nego što svom detetu date neki od tih preparata.

Prirodni lekovi
Probiotik obnavlja korisne bakterije u crevima. Dajte detetu po jednu dozu dvaput dnevno tokom perioda od pet do sedam dana, pridržavajući se uputstava u pogledu doziranja datih u deklaraciji proizvoda.
Prevencija
Brižljivo pranje ruku može da spreči neke vrste dijareje izazvane trovanjem hranom ili bakterijskom infekcijom. Ako posumnjate na alergiju na hranu ili nepodnošenje laktoze jer se dijareja stalno ponavlja posle konzumiranja određenih namirnica, revnosno pratite šta jede vaše dete.

Kada zatražiti pomoć
Kod dijareje morate da pazite na prjavu simptoma dehidratacije. Oni obuhvataju sledeće: retko mokrenje, tamnu ili zamućenu mokraću, plač bez suza, gubitak elastičnosti kože i malaksalost. Kod odojčadi, obratite pažnju da se nije ulegla fontanela, „mekano mesto” na vrhu temena. Pozovite lekara ako se kod deteta jave dijareja i povraćanje, jer je u tom slučaju povećana mogućnost dehidratacije. Pored toga, obavezno pozovite lekara ako dete ima krvavu stolicu, jake grčeve u stomaku ili ukoliko dijareja potraje duže od dva ili tri dana.

--------------------------

loading...
---
Loading...