Kako napraviti liker od dunja – recepti

Iako dunja, zbog svog specifičnog ukusa, uglavnom ne spada u voće koje se konzumira sveže, ne može se osporiti vrlo važna činjenica, a to je da je dunja vrlo čest sastojak mnogih poslastica. Tu se, na prvom mestu misli na slatko od ovog voća, koje domaćice i danas vrlo rado spremaju, mada ni liker od dunja ne zaostaje za njim.

Zašto je dobro piti liker od dunja

Da biste znali zašto je dobro piti liker od dunja, morate na prvom mestu znati da je ovo voće poznato kao jedan od boljih prirodnih izvora vitamina C. Takođe, u dunjama ima i dosta gvožđa, cinka i kalijuma, a njihova vlakna su naročito korisna za lečenje gastrointestinalnih oboljenja, te za ublažavanje tegoba koje ta oboljenja mogu da izazovu.

liker od dunja sa medom recept

Kako napraviti liker od dunja – recept

Ako vas zanima liker od dunja, recept nije naročito komplikovan, ali morate imati na umu da postoji izuzetno veliki broj različitih načina pripreme. U principu, potrebne su vam dunje, šećer i domaća rakija. Obično je potrebno kilogram voća i litar rakije, a količina šećera varira u zavisnosti od recepta do recepta, ali je najčešće u pitanju 350 do 400 grama šećera.

Posebno je važno da naglasimo da dunje ne treba prati, kao što je to slučaj sa ostalim vrstama voća, već da je preporuka da ih jednostavno dobro obrišete pamučnom krpom, a zatim da pažljivo oljuštite svaku dunju.

Liker od dunja se, zapravo prema ovom receptu priprema od kore voća, koju je potrebno staviti u staklenu teglu, a zatim naliti domaćom rakijom.

Tako pripremljeno voće bi trebalo da odstoji neko vreme, a uglavnom je reč o 6 do 8 sedmica. Kada bude protekao taj vremenski period, trebalo bi da šećer pomešate sa 200 mililitara vode i skuvate sirup. Od trenutka kada provri, ostavite ga da vri oko 3 minuta.

Po želji, možete da dodate malo cimeta ili vanile, ali je najbolje da to bude šipka vanile i štapić cimeta, koje ćete izvaditi odmah kada budete skinuli pripremljen sirup sa ringle. Neophodno je da ga dobro ohladite pre nego ga dodate u posudu sa rakijom. Kada to učinite, zatim procedite pripremljen liker od dunja kroz gazu ili gustu cediljku i odložite flaše sa tako pripremljenim likerom na tamnije mesto.

Recept za liker od dunja sa medom

Čini se da je recept za liker od dunja sa medom još jednostavniji od prethodnog, a biće vam potreban litar domaće rakije, mada je najbolje da to bude lozovača ili domaća viljamovka, zatim kilogram voća i oko 400 grama meda, a preporuka je da to bude bagremov.

Isto kao i za prethodni recept, tako i ovde važi da se voće ne pere, ali se koristi ceo plod, koji je potrebno iseckati na sitnije kockice. Podrazumeva se da ćete pažljivo odstraniti srce voća, odnosno semenke, ako ih ima. Njih stavite u staklenu posudu i prelijte rakijom, te ostavite da odstoji mesec i po do dva, ali obavezno na tamnom mestu. Kada bude proteklo to vreme, jednostavno dodajte med i promešajte, pa ostavite još oko 6 nedelja da odstoji, ali je neophodno da sa vremena na vreme smesu izmešate, ne bi li se u potpunosti rastopio med. Posle toga procedite liker od dunja i prelijte ga u flaše, te čuvajte na tamnom mestu.

Povezano>>>  Slatko i sok od dunja recept

Šta sve možemo napraviti od dunja

Ako vas zanima šta sve možemo napraviti od dunja, treba imati na umu da je spisak zaista dugačak, tako da je nemoguće sve pomenuti na jednom mestu.

Ipak, uz liker od dunja, najčešće se priprema slatko od dunja, ali i čuveni kolač koji je poznat kao kitnikes.

Saznajte više>>> Recepti za domaće likere

Dunje i zdravlje

Da su dunje i zdravlje neraskidivo povezane, dokaz je i činjenica da se one smatraju jednom od namirnica koje su odlično prirodno sredstvo za prevenciju najrazličitijih oboljenja, a čak i kancerogenih.

Poznato je i da imaju pozitivan efekat kod organizma sklonijih alergijama, a budući da imaju dosta C vitamina, smatra se da jačaju i odbrambene snage organizma. Uz sve to se smatra i da dunje utiču blagotvorno na regulaciju krvnog pritiska, odnosno na rad kardiovaskularnog sistema.

--------------------------

loading...
---
Loading...