Lekoviti lecitin

Lecitin koji se dobija iz sojinog ulja pomaže u lečenju kožnih bolesti, regeneriše jetru, pospešuje mentalnu aktivnost, pamćenje i seksualnu želju.

Svi su čuli za soju i njene prednosti, ali da li ste znali da se masti koje se dobijaju iz njenog ulja fosvolipidi koji se nalaze u našem mozgu, nervima, srčanom mišiću, bubrezima, jetri, spermatozoidima…?
Iako reč lecitin potiče od grčke reci “lekhitos”(žumance), jer ga u velikim količinama ima u ovom delu jajeta, njegov latinski naziv (Glvcine max) uglavnom se koristi kao sinonim za soju iz koje se dobija. Iz plodova biljke se prvo cedi ulje, koje je u početku mešavina soje i lecitina, a onda se zagrevanjem i dodavanjem vode izdvaja samo lecitin.

Najbolji je lecitin koji sadrži 98-99% supstance poznate kao fosfatni holin i najsličniji je tipu lecitina koji se nalazi u srčanom mišiću. Može da se kupi u prodavnicama lekovitog bilja, ili zdrave hrane u obliku granula, ili kapsula beličaste boje bez upečatljivog ukusa i mirisa. Lecitin je odličan dodatak jelima,salatama, sokovima, čorbama, pireu, kremovima, pa čak i jogurtu i mleku. Preporučuju se 2 kapsule, ili kuglice pre jela.

Lecitin poboljšava metabolizam masti, posebno onih u jetri, pa efikasno pomaže u lečenju bolesti ovog organa. Štiti jetru od ošetećenja u slučajevima prekomernog korišćenja alkohola, pušenja i velikih doza lekova, a pripisuje mu se i regenerativno delgvanje, jer pospešuje obnavljanje ćelija. Lecitin je sastavni deo i omotača nerava i neurona u mozgu i preporučuje se nervoznim i lako razdražljivim. Redovnim korišćenjem ovog prirodnog preparata poboljšava se prenos nervnih impulsa i pospešuje mentalna aktivnost i pamćenje. Takođe snabdeva organizam fosforom i na taj način poboljšava intelektualnu sposobnost. Kod odraslih pospešuje seksualnu želju, a decu stimuliše da bolje uče i jača im kondiciju.

Lecitin iz soje se koristi kao aditiv u industriji slatkiša (čokolade), jer se ponaša kao prirodni antioksidant i emulgator koji poboljšava preradu masti. U kozmetičkoj industriji se koristi za pravilnu ras-podelu masti u preparatima. Jedna studija iz 1993. godine pokazala je da je grupa studenata koja je imala problema sa pamćenjem, poboljšala memoriju koristeći svakodnevno
po 25 g fosfatidilholina, sastojka ecitina.

DELOVANJE

– kod kožnih oboljenja (psorijaze) kod ekcema

– kod staračke opuštenosti kože kod seboreje kod akni

UMESTO MESA

Soja je mahunarka iz familije boranije i graška. Potiče iz jugoistočne Azije gde se koristila umesto mesa. Zbog toga je poznata i kao “meso sa polja , ili kao “kineska teletina”. Osim u zrnu, soja može da se koristi i na druge načine prave se mleko i jogurt, tofu sir, koncentrat za pripremu sosova…
Lekari preporučuju soju kao izuzetnog saveznika u borbi protiv holesterola, za bolje pamćenje i cirkulaciju. Da biste se osećali dobro i bili zdravi koristite soju u ishrani bar 2-3 puta nedeljno.

Prilikom izbora proizvoda, ili dodataka koji sadrže lecitin treba da se bude obazriv budući da postoje oni koji tvrde da im je lecitin glavni sastojak, a baziraju se na drugim elementima. Između velikog broja proizvoda na tržištu IZABERITE LECITIN KOJI SADRŽI VIŠE OD 90% FOSFATA.
U ishrani se ne preporučuju kapsule sa tečnim sadržajem, jer se koriste uglavnom u druge svrhe (u kozmetici, ili za dobijanje slikarskih boja). A, ako leticin koristite kao sredstvo za snižavanje holesterola, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom, pošto može da bude u kontraindikaciji sa nekim lekovima.

--------------------------

loading...
---
Loading...