Kako se rešiti celulita – hrana protiv celulita

Ako ga nemate – blago, blago Vama. Budite srećni jer ste izuzetak, a ne pravilo. Ostali moraju da se pomire sa tim da jesu „pravilo“. Celulit se javlja kod 90% žena, a čak ni muškarci nisu otporni na njega (oko 10% muškaraca ima celulit). I to nije sve – nebitno da li ste mršavica ili imate problema sa viškom kilograma, to nema veze sa celulitom. Imaju ga čak i mršave manekenke, sportistkinje, čak i tinejdžerke. Paradoksalno, postoje i žene sa popriličnim brojem suvišnih kilograma bez ijednog traga celulita na telu. Celulit nije toliko vezan za gojaznost i masnoće, već za kožu. Vrsta masti koja nas čini „debelima“ nije ista vrsta masti koja uzrokuje celuli. Naravno, višak kilograma pogoršava stanje, ali to nije uzrok celulita.

Ukoliko niste znali, celulit ne nastaje samo na butinama i zadnjici, već i na listovima, stomaku, čak i na nadlakticama. Kod nekih žena celulit je vidljiv u vidu „narandžine kore“ i dubokih rupa i neravnina, dok se kod nekih vidi „samo“ kada se koža pritisne i skupi.

hrana protiv celulita

Šta uzrokuje celulit?

Uprkos činjenici da žene polude zbog pojave celulita, celulit je problem izgleda, a ne zdravstveni problem. Nauka još uvek nema jasan odgovor na to šta uzrokuje celulit. Najverovatnije je da se radi o kombinaciji više faktora, a ne samo jednog. Genetika, hormoni (pogotovo estrogen), višak kilograma, pušenje, stres, nezdrava ishrana, preterana konzumacija alkohola i manjak fizičke aktivnosti su uzrok ili bar doprinose stvaranju celulita. Ipak, celulit se može „izlečiti“, čak i ako je u pitanju genetika. Samo zato što imate genetske predispozicije za celulit, to ne znači da ćete ga i dobiti. Postoji mnogo toga da ga uklonite, umanjite ili čak i sprečite njegovu pojavu.

Ukoliko trenutno nemate celulit, ne znači da ga nećete dobiti. Ne zaboravite da oko 90% žena ima celulit, što znači da je moguće da ćete ga i Vi dobiti, tako da možete preduzeti određene mere da sprečite njegovu pojavu. Možda zvuči kao kliše, ali je istina: bolje sprečiti nego lečiti.

Kako se rešiti celulita?

Postoji bezbroj preparata protiv celulita, uglavnom onih za spoljnu upotrebu – kreme, losioni i slični melemi, masaže, laserski tretmani i liposukcija. Ipak, većina ovih tretmana nema dugoročan efekat ili ga uopšte nema. To ima savršenog smisla ako se okrenemo ka uzroku. Nijedan od ovih tretmana ne rešava problem uzroka celulita, ili bar ne onako kako treba.

Da bi borba protiv celulita bila uspešna, mora se početi od uzroka. Drugim rečima, treba „lečiti“ uzrok, a ne posledicu. Oporavak kože iznutra može umanjiti, eliminisati i sprečiti pojavu celulita na nekoliko načina:

– Ojačavanje krvnih sudova/poboljšavanje cirkulacije – ovo je ključni korak u smanjivanju celulita, jer su krvni sudovi „putevi“ kojima hranljivi sastojci važni za kožu stižu do dermisa (sloj kože koji, kada je oštećen, dovodi do pojave celulita). Ojačavanjem krvnih sudova i poboljšavanjem cirkulacije poboljšavate i „hranjenje“ kožnih ćelija i izbacivanje toksina

– Stimulisanje proizvodnje kolagena, elastina i zdravog vezivnog tkiva – kolagen je važan jer zdrav i podmlađen izgled kože zavisi upravo od njega. Kolagen u vezivnim tkivima je glavni gradivni protein u koži i kada je oštećen koža ne izgleda lepo. Jak, čvrst i zdrav kolagen dovodi do upravo takvog igleda kože. On sprečava masne ćelije da se probiju kroz donje slojeve kože (gde treba da ostanu) i „izbiju“ na površinu gde uzrokuju neravnu kožu i celulit.

