Lekovitost belog luka čudo prirode

Zbog neprijatnog mirisa beli luk smo skloni da izbegavamo. Ali, da li je to pametno? Naime, vrlo često
zaboravljamo kako je reč o biljci koja ima veliku lekovitost.Beli luk je poznat od davnina kao lek koji pospešuje metabolizam, pomaže kod dermatoloških problema, čisti krv, poboljšava rast kose, jača zube i desni… Čak nam pomaže i da odbacimo suvišne kilograme!

beli luk
Samo nekoliko biljaka ima dužu istoriju od belog luka. Još su egipatski faraoni, stari Grci i Rimljani upotrebljavali beli luk da
osnaže telo i suzbiju crevne nametnike. Moderni čovek celog života upotrebljava beli luk: njime začinjuje meso i supe, dodaje ga u salate, a jede ga i sirovog. Belim lukom se lečimo od prehlade, kašlja, stavljamo ga u uvo, sisamo rasecenog na kriške, čak ga ušmrkavamo u nos… Ali, koliko zapravo znamo o ovome čudu prirode? Često ni sami nismo svesni kako beli luk nije obična baštenska biljka, već najprirodnija ostava zdravlja čija je svetska slava proveravana i potvrđivana vekovima. Medicina – i ona službena kao i tradicionalna, narodna – savetuje upotrebu belog luka kod gotovo svih zdravstvenih problema.
Naime, gotovo sve korisne materije kojima su siromašne druge biljke mogu se pronaći upravo u ovome čudu prirode te stoga u tabeli biljaka neophodnih čoveku zauzima posebno mesto, svrstavajući se u sva tri osnovna grafikona. Osim što nam je neophodan kao hrana, ukusan je i koristan začin koji normalizuje rad creva i rešava mnogobrojne zdravstvene probleme. Pitate se zašto baš ova biljka neugodnog mirisa? Odgovor je jednostavan: beli luk je luk je jedna od malobrojnih biljaka koja sadrži sumpor, čoveku neophodan elemenat. U drugim proizvodima biljnog (a i životinjskog) porekla, sumpora ima vrlo malo ili ga uopšte nema. A nedostatak toga važnog elementa može dovesti do teških posledica po naše zdravlje.

Kupke od belog luka
Kupke od belog luka rade se od proporcionalnih delova čaja od luka i vode za kupku 1:3. Temperatura vode treba biti od 35 do 45 stepeni Celzijusa, tj. kupka je ili topla ili vruća. Preporučuje se boravak u kupki od svega nekoliko minuta – ne više od pet! – kako organizam ne bi doživeo šok. Nakon kupke je dobro istuširati se toplom vodom (temperatura vode treba biti niža od one koje nam je bila kupka), a zatim se dobro utopliti u krevetu.
NAPOMENA: ne savetuje se onima sa srčanim problemima!

Beli luk za blažavanje bolova u nogama
Za početak dignite noge pod uglom od 45 stepeni i opustite se nekoliko trenutaka. Zatim ih 15 minuta držite u posudi sa toplom vodom u koju ste dodali 1-2 kašike morske soli. Nakon toga ih isperite toplom vodom i pripremite kupku za noge sa toplom vodom u koju ste stavili 6 kapi eukaliptusovog ulja, 6 kapi ružinog ulja i 1 kašičicu soka belog luka. Držite ih u posudi 5 minuta i potom isperite hladnom vodom. Bolne noge biće samo daleka prošlost.

Oblozi od belog luka (protiv bolova u zglobovima i upale mišića)
Uzmite 5 krupnih češnjeva belog luka i dobro ih izgnječite. To isto učinite i sa polovinom crnog luka. Potom nasecite listić aloje (za oblog je najbolje uzeti aloju koja ima mnogo iglica), uzmite komadić pčelinjeg voska i sve složite u lonac. Dodajte u smesu jednu kašičicu otopljenog maslaca, stavite na slabu vatru i ostavite da provri. Zadržite još minutu, a potom skinite s vatre, propasirajte i promešajte. Ohladite i stavljajte preko noći na obolela mesta.

--------------------------

loading...
---
Loading...