Kuvana pšenica u ishrani – recept

Ako upotrebljavate integralnu kuvanu pšenicu bolje ćete da regulišete telesnu težinu i krvni pritisak a obezbedićete i optimalan nivo dobrog holesterola i triglicerida…

Veruje se da pšenica potiče iz jugozapadne Azije i da su ovu namirnicu koristili u ishrani pre 12.000 godina. Imala je ova žitarica i važnu ulogu u religioznim ritualima mnogih kultura tako da se u grčkoj, rimskoj, sumerskoj i finskoj mitologiji pominju bogovi i boginje pšenice. Ova izuzetno hranljiva namirnica se još smatra svetom u nekim regionima Kine.
Procenjuje se da oko trećine svetske populacije ishranu zasniva na pšenici i proizvodima od pšenice tako da se smatra jednom od najvažnijih žitarica na svetu.

PŠENICA SASTAV I DEJSTVO

Integtralna kuvana pšenica obiluje hranljivim vlaknima i mineralima manganom i magnezijumom.

U slučaju da upotrebljavate integralnu kuvanu pšenicu bolje ćete da regulišete telesnu težinu (sprečićete pojavu metaboličkog sindroma kojeg karakterišu gojaznost u predelu stomaka), obezbedićete optimalan nivo dobrog holesterola, triglicerida i krvnog pritiska.

Integrlane žitarice, pa i pšenica,snižavaju rizik od dijabetesa tip 2.

Betain koji sadrži kuvana pšenica ublažava hronične upale.

Kuvanaa pšenica sadrži i lignane, fitonutrijente koji deluju antikancerogeno, posebno kada je reč o raku dojke.

Integralne pšenične mekinje (1/3 šolje dnevno) deluju kao prirodan laksativjer su bogate biljnim vlakanima, vitaminima B grupe i fosforom.

Integralne pšenične mekinje deluju antkancerogeno jer ubrzavaju metabolizam estrogena koji je poznat kao jedan od okidača za rak dojke. U istraživanju u kojem su učestvovale žene od 20 do 50 godina one koje su jele 3-4 puta dnevno proizvode od integralnog pšeničnog brašna snizile su posle dva meseca nivo estrogena u krvi za 17 procenata. To se nije dogodilo onima koje su jele proizvode od kukuruznog ih ovsenog brašna.

Jedno istraživanje je pokazalo da samo” 28 g integralnih pšeničnih mekinje dnevno smanjuje koncentraciju žučne kiseline i bakterija u stolici, za koje se veruje da su okidači za rak debelog creva.

Pšenične klice, takode, imaju reputaciju “zdrave hrane” jer su bogate vitaminima B kompleksa (folna kiselina, tiamin, B6), vitaminom E (moćni antioksidans), kao i mineralima cinkom, magnezijumom, manganom, selenom (zaštitnik srca, krvnih sudova i svih ćelija u organizmu).

Ako upotrebite belo pšenično brašno korist za zdravlje biće minimalno jer se tokom prerade gubi i do 50 procenata sastojaka kao što su vitamini B1, B2, B3, E, folna kiselina, kalcijum, fosfor, cink, bakar, gvožde, hranljiva vlakna… Integralno pšenično brašno i kuvana pšenica, međutim, sadrže sve pomenute sastojke, pa su koristi od ove vrste pšenice višestruke.

Pšenično brašno, mekinje, klice, čuvajte na tamnom, hladnom i suvom mestu.Najbolji način za to je u hermetički zatvorenoj tegli u frižideru ( na ovaj način se sprečava da pšenica užegne).Stavljajte sveže pšenične klice u sendviče i salate.

Umesto testenine od belog pšeničnog brašna koristite testeninu od integralnog pšeničnog brašna.

Dodajte pšenične mekinje u jela da u njima povećate količinu hranljivih vlakana.

KUVANA PŠENICA HRANLJIVA VREDNOST KALORIJE

1 šolja kuvane pšenice sadrži 151 kaloriju
8,19 g hranljivih vlakana
58 mg magnezijuma
11,1 mg mangana
0,09g triptofana

Pšenica je jedna od namirnica koja može da izazove alergijske reakcije. Ona sadrži gluten tako da bi trebalo daje izbegavaju alergični na ovu sustancu, to jest oni koji pate od celijakije.Kuvana pšenica sadrži oksalate koji,kada se natalože u telesnim tečnostima, mogu da kristališu i dovedu do pojave kamena u bubregu ili žuči.Ipak da bi do ovoga došlo trebalo bi da kuvanu pšenicu jedete svakog dana godinama.Zato umereno konzumiranje kuvane pšenice – nekoliko puta nedeljno ima izuzetno povoljne efekte na opšte zdravlje.

Kad kupujete hleb obratite pažnju na deklaraciju. U slučaju da na njoj piše da je od “obogaćenog pšeničnog brašna” ili “pšeničnog brašno” to obično znači da je reč o hlebu od belog brašna sa malim procentom integralnog.
Ako je naznačeno da je od “crnog brašna” to znači da sadrži 80-90% sastojaka zrna (nešto mekinja je odstranjeno).
U slučaju da piše da je od “bezglutenskog brašna” znači da je iz pšeničnog ekstrakovan gluten.

Kuvana pšenica recept

Dobro je pšenicu uveče potopiti u vodu.Pred kuvanje je ocedite, sipajte drugu vodu da ogrezne sa četiri prsta iznad pšenice.Kuvati na slaboj vatri 35-40 min , da polako vri.
Kada je pšenica kuvana, poklopite je i pretrpajte u perjane jastuke.Pšenicu ostavite, da se ohladi i nabubri.
Kuvanoj pšenici možete dodati malo šlaga, šećera u prahu, oraha, cimeta, suvog groždja, meda…

Salata od kuvane pšenice

300 g pšenice
1,5 šolje sitno seckanog peršuna
pola šolje iseckanih listova nane
1 seckani crni luk
1 iseckan paradajz
četvrtina šolje limunovog soka
pola kašičice soli
malo bibera
četvrtina šolje maslinovog ulja
listovi zelene salate
Pšenicu operite i stavite u lonac sa hladnom vodom da se kuva. Kad proključa smanjite vatru, kuvajte dok ne omekša, i prelijte hladnom vodom. Dobro je ocedite, dodajte peršun, nanu, luk i paradajz, a limunov sok, ulje, so i biber pomešajte i prelijte salatu. Servirajte na listovima zelene salate.

--------------------------

loading...
---
Loading...