Lekovita biljka zečji trn – čaj

Čaj od cveta zečjeg trna leči giht, ali se koristi i u slučajevima uporne reume i sakupljanja sluzi u plućima…

Zečji trn (Ononis spinosa L.)

Na suvom, peskovitom i zapuštenom zemljištu, posnim livadama i pašnjacima, kao i na ivicama šuma najčešće raste zečji trn, do 50 santimetara visoka izuzetno otporna i bodljikava biljka. Stabljika je crvenosmeđa, na granama je malo lišća iz čijih pazuha izlaze brojne grančice koje se završavaju dugom bodljom. Listovi su na kratkim peteljkama, duguljasti, na vrhu zaokruženi i nazubljeni. Izmedu Ustova rastu ružičasti ili crveno-ljubičasti leptirasti cvetovi. Koren zečjeg trna je drven, ponekad raspuknut i sladunjavog, oporog i ljutog ukusa.

zecji trn

UPOTREBA ZEČJEG TRNA – SPOLJAŠNJE KORISCENJE

Čaj protiv gihta
-3 kašike cveta ZEČJEG TRNA poparite sa 1 l vrele vode, posle 10 minuta procedite i pijte 3 puta dnevno po šoljicu.
NAPOMENA .Ovaj čaj se koristi i u slučajevima uporne reume i sakupljanja sluzi u plućima.

Čaj od zečjeg trna kod otečene jetre

kuvajte 20 g korena zečjeg trna u 1 l vode dok ne ispari pa , dodajte 5 g semena kopra (Anethum graveolens), sačekajte 5 minuta, procedite, zasladite medom i popijte celu količinu čaja tokom dana.

Čaj od korena zečjeg trna čisti krv
5-6 g u prah samlevenog korena kuvajte 5 minuta u 2,5 dl vode, posle 10 minuta procedite i pijte 3 puta dnevno po jednu šoljicu.
NAPOMENA: Ovaj čaj od zečjeg trna se koristi kod niskog krvnog pritiska, katara bešike, bolesti bubrega i srčanih smetnji uz oticanje nogu i stomaka.

Biljka zečji trn cveta u junu i julu, a bere se pre nego što se cvet potpuno razvije. Upotrebljava se i lišće i koren koji se kopa u jesen ili proleće. Sadrži triterpenski saponitid koji je diuretik, alkohol onokol, tanin, šećer, eterično ulje, kalcijum i limunsku kiselinu.

--------------------------

loading...
---
Loading...