Dijeta-ishrana za čišćenje organizma

Samo pravilnom ishranom i zdravim životom možemo smanjiti nagomilane toksine i doprineti pravilnom funkcionisanju našeg tela.
ishrana za ciscenje organizma
Dobro održavanje bilo koje mašine zahteva posvećenost i usavršavanje svih njenih funkcija, da bi nam uslugu pružala na optimalnom nivou. Telo je naša najintimnija mašina, ona koju najviše treba da kontrolišemo. Metode čišćenja organizma imaju zadatak da olakšaju svakodnevno funkcionisanje svih naših organa. Pojednostavljenje ishrane na nekoliko dana ili podsticanje čišćenja organizma na neki drugi način dozvoljava telu da odbaci višak toksina, masnoća, mokraćne kiseline, težine (i viška pesimizma).Ishrana za čišćenje organizma je kao udah zadovoljstva kojim možemo da se napunimo i uradimo “ono što je trebalo već odavno uraditi”.

Šta dobijamo od dijete-ishrane za čišćenje organizma?
Pročišćavanje tela nas održava u dobroj formi, daje nam dobar spoljašnji i unutrašnji izgled. To je najbolja metoda protiv starenja, jer ne dozvoljava nagomilavanje toksičnih materija u krvi i organima. Donosi nam unutrašnju ravnotežu jer se odmaramo od aktivnosti i dajemo telu priliku da se oporavi. Normalno jesti, jesti da bismo se uravnotežili i postiti, tri su mogućnosti koje možemo da kombinujemo za savršeno funkcionisanje fizičkog i mentalnog zdravlja.

Dijeta čišćenja za savremeni stil života
Sledeći model ishrane dozvoljava aktivan život, a istovremeno i čisti organizam. Dijetu možemo sprovoditi koliko god hoćemo, jer nam daje visokokvalitetne sastojke, poput vitamina i minerala, u dovoljnim količinama. Ovo je dobra opcija kada se osećamo “prljavo iznutra”, teško ili s nekoliko kilograma viška. Važno je
sprovoditi dijetu baš onako kako je isplanirana, jer se tako poštuje kombinacija namirnica, pa je hrana zaista svarljiva i pre svega nas pročišćava. Tokom dijete za čišćenje ne bi trebalo konzumirati kafu, mleko (iako se mogu uzimati jogurt i kefir) i šećer. U svakom slučaju, kao zaslađivač se može upotrebiti malo
javorovog sirupa ili pčelinjeg meda. Ako ste pušač, idealno bi bilo ne pušiti tih dana ili, ako ne možete da prestanete, maksimalno smanjite broj cigareta.

Živela čorba od povrća!
Da bi se potpomogla ova dijeta, možemo da uzimamo mešavinu povrća koja ima detoksikacijski i diuretički učinak.

Čorba koja nas čisti
U litar i po vode stavimo šargarepu, tikvicu, srednju glavicu crnog luka, čen belog luka, svež peršun i stabljiku celera. Sve se zajedno kuva oko pola sata na umerenoj vatri. Ako čorbu uzimate ujutro, možete pre toga popiti sveže isceđen sok od limuna, razblažen s vodom, koji daje ravnotežu i pročišćava krv, a bogat je izvor C vitamina. Ova čorba
pravi se od sezonskog povrća koje se kuva najmanje jedan sat, da bi u vodi ostali svi vitamini i minerali. Možemo joj dodati i alge, recimo list kombu alge, i tako je obogatiti mineralima kao što je jod. Zimi možemo napraviti veće količine i čuvati ih u frižideru cele nedelje. S njom možemo pripremiti brzu zimsku gustu čorbu uz dodatak rezanaca, ovsenih pahuljica i malo misoa (smesa od soje). Tanjir čorbe ujutro i uveče pre spavanja dovoljan je za brzo odstranjivanje toksina putem mokraće. Ovakav tretman, kao jedinstvenu metodu čišćenja, možemo sprovoditi kad želimo, i to tri nedelje zaredom, s jednom nedeljom pauze. Pažljivo s limunom. Ako svaki dan pijete sok od limuna, dobro je piti ga na slamku, pola sata pre čorbe, jer limun nagriza zubnu gleđ ako se uzima svakodnevno i dugotrajno. Ova metoda je korisna i za one kojima ne odgovara kiseo ukus bilo koje namirnice.

Poigrajmo se voćem
Dijete ili, bolje rečeno, monodijete zasnivaju se na uzimanju voća ili neke druge namirnice koja pogoduje čišćenju, kao što je integralni pirinač s povrćem, tokom nekoliko dana. Cilj ovih jednostavnih dijeta je da iz organizma izbacimo toksine, odmorimo organe zadužene za varenje i očistimo creva. Kao rezultat dobijamo bolju hidrataciju (koja eliminiše nečistoće) i pojačan unos vitamina, minerala i oligoelemenata, neophodnih za dobro zdravlje. To je najbolja metoda za očuvanje mladosti, zdravlja i veselja. Voće i povrće su
namirnice baznih svojstava, što znači da imaju sposobnost da neutrališu posledice kiselosti drugih namirnica. Od ravnoteže između kiselosti i baznosti u telu zavisi zdravlje.

Namirnice koje neutrališu kiselinu, a osnovne su:
• voće: sirovo i kuvano
• sušeno voće: šljive, urme, jabuke i grožđe
• povrće: sirovo i kuvano
• mahunarke
• mleko, sirovo ili pasterizovano
• mlečni proizvodi kao što su jogurt, kefir, surutka
• koštunjavo voće

Model dijete za čišćenje organizma

Doručak
Zrelo sezonsko voće, po mogućnosti iz biološkog uzgoja. Uzeti u količini koja je dovoljna da se utoli glad i ne mešati kiselo i jako slatko voće.

Užina
Prirodni sok ili komad voća (može biti drugačije od onog koje ste uzeli za doručak) ili čaj za čišćenje.

Ručak
Prva varijanta: povrće kuvano na pari, iz rerne ili kuvano u malo vode. Možete uzeti sve vrste povrća, ali najbolje je korenasto, kao šargarepa ili bela repa, i mahunarke, kao što su boranija ili grašak.
Druga varijanta: naizmenično jesti jedan dan mlečne proizvode, kao što su jogurt, kefir, surutka ili sveži sir, a drugi koštunjavo voće – orahe, bademe, lešnike i pinjole. Zapamtite da treba jako dobro da ih sažvaćete.
Treća varijanta: kuvani ječam ili integralni pirinač ili krompir pečen u rerni (ako je iz biološkog uzgoja, jedite ga s korom). Začinite s malo maslinovog ulja. Desert: najprikladniji su jogurt, kefir ili kompot od jabuka bez dodatka rafinisanog šećera, ali može malo sirupa ili šećera od trske.

Užina
sok od svežeg povrća ili voća. Ako ste gladni, možete uzeti komad voća ili čaj od matičnjaka, majčine dušice ili kamilice.

Večera:: Mešana salata začinjena devičanskim maslinovim uljem (nemojte dodavati tunjevinu, slane inćune, tvrdo kuvano jaje).

--------------------------

loading...
---
Loading...