Laksativni čajevi za mršavljenje upotreba i neželjena dejstva

Mnogi dijetetski suplementi i pilule za mršavljenje su predstavljeni kao bezbedni, prirodni lekovi jer su napravljeni uglavnom od proverenih biljaka i začina. Ipak, biljni lekovi mogu biti veoma možni i moraju se oprezno koristiti kako ne bi došlo do neželjenih dejstava. Iako su ovi sastojci i čajevi odobreni od strane Ministarstva zdravlja, ipak se svuda navode potencijalna neželjena dejstva i mogu loše delovati zbog jake koncentracije ili kombinacije određenih sastojaka. To svakako ne znači da su svi laksativni čajevi loši.

U mnogim tradicionalnim medicinama, uključujući i kinesku, ove biljke se bez problema koriste stotinama godina. U ovom članku ćemo opisati zašto, kada i kako da isprobate laksativne čajeve.

Korišćenje laksativnih čajeva na bezbedan način

Iako uz laksativne čajeve obično ide reklama da imaju efekat na gubitak telesne težine i da podstiču mršavljenje, njihova dugoročna upotreba u ovu svrhu zapravo ima negativan efekat na celokupno zdravlje.

laksativni cajevi

Laksativne čajeve ne bi trebalo koristiti isključivo u svrhu gubitka suvišnih kilograma, već kao pomoć za „lenja creva“ i čestu opstipaciju. Visok sadržaj antioksidanasa u ovim čajevima i njihov detoksikujući efekat, kao i oni koji sadrže potpuno bezbedne čajeve poput nane i kamilice se mogu slobodno konzumirati svakodnevno kako bi se regulisao redovan rac creva. Crni čaj je još jedan čest i bezbedan sastojak poznat po svom blagom laksativnom efektu. Drugi sastojci koje treba proveriti jesu:

– Damijana
– Maslačak
– Divlja mirođija
– Sladić
– Kopriva
– Žalfija
– Sena

Moguća neželjena dejstva laksativnih čajeva

Stimulacija rada creva je očigledna svrha ovih čajeva što se u nekim slučajevima smatra neželjenim dejstvom, ali takođe možete iskusiti i neka druga neželjena dejstva u zavisnosti od toga kakav je sastav čajne mešavine. Blagi grčevi i neprijatnost u stomaku se smatraju normalnim ako koristite čaj u kom je sena glavni sastojak, posebno ako patite od zatvora. Takođe možete imati retku stolicu ili dijaregu. Iako većina ljudi koristi blaže laksativne čajeve i nema nikakvih neželjenih posledica, često i dugoročno korišćenje ovakvih čajeva može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema:

– Zavisnost od laksativnih čajeva: ovo se dešava kada se digestivni trakt navikne na „pomoć“ ovakvih čajeva i više ne može da funkcioniše bez njih. Ovo je vrlo ozbiljan problem koji može dovesti čak i do smrti ako se ne tretira kako treba

– Dehidratacija: kad god imate retku stolicu ili dijareju, postoji velik rizik od dehidratacije. Važno je da pijete što više tečnosti dok koristite laksativne čajeve. Pijte vodu ili nezaslađene voćne sokove kako biste nadoknadili izgubljenu tečnost, a da istovremeno ne stvorite problem sa nivoom šećera u krvi

– Disbalans nivoa kalijuma: dijareja i dehidratacija takođe mogu uticati na količinu kalijuma u organizmu. Ako nivo kalijuma nije dobar, može rezultirati slabošću, grčevima u mišićima i lupanjem srca

Ako osetite umerene ili teške nuspojave nakon korišćenja nekog laksativnog čaja, najbolje je da odmah prekinete sa upotrebom i odete kod lekara pre nego što počnete bilo kakvo „kućno lečenje“. Laksativni čajevi takođe nisu preporučljivi trudnicama i ženama koje pokušavaju da zatrudne bez prethodne konsultacije sa lekarom.

--------------------------

loading...
---
Loading...