Ekcem kod dece lečenje

Ekcem je znak kojim vam koža saopštava da postoji neki problem. Te crvene površine koje svrbe obznanjuju svetu da vaše dete pati od suve kože izazvane alergijom ili lokalnom iritacijom. Kada dete stalno češe to mesto, koža postaje zadebljala, ljuspičava i gruba; ponekad iz kože curi tečnost i ona postaje krastava.
ekcemi lecenje
Ekcem (atopični ili kontaktni dermatitis) može da se pojavi u bilo kojem uzrastu, ali se često ispoljava kod odojčadi mlađe od osamnaest meseci. Ovo oboljenje obično nestane kada dete stigne u pred-školsko doba. Obično ga izazivaju uobičajene alergije kao što su, na primer, polenska groznica, astma, osetljivost na parfeme, reakcije na hemikalije ili alergije na hranu. Što se tiče ekcema, izgleda da postoji neka genetska veza: deca koja imaju ekcem pripadaju porodicama u kojima ovo oboljenje nije retkost.

Ekcem je nepredvidljiv i može da pogodi bilo koji deo tela, ali najčešće se pojavljuje na pregibima laktova i kolena, iza ušiju, na licu i ručnim zglobovima.

Tradicionalni načini lečenja
Da li si se kupao? U ovom slučaju, možete da se nadate da će odgovor biti „ne”. Svakodnevno kupanje u kadi i tuširanje može da isuši kožu i pogorša ekcem. Probajte sa svakodnevnim pranjem sunđerom, a prilikom kupanja, gledajte da dete što manje vremena provede u kadi. Ponudite mu gel za kupanje ili zamenu za sapun, koji čiste kožu, a ne isušuju je. I obavezno izaberite neki nemirišljavi preparat; ponekad je parfem taj koji izaziva napad ekcema.

Smanjite toplotu. Potapanje u vruću kadu može da bude prijatno, ali ono otklanja masnoću s kože. Neka se dete kupa u mlakoj vodi.

Nemojte trljati. Kada detetu perete kožu pogođenu ekcemom, buditenežni. Oštro trljanje tog predela još više će lsušiti kožu i pogoršati oboljenje. Ukoliko je moguće, jednostavno isperite to mesto toplom vodom i blagom zamenom za sapun. Pošto dete izađe iz kade, bogato ga namažite hidratantnim losionom da bi koža zadržala vlagu.

Usoliko svrbi, ne treba češati. Probajte da pomognete svom detetu da se odupre iskušenju da češe deo koji svrbi tako što ćete mu skratiti nokte. Kod dece mlađeg uzrasta, razmislite o tome da mu stavite soknice na šake preko noći (starija deca će skinuti soknice tokom noći).

Ispiranje, ispiranje i opet ispiranje. Ostaci deterdženta mogu da iritiraju nežnu kožu, stoga pri pranju detetovog veša u mašini dvaput ponovite operaciju ispiranja. Izbegavajte omekšivače za rublje i komadiće parfimisane tkanine koji se stavljaju u mašinu pri suše-nju jer oni ostavljaju tragove hemikalija.

Učinite nešto da svrab prestane! Dajte detetu neki antihistaminik radi ublažavanja skoro neodoljive potrebe za češanjem. (Pridržavajte se uputstava datih u pakovanju o odgovarajućem doziranju.) Da biste ublažili svrab, možete takođe da probate s nanošenjem na iritirana mesta neke hidrokortizonske masti koja se kupuje bez lekarskog recepta.

-Alergije na hranu izazivaju 20-30 odsto pojava ekcema. Uobičajeni „krivci” su mleko, jaja, pšenica, agrumi i čokolada. Probajte da izbacujete ove namirnice iz detetove ishrane jednu po jednu kako biste utvrdili da li se iza ekcema krije alergija na hranu.
-Vitamin C utiče na smanjenje oticanja i umiruje ekcem. Dajte detetu po dve doze dnevno tokom perioda od jednog meseca.
-Uljne kapi vitamina E potpomažu isceljivanje tkiva i vlaže kožu. Nanosite po nekoliko kapi ulja na obolelo mesto jedanput dnevno.
-Cink ubrzava zarastanje rana, uključujući i ekcem. Dajte detetu po jednu dozu cinka dnevno tokom perioda od nekoliko nedelja.

Biljni lekovi
-Ukoliko je obolelo mesto suvo i ljuspasto, nanesite mast od nevena. Pridržavajte se uputstava za upotrebu navedenih na deklaraciji proizvoda.
-Ulje noćne frajle može da se nanosi spolja jedanput dnevno radi smanjenja zapaljenja i crvenila. Ono može i da se unosi u organizam; pridržavajte se uputstava navedenih u deklaraciji proizvoda.
-Kupke s ovsenim mekinjama deluju umirujuće na kožu koja svrbi. Probajte s komercijalnim ovsenim mekinjama u prahu i pridržavajte se uputstava datih u pakovanju.

Prevencija
Ukoliko vaš mališan ima osetljivu kožu, vaš cilj biće da izbegavate sve ono što iritira kožu ili izaziva alergijske reakcije. Oblačite ga u pamučnu odeću umesto u vunu, svilu ili sintetiku. Održavajte vlažnost kože brzim tuširanjem (ili kupanjem u kadi) i čestom upotrebom hidratantnog losiona. Ukoliko vaše dete pliva u bazenu s hlorisanom vodom, neka se obavezno dobro ispere da bi otklonilo sve tragove ove oštre hemikalije.

Kada zašražiši pomoć
Kada se kod vašeg deteta prvi put pojavi ekcem oboljenje treba da diJagnostikuje i leči lekar. Kasniji osipi mogu da se leče kod kuće.

--------------------------

loading...
---
Loading...