Kako čuvati namirnice preko leta

U vreme letnjih vrućina teže je očuvati i svežinu i ispravnost namirnica.Zbog toga je potrebno preduzeti odgovarajuće mere, kako kod čuvanja tako i kod njihove pripreme, kako ne bi došlo do neželjenih posledica.

Neoprano u frižider

Sezonsko voće i povrće ne treba kupovati u većim količinama, već samo onoliko koliko možemo da utrošimo za nekoliko dana. Ukoliko kupujemo u većim količinama salate, tikvice, grašak, boraniju ili mladi krompir, treba ih odmah izvaditi iz plastičnih kesa, ne ispirati ni kvasiti do upotrebe, već ih odmah ostaviti u prikladne sudove i smestiti u frižider.

Ukoliko i kupimo veću količinu voća, potrebno ga je prebrati. Zrelije, omekšale, nagnječene plodove odmah upotrebiti. Ovo se naročito odnosi na jagode, maline, trešnje, višnje i kajsije. Ovako probrano voće, koje nećemo odmah upotrebljavati, treba izvaditi iz plastičnih kesa, ne tr-ba ga prati, već ga u prikladnom sudu držati u frižideru do upotrebe. Treba oprati onoliko voća koliko he se utrošiti i to neposredno pred upotrebu.

kako cuvati namirnice

Jaja su jako osetljiva namirnica i sklona kvarenju.Odmah po kupovini treba ih staviti u frižider i poželjno ih je, u letnjem periodu, ne upotrebljavati 48 do 72 časa.Posebnu pažnju treba obratiti prilikom davanja jaja deci. U dečjoj ishrani, izbegavajte upotrebu jaja koja su lagana i koja imaju neuobičajen miris.

U letnjem periodu mesa su podložnija kvarenju, jer se bakterije razmnožavaju na većoj temperaturi.Naročito zbog dece, treba izbegavatm odeveno meso, iznutrice i suhomesnate proizvode. Ako ih se ipak ne želite odreći budite naročito obazrivi pri kupovini ovmh vamirnica jer, naizgled sveže, mogu da budu neispravne i ugroze zdravlje ljudi, posebno dece kod kojih se upotreba ovakvnh vamvrnica može manifestovati bolovima u stomaku, povišenom temperaturom, povraćanjima, prolivima i dr. Poželjno je ukoliko se posumnja u ispravnost ovih namirnica, ostaviti ih 72 časa u zamrzivaču i tek nakon toga upotrebljavati.

Mleko odmah prokuvati

Sirevi, mleko, jogurt, kiselo mleko i pavlaka takođe su osetljive i lako kvarljive namirnice. Mleko je najosetljivija namirnica i zato ga odmah, po kupovini, treba kuvati 3 do 7 minuta, zatim naglo rashladiti i, ukoliko se odmah ne upotrebljava, ostaviti u frižider u poklopljenoj posudi. Manjoj deci treba davati onoliko mleka koliko mogu odmah da popiju. Nije poželjno podgrevati mleko dva ili više puta, niti ga držati u flašici više od nekoliko minuta, jer već nakon toga počinje da kisne i da se kvari, što se lako može osetiti po mirisu i ukusu. U koliko se dogodi da dete odbija da pije mleko, to ne znači da ga ne voli, već da je mleko neispravno. Zato ne treba insistirati da ga dete popije već takvo mleko zameniti novim.

Prilikom kupovine namirnica na pijaci, potrudite se da ih kupujete od proizvođača a ne od preprodavaca. Ako kupujete hranu za decu, to obavezno naglasite prodavcu, potrudite se da sami proberete plodove i pazite da budu neoštećeni.

--------------------------

loading...
---
Loading...