Domaći likeri recepti

Evo nekoliko interesantnih recepata za likere i vina. Ni najizbirljiviji gost neće odbiti ovakvo posluženje, pogotovu ako ste ga sami pripremili.

Liker od nane

Za 1 l likera od nane je potrebno: 2-3 vezice (oko 200 g) listića nane, 200 ml alkohola (90% iz apoteke), 1/4 l vode, 175 g šećera, 1/2 l votke (40%).
Priprema likera od nane: Listiće nane otkinite sa grančica (dobijeni ekstrakt bi trebalo da bude oko 30 g), operite ih u hladnoj vodi, ostavite da se dobro ocede, stavite na čistu kuhinjsku krpu i osušite. Listiće zatim isecite na rezance, stavite zajedno sa alkoholom u čistu staklenu posudu šireg otvora (zapremine oko 1,25 l) i ostavite da luči jedan dan. Prokuvajte vodu sa šećerom i sirup ukuvajte na oko 200 ml, zatim ga ostavite da se ohladi. Sledećeg dana pažljivo pomešajte sirup od šećera i votku i sve zajedno dodaj-te listićima nane. Ostavite da odleži i na kraju pro-cedite.
Napomena: Trajnost likera 3-4 meseca.

Liker od kupina

Za 3/4l likera od kupina je potrebno: 200 g zrelih kupina, 150 g šećera, cela korica cimeta, 0,7 l čiste 38% lozovače ili neke rakije bez mirisa.
Priprema likera od kupina: Kupine stavite na cediljku, kratko oplaknite hladnom vodom, ostavite da se dobro ocede i zatim osušite krpom. U čistu staklenu posudu šireg otvora zapremine oko 1,25 l stavite kupine, šećer i cimet, prelijte rakijom i dobro zatvorite. Ostavite da neko vreme odstoje, zatim procedite.
Napomena: Trajanje gotovog likera od kupina oko 4 meseca.
domaci likeri recepti

Liker od pomorandže

Za 1 l likera od pomorandže je potrebno: 3 pomorandže, 150 g šećera, 0,7 l 38% belog ruma.
Priprema likera od pomorandže: Pomorandže pažljivo operite četkicom i vrelom vodom, a zatim osušite. Nožem odstranite tanak sloj kore, a sredinu iscedite. Sok i koru pomorandže, zajedno sa šećerom, stavite u staklenu posudu šireg otvora zapremine oko 1,25 l. Mešajte sve dok se šećer ne rastopi. Zatim dodajte rum, dobro zatvorite, ostavite da odleži i procedite.

Liker od bresaka

Za 1,2 l likera je potrebno: 1 kg bresaka, 1 manja pomorandža, 200 g šećera, 1 kašika semena korijandera, 50 g meda, 1 l 38% alkohola.
Priprema: Breskve operite hladnom vodom,osušite, isecite na polovine i odstranite koščice (sačuvajte ih za kasnije). Polovine bresaka isecite na kockice. Koščice bresaka stavite u najlon kesu i čekićem razbijte. Seme iz koščica sačuvajte, jer i ono likeru daje onu prijatnu aromu gorkog badema. Pomorandžu operite i osušite, oljuštite koru i zatim iscedite sok. Seckane breskve, seme bresaka, koru i sok pomorandže, šećer, med i korijander stavite u staklenu posudu zapremine oko 2,5 l, prelijte alkoholom i zatvorite. Ostavite da odstoji i procedite.

Liker od ruža

Potrebno je: 300 g latica ruža, 1 l alkohola, 1 kg šećera.
Potrebno je za liker od ruža: Ruže očistiti kao za slatko. Staviti h u bocu, naliti alkoholom, hermetički zatvoriti boce i tako držati na suncu najmanje 6 nedelja. Posle toga ocediti alkohol od ruža i skuvati 1 kilogram šećera sa destilisanom vodom. Kad je šećer gusto špinovan, naliti ga filtriranim alkoholom, pomešati i pustiti da provri jedan ključ. Sipati u boce i zatvoriti. Na ostatak ružinih listića možete da nalijete drugi alkohol i dodate još malo svežih latica, zatvorite i ostavite kako bi ste kad god zatreba mogli da napravite drugi liker.

Liker od šljiva
Potrebno je: 1 kg šljiva, 300 g šećera, 1 I alko-hola.
Priprema likera od šljiva: U avan staviti 1 kilogram opranih šljiva zajedno s košticama. Istući ih tučkom i staviti u jednu bocu. U šerpu usuti 300 g šećera s malo vode, prokuvati ga, skinuti sa štednjaka i ohladiti, pa dodati 1 l alkohola. Preliti preko šljiva i ostaviti da stoji 4 nedelje. Posle toga liker filtrirati, prvo kroz čisto platno, a zatim kroz hartiju za filtriranje. Filtriran liker sipati u boce, dobro ih zatvoriti i ostaviti da stoje neko vreme. Ovako spremljen liker može se čuvati i godinama.

Liker od dunja
Potrebno je: 1 kg dunja, 1 l žute rakije, 200 g šećera i 1 šipka vanile.
Priprema: Kilogram zrelih dunja istrugati na trenici. Istrugane dunje staviti u jedan sud, povezati sud ćistom krpom i ostaviti dunje da na hladnom mestu stoje 5 do 6 dana. Posle toga dunje ocediti i tome soku dodati 1 litar ljute rakije, 200 g šećera i 1 šipku vanile. Sve staviti u jedan stakleni sud i dobro ga zatvoriti. Posle 1 do 2 me seca tečnost procediti, sipati u boce, povezati i ostaviti do upotrebe.

Liker od kafe

Potrebno je: 100 g fine mlevene kafe, 400 g šećera, 1/4 l čistog alkohola.
Priprema: Zakuvati u 600 grama ključale vode 6 kašika najbolje mlevene kafe. Skuvanu kafu ostaviti da se slegne. Zatim je filtrirati kroz hartiju, tako da ostane 400 grama proceđene kafe. Kafu prokuvati u čistoj šerpi s 1400 grama šećera.Iskinuti je s vatre i dodati 250 grama čistog alkohola. Sud odmah poklopiti. Kad se liker ohladi, procediti ga,odnosno filtrirati, sipati u bocu i dobro zapušiti. Što duže stoji,ovaj liker je sve bolji.
Mora stajati najmanje 3 nedelje.

Opšti saveti
– Osnov za likere (tečnost sa voćem i šećerom) će najbolje odležati na sobnoj temperaturi, pri čemu treba pustiti da odleži 4-6 nedelja. Tokom “zrenja”, sadržaj povremeno protresite. Na taj način voće i začini najbolje izlučuju svoje sastojke, a i šećer se tako brže rastvara.
– Kada je liker gotov, procedite ga prvo kroz cediljku, zatim u levak stavite gazu i procedite, pa tek tako dobijeni liker sipajte u flaše. Zahvaljujući ovakvom postupku liker će biti jasne boje bistar.

Čuvanje
Flaše sa proceđenim likerom dobro zatvorite i ostavite na hladnom i tamnom mestu. U toploj sredini liker može da počne da fermentiše. Svetlost utiče na boju likera. Liker će imati najbolji ukus, ako ga posle filtriranja ostavite na sobnoj temperaturi još oko 2 meseca, kako bi se ukusi svih sastojaka dobro stopili u jedan.

--------------------------

loading...
---
Loading...