Lekovita borovnica

Antocijan iz borovnica pomaže u slučaju obolelih vena, jača vid i poboljša akomodaciju očiju na mrak, a dokazano je da ublažava simptome katarakte.

Borovnica Vaccinium mvrtillus fam. Ericaceae
Raste širom Evrope na vlažnom i kiselom zemljištu, u šumama, močvarnim predelima, vresištima… Borovnica je nizak žbun iz čijih belih i ružičastih cvetova rastu ukusne bobice ljubičaste boje.

Od borovnica se koriste lišće i bobice za pravljenje infuza, praškova i suvih, ili tečnih, ekstrakata. Listovi se beru tokom letagfciše. Sadrže|(e-nolne kiseline (kofeinsku kiselinu) kao i tanine i iridoBjpobice obiluju antocijanom, koji jača i štiti kapilare, i vitaminom C.

Antocijan iz bobica pomaže u slučaju obolelih vena, jer jača kapilare i istovremeno smanjuje njihovu propustljivost. Borovnica se koristi i da ojača vid i poboljša akomodaciju očiju na mrak. Dokazano je da ublažava simptome katarakte. Bobice se korisna uJečenju dijareje i upale organa za varenje, kao i drugih upala, a listovi za dijabetes.

borovnica6

UPOTREBA

ORALNO KORISCENJE

– za lečenje vena i problema sa vidom koriste se tablete (60 mg ekstrakta borovnica) i uzimaju se 1-3 dnevno sa vodom.

– tečni ekstrakt (50 kapi u čaši vode, pre obroka)
NAPOMENA Nemojte da koristite borovnicu zajedno sa antikoagulantnim lekovima, a trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju plod ove biljke.

--------------------------

loading...
---
Loading...