Kokosovo mleko

Kokosovo mleko nije tečnost koja se, prilikom njegovog sečenja, iscedi iz kokosa kao što mnogi ljudi misle. Da bi dobili kokosovo mleko, potrebno je obraditi “meso” kokosa, natapati ga u toplu vodu i potom iscediti kroz gazu. Dok se tečnost sleže, kremasti deo se izdiže na vrh i može služiti kao kremasti dodatak. Svežiji kokos sa tanjim, kremastijim i sočnijim “mesom”, daće kvalitetnije mleko nego stariji kokosi čije je “meso” suvo. U poređenju sa kravljim mlekom, kokosovo mleko sadrži više hranljivih materija a lako je svarljivo.

Smiruje nerve ćelije. Kokosovo mleko sadrži visok nivo magnezijuma koji pomaže u održavanju krvnog pritiska na normalnom nivou. Kombinacija kalcijuma i magnezijuma u kokosovom mleku takođe održava mišiće i nerve u dobrom stanju.

Jača kosti. Kokosovo mleko ne sadrži toliko kalcijuma kao kravlje mleko, ali zato sadrži veliku količinu fosfora koje pomažu u ojačavanju kostiju.

kokosovo mleko

Prevencija virusnih infekcija. Laurinska kiselina u kokosovom mleku pretvoriče se u monolaurin u našem telu. Monolaurin poseduje antivirusna i antibakterijska svojstva.

Reguliše nivo šećera u krvi. Mangan iz kokosovog mleka pomaže u metabolizmu glukoze u telu što je veoma važno za normalno funkcionisanje organizma i održanje energije.Mangan takođe sprečava pojavu osteoporoze, PMS-a, zapaljenja i apsorpciju vitamina.

Snižava holesterol. Kokosovo mleko ima visok nivo zasićenih masti, ali ova vrsta masti podiže HDL odnostno dobar holesterol dok mlečni proizvodi povećavaju loš LDL holesterol. Mast koju sadrži kokosovo, telo lako podnosi, a ujedno smanjuje nivoe holesterola uopšte.

Ublažava simptome artritisa. Selen iz kokosovog mleka se ponaša kao antioksidant, i pomaže u smanjivanju nenaelektrisanih molekula koji mogu prouzrokovati mnoga zapaljenja.

Hidrira kožu. Kokosovo mleko možete konzumirati, ili ga nanositi direktno na kožu jer će mast iz mleka učiniti vaša koža bude glatka.Nakon čišćenja kože nanesite sloj kokosovog mleka na kožu i posle 15 minuta isprite, za bolje rezultate.

Uklanja šminku. Pomešati dve mere maslinovog ulja i jednu meru kokosovog mleka, i naneti na kožu kako bi nežno uklonili šminku dok istovremeno hidratizujete kožu. Ovaj vid hidratacije je mnogo zdravija alternativa mnogim komercijalnim preparatima za skidanje šminke koji su na bazi alkohola.

Sprečava bore. Konzumiranje kokosovog mleka daje veliku količinu vitamina C i bakra koji čine kožu elastičnijom, sprečavajući pojavu bora.

Za opekotine od Sunca. Nanošenje sloja kokosovog mleka na izgorelu kožu hidriraćete kožu i ublažiti bol.

Poboljšava volumen kose. Naneti kokosovo mleko, masirati glavu sve do krajeva kose, potom ostaviti nekoliko sati kosu uvijenu u peškir. Tako će kokosovo mleko prodreti duboko u kosu, hidratizovati je i poboljšati njeno zdravlje.

Zamena za kafe krem. Kokosovo mleko sadrži veliki broj elektrolita, natrijum, kalijum, i hlorid koji održavaju telo hidriranim.

Za recepte sa mesom. Dodajte pola šolje kokosovog mleka u saft u kome se sprema meso, kako bi ga učinili kremastijim i ukusnijim. Mleko će upiti ostale ukuse, i pružiti vam jelo jedinstvenog ukusa i mirisa.

Za peciva. Oni koju nisu tolerantni na laktozu ili praktikuju vegetarijansku ishranu, često koriste kokosovo mleko kao zamenu za uobičajene proizvide prilikom pripreme peciva. Kokosovo mleko je, u odnosu na obično mleko i njegove zamene, mnogo gušće, i pomaže u održavanju gustine u dezertu, a vegetarijanski dezerti neće imati nedostatke u odnosu na glavni recept.

--------------------------

loading...
---
Loading...