– Hidratacija i „zarobljena“ voda u ćelijama – hidrirane ćelije su jake i čvrste i služe kao barijera masnim ćelijama koje pokušavaju da se „probiju“ u gornje slojeve kože i postanu vidljive u formi celulita.

– Sprečite i „popravite štetu“ uzrokovanu slobodnim radikalima koji mogu oštetiti kožne ćelije i olakšati pojavu celulita.

– Sprečite upale koje, ukoliko su hronične, mogu uzrokovati oštećenje ćelija slobodnim radikalima i pogoršati stanje ćelijskih membrana, što povećava rizik od pojave celulita

– Oporavite ćelijske membrane – jake ćelijske membrane podrazumevaju da su ćelije „sposobnije“ da zadrže vodu i ostanu hidrirane.

Hrana protiv celulita

Ukoliko želite da se zauvek otarasite celulita, obratite pažnju na ishranu jer je ona veoma značajna – u tome se slaže većina stručnjaka. Oko 90% dermatologa smatra da ono što jedemo utiče na izgled naše kože. Stručnjaci preporučuju sledeće namirnice za poboljšavanje izgleda kože i smanjivanja ili sprečavanja pojave celulita:

1. Lubenice
Sigurno znate da je neophodno piti mnogo vode, ali jeste li znali da vodu možete i jesti? Zapravo, „jedenje“ vode je čak zdravije nego pijenje. Voda u hrani je drugačijeg hemijskog sastava nego obična voda. Ne samo da je obogaćena hranljivim sastojcima, već se i sporije vari, što znači da duže osećate sitost i lakše smršati. Hrana sa visokim sadržajem vode poput lubenice poboljšava hidrataciju kože, pomaže ćelijama da ostanu zdrave, hrani kožu i sprečava pojavu celulita. Lubenice i krastavci sadrže 97% vode.
Druge namirnice koje sadrže dosta vode i koje se mogu smatrati dobrom hranom protiv celulita su potočarka, tikvice, paradajz, spanać, crni luk, zelena salata, grejp, plavi patlidžan, karfiol, šargarepa i brokoli.

2. Paradajz
U ovom slučaju protiv celulita i obrađeno povrće je podjednako dobro kao i sveže. Pelat i kečap su bogati supstancom pod imenom likopen, i u njima ga ima više nego u svežem paradajzu. Ovo je značajno jer, prema nekim ispitivanjima, likopen pomaže u ojačavanju koše tako što sprečava gubitak kolanega, pomažući da se očuva zdrava koža. Kolagen deluje kao blokada u koži, sprečavajući masne ćelije da dopru u gornji sloj kože, gde će se videti kao celulit. Likopen poboljšava izgled kože i tako što deluje kao prirodna zaštita od sunda, štiti kožu od oštećenja UV zracima, opekotina od sunca i starenja kože uzrokovanim sunčanjem.
Druge namirnice bogate likopenom koe se smatraju hranom protiv celulitasu obično crvene i uključuju lubenice, crveni grejp, crvenu guavu i papaju.

3. Beli čaj
Jedno istraživanje je pokazalo da beli čaj sprečava smanjivanje proizvodnje elastina i kolagena, a oba imaju značajnu ulogu kad je u pitanju održavanje zdrave kože i sprečavanje pojave celulita. Pošto štiti ovaj sloj vezivnog tkiva u koži, pomaže da gornji sloj kože ostane zdrav i gladak, sprečavajući „proboj“ masnih ćelija u njega i smanjujući pojavu i vidljivost celulita.

Beli čaj nije hrana ali je takođe izvrstan izvor antioksidanasa i ima antiupalna dejstva, što takođe pomaže u uništavanju celulita.

4. Jaja
Jaja su veoma bogata supstancom poznatom kao lecitin zato su idealna hrana za celulit, koja igra značajnu ulogu kad je u pitanju zdravlje ćelijskih membrana. Lecitin pomaže u regulisanju materija koje izlaze i ulaze u naše ćelije i pomaže da ostanu dobro hidrirane.
Ako ne volite jaja, drugi dobri izvori lecitina su proizvodi na bazi soje i mahunarke. Ako smatrate da ne konzumirate dovoljno lecitina, pokušajte sa suplementima na bazi soje.

