Kajsija lekovito dejstvo

KAJSIJA SASTAV I LEKOVITO DEJSTVO DEJSTVO

Visok nivo gvožđa i bogatstvo minerala, čine kajsije korisnim u slučajevima anemije, tuberkuloze, astme, bronhitisa, katara, kao i za čišćenje krvi.Redovno konzumiranje može da poveća proizvodnju hemoglobina u organizmu.

Sok od sveže isceđenih kajsija pomešan sa glukozom, ili medom, skida povišenu temperaturu, gasi žeđ i eliminiše toksine iz organizma, jača oči, želudac, jetru, srce i nerve.
Sok kajsije koristan je u tretmanu kožnih bolesti, lečenju ekcema opekotina od sunca, svraba koji nastaje usled promena.

Kajsija rešavaju probleme sa lošim varenjem, a marmelada pomaže u regulisanju lošeg varenja usled nervoze.

Kajsija.sl

Kajsija ima blago laksativno dejstvo zbog celuloze i pektina.

-Postoje indicije da kajsije mogu da se koriste za uklanjanje kamena iz žuči.

“Začinjene” suve kajsije

Tokom industrijskog sušenja kajsijama se mogu dodavati sumpor dioksid, ili sulfatim radi produžavanja roka trajanja, ali oni mogu da izazovu nepovoljne alergijske reakcije, posebno kod astmatičara. Ovakvo voće, umesto prirodne žute, ima tamno braon boju, pa se može lako prepoznati i zaobići pirlikom kupovine.

Nekoliko ideja

Dodajte isečene kajsije toplim, ili hladnim žitaricama
Orijentalni ukus piletini, ili barenom povrću, daće kockice suvih kajsija.

Poslužite sveže kajsije sa zelenom salatom

U Kini, lek poznat kao “zlatna kajsija”, napravljen je od jezgra kajsije koja raste u određenim oblastima ove velike zemlje. Za ovaj lek se veruje da ima moć da produži život. A Kinezi cvetove kajsije upotrebljavaju i kao sastojak u kozmetičkim proizvodima, dok ulje od jezgra koriste kao sedativ, protiv grčeva, bolova i za lečenje rana.

Kajsije su odličan izvor vitamina A, vrlo dobar izvor vitamina C i dobar izvor hranljivih vlakana i kalijuma. Sadrže i fitohemikalije nazvane karotenoidi, koje su zaslužne za crvenu, narandžastu i žutu boju voća i povrća. Moćni antioksidans likopen, jedan je od karotenoida koji se nalaze u kajsijama. Hranljivi sastojci kajsije štite srce i oči. Visoke koncentracije beta karotina i likopena, čine ovo voće jednim od najzdravijih, posebno za srce. Beta karotin i likopen, štite LDL holesterol od oksidacije i na taj način sprečavaju pojavu srčanih bolesti. Kajsija sadrži i vitamin A koji utiče na bolji vid, moćan je antioksidans i borac protiv slobodnih radikala koji uništavaju ćelije i tkiva.

Degenerativni efekti slobodnih radikala, ili oksidativni stres, može da dovede do oštećenja očnog sočiva, katarakte, gubitka vida (degeneracijom očne mrlje). Kajsija je i odličan izvor vlakana koji imaju mnoga blagotvorna dejstva, uključujući i sprečavanje konstipacije i pojave divertikuloze (problem digestivnog trakta).
Mogu da se jedu sveže, ali mogu i da se suše, kuvaju, od njih se pravi džem. Ovo voće može da se koristi i za pravljenje likera, ili rakije. Turska, Italija, Rusija, Spanija, Grčka, SAD i Francuska, vodeći su uzgajivači kajsija.

RECEPTI

Sladoled

– 500 g kajsija
– 2 dl jogurta
– 2 dl kisele pavlake
– 2 kesice vanilin šećera
Sve sastojke umutite mikserom, sipajte u posudu za sladoled i zamrznite. Posle sat vremena izmešajte masu u posudi i vratite u zamrzivač.

Sušene kajsije
250 g meda
250 g šećera
2,5 dl vode
Med, šećer i vodu otopite na niskoj temperaturi, zatim pustite da proključa i ohladite. Prepolovljene kajsije potopite u ovaj rastvor, dobro ocedite, poredajte ravnom stranom na-dole na žičanu rešetku obloženu folijom. Sušite u rerni zagrejanoj na 110 stepeni C, s odškrinutim vratancima, desetak sati. Na polovini sušenja, okrenite kajsije.

SAVET PLUS
Umesto u medni rastvor, kajsije možete da potopite u litar vode začinjene sa 6 kašičica limunovog soka, ili 2 kašičice limontusa.

--------------------------

loading...
---
Loading...