Dragoljub cvet kao lek – upotreba

DRAGOLJUB (Tropaeolum majus L – Tropaeolaceae)

Ostala narodna imena: alčašica, veći dragoljub, dragomilje, lazibube, latinče, latifa, ljubidrag, penjalica, slak.

Dragoljub je jednogodišnja zeljasta biljka poreklom iz Perua i Meksika. Kod nas se gaji kao ukrasna biljka, omiljeno narodno cveće, što se i po imenu vidi. Listovi su gotovo okrugli, na dugim drškama i sa izraženom nervaturom.

Cvetovi dragoljuba su krupni, naročitog oblika, upadljive žutonarandžaste boje, prošarani crvenim prugama. Plod je suv, deli se na 3 dela; u svakom ima po 1 seme.Cveta leti.

Upotrebljavaju se svež list i cvet i zrelo seme (Tropaeoli majalis folium, flos et semen).Sadrži sumporni heterozid glikotropeolozid i enzim mirozin, pod čijim se dejstvom, u prisustvu vode, ovaj heterozid razlaže na benzilizotiocijanid, kiseli kalijum-sulfat i glikozu. U dragoljubu ima još i smole, pektina, gume, tanina, raznih šećera i do 300 mg% Vitamina C.

dragoljub

Poslednjih godina je dokazano da dragoljub ima antibiotska svojstva. Dragoljub deluje slično drugim biljkama koje takođe imaju sumpornih heterozida, kao što su ren, rotkva, slačica i dr. U industrijskim zemljama sve se više koristi kao prijatna vitaminska i antiskorbutska proletnja kura u obliku svakodnevne salate ili soka (10-15 g dnevno) isceđenog iz svežeg lišća dragoljuba. Mlado lišće se isecka, posoli i može se takvo jesti ili se doda sirćeta, limunovog soka i bibera, već prema ukusu potrošača.

Upotreba dragoljuba: Svako domaćinstvo treba da gaji dragoljub, čak i oni koji nemaju baštu, jer se on može gajiti i na balkonu i u sobi pored prozora (zimi) tako da se uvek može imati zelene salate. Kao i sve druge biljke sa sumpornim heterozidima i vitaminom C, i dragoljub ima veliki značaj kao preventivno sredstvo, jer isparljivo sumporno etarsko ulje od dragoljuba uništava mnoge zarazne klice.

U istu svrhu može se upotrebiti i seme: 5-10 g semena se sitno istuca, doda vode i posle 2 sata popije sa nekim voćnim sokom.

Dragoljub se upotrebljava za lečenje hroničnog bronhitisa, emfizema, astme, žuči i protiv opadanja kose, jer tonično deluje na kožu i koren kose: nasecka se po 100 g svežeg lista dragoljuba, koprive i šimšira i prelije sa pola litra alkohola; posle 15 dana se ocedi iscedi i tom tinkturom trlja koža na glavi.

--------------------------

loading...
---
Loading...