5. Borovnice
Predivnog ukusa, borovnice su prava blagodet za zdravlje i većina zdravih nutrijenata potiče iz njihovog plavog pigmenta (antocijana) koji im daje boju. Ne samo da su generalno veoma zdrave, već su prijatelj svih onih koji žele da se reše celulita. Borovnice su hrana koja na nekoliko načina utiče na celulit. Antocijani u kombinaciji sa vitaminom C, koji se takođe nalazi u borovnicama, podstiču vezivanje vlakana kolagena na takav način koji ojačava vezivno tkivo, što ojačava kožu. Antocijani takođe sprečavanj „raspadanje“ kolagena i štite ga od oštećenja.
Sve u svemu, borovnice su odlične za ojačavanje i „zdravlje“ kolagena, što znači da koža ostaje čvrsta, jaka i bez ružnih neravnina. Drugo voće bogato antocijanima su trešnje, kupine i maline.

6. Riblje ulje
Riblje ulje je izvrstan izvor aminokiselina, koje ojačavaju ćelijske membane i „uvlače“ vodu u ćelije. Aminokiseline su takođe značajne jer su potrebne organizmu za proizvodnju kolagena. Još jedna značajna stvar kod ribljeg ulja je to što zasićuje i održava nivo šećera u krvi stabilnim, što znači da pomaže u mršavljenju, pa samim tim i u smanjivanju pojave celulita. Aminokiseline su takođe ključne kad je u pitanju izgradnja mišićne mase, što u kombinaciji sa topljenjem masnoća, smanjuje postojeći celulit i njegovu vidljivost. Povećavanje mišićne mase je bonus kad je u pitanju ubrzavanje metabolizma – još jedna „pomoć“ pri mršavljenju. Sve navedeno je neradvojno povezano. Još jedan sastojak ribljeg ulja koji pomaže u borbi protiv celulita jesu zdrave esencijalne masne kiseline, koje pomažu u hidrataciji ćelija, što smanjuje pojavu celulita.
Druge namirnice bogate ovim kiselinama koje se mogu uvrstiti u hranu koja se bori protiv celulita su sve vrste ribe, nemasno meso, sir, mleko, jaja i mahunarke.

7. Ulje od lanenog semena
Ulje od lanenog semena je bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, koje pomažu u hidrataciji ćelija tako što „uvlače“ vodu u dehidrirane ćelije i pomažu u njenom zadržavanju u ćelijama tako što regenerišu ćelijske membrane. Naš organizam ne proizvodi ovakve masne kiseline i zato je važno da ih uključimo u ishranu. Esencijalne masne kiseline ne samo da pomažu u oslobađanju od celulita, već imaju mnoga druga blagotvorna svojstva po zdravlje – odlična su prevencija za određene vrste raka, umanjuju nivo holesterola i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.
Prelijte salatu lanenim uljem ili dodajte malo u ovsenu kašu ili musli. Druge namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama su maslinovo ulje, orahovo ulje, sam lan, suncokret, sirovo koštunjavo voće i riblje ulje.

8. Spanać
Spanać je takodje odlična hrana protiv celulita, veoma je bogat vitaminima koji su ključni za borbu protiv celulita. Spanać sadrži izuzetno visok nivo komplaksa vitamina B, koji u suštini deluje kao „merač“ – vitamini iz B grupe su potrebni telu kako bi na najefikasniji način iskorisitio hranljive sastojke koje unosimo hranom i koristi ih, između ostalog, u borbi protiv celulita. Spanać je takođe bogat vitaminima A i C koji podstiču porizvodnju kolagena. Tu je i vitamin K, koji pomaže u borbi protiv celulita tako što podstiče cirkulaciju.
Takodje je dobro da u ishranu protiv celulita uvrstite i druge namirnice bogate vitaminima iz B grupe su pšenične klice, nemlevene žitarice, pivski kvasac, živinsko meso, riba i jaja.

Kao što vidite hrana protiv celulita je široko dostupna i samo treba biti uporan u njenoj primeni.Ishrana protiv celulita može da se prilagodi tako da koristite namirnice koje su dostupne u sezoni mada većinu od namirnica za ishranu protiv celulita možete nabaviti tokom cele godine.I zapamtite ishranom protiv celulita nemožete postići rezultate preko noći, hrana tj. sastojci deluju lagano i potrebno je više od mesec dana da bi prvi rezultati bili vidljivi.

--------------------------

loading...
---
Loading...