Grejp lekovitost

grejpfrutČovek je evolucijom razvio kompleksan fiziološki osećaj ne samo potrebe za hranom, već i potrebe za određenom vrstom hrane. Nažalost, često jedemo iz pogrešnih razloga, pa na ovaj ili onaj način čovek prosečno godišnje pojede jednu tonu hrane. Da bismo shvatili kako treba jesti, najvažnije je znati zašto to činimo. Jedemo da bismo telu osigurali potrebnu energiju, proteine, minerale, vitamine i vodu. Sad kada znamo zašto jedemo, trebalo bi da znamo i kako to pravilno da radimo.

Postoje namirnice koje imaju izuzetno pozitivan uticaj na naše telo, ali treba znati da se u nekim situacijama njihova upotreba ipak ne preporučuje. Jedna od takvih namirnica je grejp. On je prava bomba lekovitih materija i materija koje deluju preventivno. Bogat je vitaminima A i C, kao i manjom količinom minerala poput kalcijuma, fosfora i kalijuma. Razlikujemo crveni i beli grejp.

Crveni sadrži pet puta više vitamina A od belog. Što se tiče vitamina C, najviše ga sadrži grejp ubran u septembru i oktobru, pa povoljno deluje na prehlade i groznice. To je agrum bogat bioflavonoidima koji zajedno sa vitaminom C jačaju desni, arterije i kapilare, krajnje ogranke krvnih sudova, prečnika 10-14 mikrona, vrlo tankog zida (oko 1 mikron), preko kojih se odvija razmena gasova. Uz navedene sastojke, to voće sadrži i mnogo folne kiseline, neophodne za razvoj ćelija. Zato je grejp izuzetno važan za decu i mlade u razvoju.
Grejp možemo nazvati pravim lekom za naše telo jer pomaže kod tegoba s venama, proširenim krvnim sudovima, jača imunitet, sposobnost organizma da prepozna šta ga ugrožava i da se od toga zaštiti, podstiče proizvodnju hormona, sprečava infekcije i prehlade, čisti creva i pomaže u smanjenju telesne težine.

Ovo voće može se konzumirati na razne načine. Zbog kiselo-gorkog ukusa ne vole ga deca, koja bi posebno trebalo da ga jedu, ali tu dolazi do izražaja velika količina vode u grejpu – možete ga iscediti, jer u soku ostaje većina hranljivih materija. Ako je sok i dalje kiselkast, može se napraviti mešavina od slađeg soka pomorandže i soka od grejpa. Kora grejpa se može kuvati na laganoj vatri 20 minuta, i taj čaj se upotrebljava za lečenje promrzlina jer uspostavlja cirkulaciju krvi do oštećenih tkiva. Gorke semenke, posebno njihov ekstrakt, poznat su prirodni antibiotik i antiseptik koji sprečava razvoj bakterija, virusa i plesni, pa se upotrebljava kao konzervans nekih namirnica.

Pektin grejpa snižava količinu holesterola u krvi, pa belu kožicu ispod kore treba jesti, a ne odvajati. Ništa preterano nije dobro, pa tako ni konzumacija grejpa. Grejp ili sok od grejpa mogu biti opasni po zdravlje u kombinaciji s lekovima, jer grejp može pojačati delovanje leka do te mere da se čini daje bolesnik uzeo prekomernu dozu, dok u drugim slučajevima delovanjem naringina, supstance koja se nalazi u grejpu, dolazi do smanjenja apsorpcije leka iz krvi.

Profesor Perti Neuvonen, farmakolog na Univerzitetu u Helsinkiju, dokazao je da konzumacija soka od grejpa i tableta protiv glavobolje može dovesti do ubrzanog rada srca. Postoji još nekoliko kombinacija na koje bi trebalo obratiti pažnju jer mogu negativno da utiču na organizam.
Žene koje koriste pilule za kontracepciju takođe moraju biti oprezne, jer ko-
nzumacija grejpa u većoj količini može da oslabi dejstvo pilula.

Dobro je znati
Citrusi su zahvalni za transport. Zbog debele kore dugo ostaju sveži i u odgovarajućim uslovima mogu se čuvati nekoliko meseci.
-Citrusi se najčešće konzumiraju u svežem obliku ili kao sokovi, pa je obilje vitamina i minerala koje sadrže garancija dobrog snabdevanja organizma ovim visokovrednim hranljivim materijama.
-Sokovi od ploda citrusa razredjeni s vodom daju se deci i radi jačanja apetita.
-Činija puna pomorandži, klementina, grejpa vrlo je lepa dekoracija svake kuhinje, a uz to je i puna vitamina.

--------------------------

loading...
---
Loading...