Kako se rešiti podočnjaka

Da li imate podočnjake koje ne možete da uklonite? U ovom članku ćemo opisati neke od najboljih saveta kako da se brzo rešite podočnjaka i kesica ispod očiju, tako da vam oči uvek izgledaju sveže i odmorno.

Šta su podočnjaci? Podočnjaci predstavljaju blagu nadutost kože ispod očiju i uključuju to da koža ispod očiju izgleda opušteno ili beživotno ili tamne kolutove ispod očiju.

Šta je uzrok podočnjaka? Pre nego što pređemo na savete kako da se otarasite ružnih kesica ispod očiju, prvi korak je da objasnimo šta dovodi do njihove pojave.

Kako starimo, tkiva oko očiju, uključujući i mišiće koji podupiru očne kapke, slabe. Koža počinje da se opušta i masnoće koje „podupiru“ oči se spuštaju ispod očiju.

Slična situacija se dešava kada se nivo kolagena umanji zbog starenja, što izaziva to da koža gubi elastičnost i svuda počinje da se opušta, što, naravno, uključuje i lice.

kako se resiti podocnjaka

U prostoru ispod očiju takođe može da se nakupi tečnost i da to bude uzrok nadutosti i podbulosti područja ispod očiju.

Mnogi faktori mogu izazvati podočnjake, uključujući:

– Zadržavanje tečnost. Ovo se često dešava zahvaljujući oscilacijama u nivou hormona, konzumaciji previše slane hrane ili promene vremena, poput toplih i vlažnih dana. Ako primetite da dobijate podočnjake rano ujutru, koji bi normalno trebali da nestanu do podneva, onda je veća verovatnoća da imate podočnjake zbog zadržavanja tečnosti.

Ovo lako možete rešiti tako što ćete staviti još jedan jastuk pod glavu dok spavate kako bi vam glava bila „uspravnija“.

– Sinusi mogu uzrokovati podočnjake ukoliko neprestano „istežu“ kožu oko očiju
– Nedovoljno spavanja
– Nasledni faktori, što se dešava ako većina ljudi u vašoj porodici ima podočnjake. U ovakvim slučajevima ne možete mnogo učiniti sami, osim da se podvrgnete hirurškoj intervenciji
– Alergije poput curenja iz nosa, čestog kijanja, glavobolja, kašlja, posebno ako su propratne pojave crvenilo i svrab
– Čest slučaj kod žena je to da se voda zadržava u organizmu pre menstrualnog ciklusa, što može dovesti do tamnih kolutova i kesica ispod očiju. Kako biste rešili ovaj problem, izbacite iz ishrane so što je više moguće, kao i ugljene hidrate i višak tečnosti nedelju dana pre nego što treba da dobijete menstruaciju

Kako se rešiti podočnjaka na prirodan način?

Pokušajte sa ovim kućnim lekovima kako biste se rešili podočnjaka.

1. Prvi korak da umanjite vidljivost podočnjaka jeste da vidite koji je pravi uzrok njihove pojave. Proverite ovaj navedeni spisak glavnih uzroka, pa tu nalazite potencijalni uzrok pojave podočnjaka, najbolje je prvo rešiti taj problem

2. Jedan od uzroka može biti i način na koji spavate. Ako spavate po strani ili na leđima, to može dovesti do nakupljanja tečnosti u području ispod očiju zbog gravitacije. Ako spavate sa strane, verovatno ćete primetiti da imate veću kesicu ispod onog oka na strani na kojoj spavate. Zato pokušajte da menjate položaj u kom spavate u ovakvim slučajevima. Kao što možete pokušati da spavate tako što ćete staviti još jedan jastuk pod glavu, pokušajte da spavate na stomaku. Što pre promenite položaj u kome spavate, to bolje. Kako vreme prolazi, a ne rešavate problem, teže ćete se rešiti podočnjaka.

3. Vrlo efikasan prirodan savet pomoću koga se možete rešiti ružnih podočnjaka ispod očiju je ispiranje nosa. To se radi pomoću sprave koja izgleda kao mali čajnik. Koristite je da isperete nosnu šupljinu. Ovo je vrlo efikasan lek za olakšavanje nakupljene tečnosti u nosu ako imate alergiju, prehladu ili probleme sa sinusima.

4. Izbegavajte konzumaciju previše alkohola kako biste se rešili podočnjaka, jer to kao rezultat ima dehidrataciju, što za uzvrat još više oštećuje delikatnu kožu oko očiju čineći je sklonijom da se u njoj nakupi voda i tako se stvore kesice ispod očiju.

5. Još jedan savet kako da se rešite podočnjaka jeste da nikada idete na spavanje dok ne skinete šminku oko očiju. Spavanje sa šminkom na očima može iritirati kožu oko očiju, što dovodi do nakupljanja tečnosti ispod očiju i pojave podočnjatka

6. Izbegavajte lošu naviku da često trljate oči

7. Stavite parče mokre tkanine u frižider uveče pred spavanje. Ujutru kad se probudite, uzmite tu tkaninu iz frižidera i njom pokrijte oči i glavu i lezite oko 5 minuta. Ovo je vrlo efikasan način kontrolisanja tečnosti koja se nakupila u predelu ispod očiju i jedan od načina da se rešite podočnjaka.

8. Potopide dve kesice čaja u hladnu vodu oko 30 sekundi. Stavite vlažne kesice čaja na oči oko 10 minuta. Efekat hlađenja koji imaju tanini u čajevima će umanjiti vidljivost podočnjaka.

9. Stavite dva koluta krastavca u frižider nekoliko minuta. Zatim stavite ova dva ohlađena koluta krastavca na zatvorene oči i lezite tako 10-15 minuta. Krastavci će omekšati kožu oko očiju i pomoći vam da se rešite podočnjaka.

10. Prestanite da pušite, smanjite konzumaciju alkohola, dovoljno spavajte, napravite izbalansiran režim ishrane tako da unosi te sve vrste vitamina i minerala kako biste obezbedili dovoljno vitalnih nutrijenata da bi vam koža bila zdrava. Dokazano je da je ishrana bogata antioksidansima vrlo efikasna u usporavanju procesa starenja koše, što uključuje i nadutost, kesice i tamne kolutove ispod očiju.

Osim navedenih saveta kako da rešite problem sa podočnjacima, razmotrite i kupovinu neke zaista kvalitetne kreme, gela ili seruma napravljenih posebno za uklanjanje podočnjaka. Koža ispod očiju je vrlo delikatna i tanka, tako da je neophodno „hraniti“ je kolagenom i elastinom kako bi se učvrstila i kako bi se umanjila pojava podočnjaka.

Osim što podočnjaci ružno izgledaju, obično nisu štetni i retko je potrebna medicinska intervencija. Međutim, u slučajevima kada:

– je nadutost velika i konstantna
– propraćena crvenilom, svrabom i bolom; i/ili
– javlja se i na drugim delovima tela isto kao ispod očiju
to može biti znak poremećaja rada bubrega, štitne žlezde, neke infekcije ili alergije. U tim slučajevima je preporučljivo obratiti se lekaru.

Pokušajte sa nekim od ovih navedenih saveta kako ukloniti podočnjake, da bi vam oči uvek izgledale sveže i lepo.

--------------------------

loading...
---
Loading...