Kako izvući maksimalnu količinu vitamina iz hrane

To što jedete pravu hranu, ne mora da znači i da dobijate sve vitamine koje ona sadrži. Prerada hrane, njeno skladištenje i kuvanje lako mogu da potkopaju i najbolje namere kada je reč o ishrani. Da biste iz onoga što jedete izvukli najviše vitamina, imajte na umu sledeće savete:
kako vitamine
Perite sveže povrće pod mlazom tekuće vode – nemojte ga potapati u vodu ako vam je stalo da iskoristite njegov sadržaj vitamina B i C.
-Odrecite se ugodne navike da salatu pripremite unapred i pripremajte je neposredno pre jela. Voće i povrće koje isečete i ostavite da stoji gubi vitamine.
-Prilikom sečenja ili seckanja povrća upotrebite oštar nož, jer se vitamini A i C gube gnječenjem tkiva povrća.
-Ukoliko ne planirate da jedete sveže voće ili povrće nekoliko dana, ne kupujte ga, već radije uzmite ono trenutno zamrznuto. Sadržaj vitamina u trenutno zamrznutoj boraniji je veći nego u onoj svežoj koja je provela nedelju dana u frižideru.
-Zamrznuto meso odmah nakon što ga donesete iz prodavnice uskladište u zamrzivaču na -18 stepeni Celzijusa, jer ćete na taj način sprečiti gubitak kvaliteta i razvoj bakterija.
-Spoljašnje lišće zelene salate, mada je grublje od onog unutrašnjeg, ima veći sadržaj kalcijuma, gvožđa i vitamina A.
-Ne otapajte smrznuto povrće pre kuvanja.
-Listovi prokelja imaju veći sadržaj A vitamina nego pupoljici ili stabljike.
-U konvertovanom i delimično skuvanom pirinču ima više vitamina nego u glaziranom, a smeđi pirinač je hranljiviji od belog.
-Zamrznute namirnice koje možete da kuvate u njihovom originalnom pakovanju zadržavaju više vitamina nego obične zamrznute namirnice, a bilo kakva zamrznuta hrana bolja je od konzervisane.
-Kuvanje u bakarnim posudama može da uništi vitamin C, folnu kiselinu i vitamin E.

-Mleko u plastičnoj ambalaži, ukolikoje izloženo svetlosti, gubi riboflavin i vitamine A i D. (Hleb izložen svetlosti takođe je podložan gubljenju tih hranljivih sastojaka.)
-Namirnice ispečene do te mere da jako potamne i dobiju hrskavu koru, kao i one prepečene, imaju manje tijamina od ostalih.
-Krompire kuvajte i pecite u ljusci, kako biste sačuvali većinu vitamina koje sadrže.
-Vodu u kojoj ste kuvali povrće iskoristite za kuvanje supe, sokove iz mesa za pravljenje sosova, a sirupe iz konzerviranog voća za pravljenje slatkiša.
-Uzdržite se od upotrebe bikarbone sode kad kuvate povrće, jer ćete na taj način sačuvati tijamin i vitamin C koji ono sadrži.
-Povrće i voće stavljajte u frižider čim ga donesete sa pijace.
-Najbolje posude za kuvanje, u kojima uspešno mogu da se sačuvaju hranljivi sastojci, jesu one od nerđajućeg čelika, stakla i emajla. (Sudovi od gvožđa pružaju vam koristi u pogledu sadržaja tog minerala, ali vam uskraćuju C vitamine.) Najbolji sudovi su od zemlje (lonci i crepulja).
-Hranljivi sastojci se najbolje očuvaju ako se namirnice kuvaju najkraće moguće vreme u najmanjoj mogućoj količini vode.

Kada vaš piljar prska vodom povrće da bi očuvao njegov svež izgled, to je korisno njemu, ali i vama. Prokelj, na primer, kada se isprska finim sitnim kapljicama vode, sačuva gotovo dva puta više vitamina C nego što bi sačuvao da nije isprskan.S obzirom na to da je prokelj kupusnjača, povrće koje je veoma važne za odbranu od kancera, pri kupovini treba da obratite pažnju da li je bio prskar vodom ili nije.

--------------------------

loading...
---
Loading...