Jelovnik za jačanje imuniteta

Kalorijski uravnotežena ishrana u kojoj dominiraju sveže namirnice bogate vitaminima i mineralima, uz fizičku aktivnost i dovoljno odmora, preduslovi su za jak imunitet…

Prelazni period, kad se zima još ne da, a proleće bojažljivo dolazi, pravo je vreme za bakterije i viruse isto važi i za kraj jeseni i početak zime. Znači period u kojem je važno da ojačamo imunitet i izbori-mo se nezvanim gostima. Kako? Pre svega raznovrsnom ishranom ali i redovnim vežbanjem i odmaranjem. Pravilna ishrana u kojoj dominiraju sveže namirnice bogate vitaminima i mineralima, pri tom i kalorijski uravnotežena, preduslov je za jak imunitet koji će da nas zaštiti od prehlada, gripa, infekcija stomaka, i usta…

U prvim redovima ove bitke su limun, pomorandže, kivi, jagode, šumsko voće, ananas, zelena paprika, paradajz i zelenolisno povrće koje obiluje vitaminom C. Iako namirnice kao što su meso, džigerica i mlečni proizvodi baš i nisu na dobrom glasu zbog obilja vitamina A ne bi trebalo da se izbegavaju, već da se s vremena na vreme nadu na trpezi. Ni na spanać, brokoli. i drugo zeleno ali i crveno, narandžasto ili žuto povrće, kao što su šargarepe i paprike, ne bi trebalo da zaboravimo. One sadrže betakarotin koji se u organizmu pretvara u vitamin A.
zdrava ishrana za jačanje imuniteta
Za njima ne zaostaju ni suvi plodovi, maslinovo, sojino i ulje od pšeničnih klica, pivski kvasac i žumance jer su bogati vitaminim E koji je moćan antioksidans. Mahunarke, žitarice, suvo voće, jaja i morski plodovi su nepresušan izvor vitamina iz grupe B (B1, B2, B9, B12 i B5) bez kojih organizam stvara manje antitela i samim tim postaje podložan infekcijama.

Aktuelna imunoishrana (bogata probioticima i prebioticima) u koju spadaju razne vrste jogurta i fermentisanog mleka sprečava množenje toksičnih i patogenih bakterija u crevima i jača imunitet. Prebiotici se prirodno nalaze i u belom i crnom luku, špargli i praziluku.

Pored hrane preporuka je da se redovno piju čajevi od majčine dušice i šipka, ehinacea je efikasna preventiva protiv prehlada ali bi trebalo da se uzima u ograničenom periodu i pod nadzorom, kao i ginseng. Propolis, matični mleč i, u novije vreme, ajkulina hrskavica sve su popularniji saveznici dobrog zdravlja.

Uz ovakvu ishranu za jačanje imuniteta savetuje se i da lagano pešačite, vozite bicikl, trčite ili plivate, ali i da dovoljno spavate.

PONEDELJAK

Doručak: Mleko ili jogurt i musli.
Ručak: Boranija, piletina i jedna jabuka.
Večera: Supa od luka, paradajz sa bosiljkom zapečen u rerni i pomorandža.

UTORAK

Doručak: Zeleni čaj i tost sa maslinovim uljem.
Ručak: Blitva sa barenim krompi rom, gambori sa belim lukom i kivi.
Večera: Tikvice zapečene u rerni, kajgana od jednog jajeta i kruška.

SREDA

Doručak: Mleko ili jogurt i integralni keks.
Ručak: Sočivo sa pirinčem, šargarepom i paprikama kao prilog, teletina pečena na teflonu i mandarina.
Večera: Supa od luka, salata sa spanaćem i šitake pečurkama i jedna pomorandža.

ČETVRTAK

Doručak: Čaj sa tostom i marmeladom od breskve.
Ručak: Špageti sa paradajz sosom, riba pečena na teflonu i pomorandža.
Večera: Krem čorba od pečuraka, mešana zelena salata sa kukuruzom i avokado.

PETAK

Doručak: Mleko ili jogurt i musli.
Ručak: Brokoli sa šargarepom, piletina začinjena bosiljkom i ananas.
Večera: Kajgana sa pečurkama i pomorandža.

SUBOTA

Doručak: Zeleni čaj i tost sa maslinovim uljem.
Ručak: Grilovano povrće, tuna sa crnim lukom i mango.
Večera: Tortilja sa kajganom i ananas.

NEDELJA

Doručak: Jogurt sa žitaricama i sok od ceđene pomorandže.
Ručak: Lignje sa pirinčem i povrćem i jedna kruška.
Večera: Pire od šargarepe, pečurke propržene sa pršutom i jedna banana.

--------------------------

loading...
---
Loading...