Gavez biljka koja ima najlekovitiji koren

Krilatica “dva zdrava prsta bi srasla ako bi bila uvezana korenom gaveza” pokazuje da je lekovita moć gavez biljke ogromna, te da se s razlogom još od davnina koristi u narodnoj medicini. Gavez je višegodišnja biljka koja raste po čitavoj Evropi na vlažnim mestima. U narodu je poznat i kao volovski jezik, crni koren i vrani gavez, te po mišljenju mnogih važi za najdragoceniju biljku koja se od davnina koristi u lekovite svrhe.

Ova zeljasta biljka ima sočnu, grubu i dlakavu stabljiku, koja raste u visinu do jednog metra. U lekovite svrhe koriste se koren i listovi. Gavez ima mesnat, debeo koren koji je spolja crn a iznutra beličast. Prilikom sakupljanja u proleće i kasnu jesen, koren gaveza treba iskopati i oprati, prosušiti da ne izgubi delotvoran sluzavi sok, pa iseći na komadiće i dalje sušiti na toplom mestu. Donji listovi su duguljasti, veliki s peteljkom i grubo dlakavi, dok su listovi na stabljici eliptični naizmenicno raspoređeni i dlakavi po celoj površini. Ima ljubičaste ili ružičaste cvetove u obliku kratkih cvasti.

koren gaveza

Gavez ospešuje zarastanje rana

Gavez sadrži eterična ulja, tanin, sluz, holin, auksin i alantoin. Hormon auksin brzo stvara nadražena tkiva, a istovremeno smanjuje ožiljke.Gavez biljka se vekovima koristi za lečenje reume, gihta i kostobolje. Dragocen i prirodni lek protiv artritisa i oticanja globova. Uspešno otklanja reumatske bolove, kostobolju i u slučaju diskopatije, a pomaže i u slučaju osteoporoze. Naučno je dokazano da pomaže u lečenju istegnuća i iščašenja, reumatskih deformiteta, kao i sportskih povreda i posttraumatskih stanja. Osim toga, gavez se pokazao i kao veoma efikasan u lečenju čukljeva. Lekovita svojstva ove biljke najbolje ilustruje izreka “dva zdrava prsta bi srasla ako bi bila uvezana korenom gaveza”.

Sprečava unutrašnje krvarenje

Gavez je lekovita biljka koja blagotvorno deluje na organe za varenje. Pomaže u lečenju gastritisa, bolesti bubrega i ublažava menstrualne bolove. Zbog visokog sadržaja tanina i sluzi, gavez biljka efikasno zaustavlja dijareju. Sprečava kašalj i pospešuje izbacivanje sluzi, a pomaže i u lečenju bronhitisa i emfizema pluća. Koristi se kao lek protiv plućne tuberkuloze, kao i želudačnih i crevnih čireva, a preporučuje se u slučajevima unutrašnjeg krvarenja iz pluća, želuca ili creva. Zahvaljujući alatoninu, ova biljka takode pomaže u lečenju hemoroida i proširenih vena.

Neželjena dejstva

Prilikom upotrebe gaveza treba biti oprezan jer sadrži otrovne alkaloide. Mnogi fitoterapueti ograničili su njegovu upotrebu jer su istraživanja sprovedena na laboratorijskim miševima 1970. godine pokazala da su štetni za jetru. Naučnici su miševima davali gavez tokom dužeg perioda, nakon čega je došlo do oštećenja njihove jetre. Takođe, gavez biljku ne bi trebalo da koriste trudnice.

Recepti

Čaj protiv bronhijalne astme
U pola litra vode kuvati 5 g korena gaveza pola sata, poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta. Procediti i piti jednu šoljicu ujutru, a zatim svakih pola sata uzimati po dve kašike. Pre spavanja takođe popiti jednu šoljicu.

Čaj protiv čira na želucu
Pomešati po 50 g gaveza, semena dunje i lanenog semena i po 20 g sladića i hajdučke trave, pa preliti litrom ključale vode. Ostaviti da odstoji б sati, a zatim procediti i piti tokom dana umesto vode.

Protiv dijareje
Pomešati po 50 g gaveza i semena dunje i 20 g nane, ia popariti s pola litra ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 8 do 10 sati. Procediti i piti umesto vode.

Za obloge
Popariti 100 g gaveza litrom ključale vode i kuvati 20 minuta. Poklopiti i ostaviti da odstoji 5 do 6 sati. Procediti i stavljati kao obloge.

Za hemoroide
Pomešati po 30 g petrovca, korena gaveza i lanenog semena i 10 g kamilice, pa 2 kašike mešavine preliti s pola litra hladne vode. Ostaviti da se kiseli б sati pa kuvati. Kada provri, poklopiti i kuvati još jedan minut i ostaviti da se smlači na temperaturu čovekovog tela. Tečnost upotrebiti u 2-3 klizme u razmaku od po 5 minuta.

Za proširene vene
Pomešati po 20 g gaveza, belog sleza, kore divljeg kestena, cveta brđanke i kamilice, pa 4 kašike mešavine preliti s pola litra hladne vode, poklopiti i ostaviti preko noći da odstoji. Zatim zagrejati do ključanja, ostaviti da se ohladi, zasladiti bagremovim medom i piti u toku dana umesto vode.

Za iskašljavanje
Pomešati po 10 g korena belog sleza, omana, iđirota, sladića i gaveza i 5 g korena ljubičice, pa popariti s pola litra ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 8 sati. Procediti i pomešati sa 500 g lipovog ili planinskog cvetnog meda, pa uzimati po kašiku na svakih sat vremena.

Mast od korena gaveza
Pomešati 10 kašika izrendanog korena gaveza sa 11 kašika ugrejane masti. Posudu s mešavinom pokriti i ostaviti da odstoji 12 sati, a zatim je ponovo zagrejati i procediti kroz platno, staviti u teglu i čuvati u frižideru.

--------------------------

loading...
---
Loading...