Lignje kalorije – koristi za zdravlje

Lignje kalorije nutritivna vrednost

Po principima piramide pravilne ishrane lignje se svrstavaju u grupu sa ribama i morskim prodovima i preporuka je -da se na trpezi nadu 2-3 puta nedeljno. Energetska vrednost mesa lignje je 75 kalorija (u 100 g pržene), dok u istoj količini svežih ima 78 g vode, 1 g masti, 15 g belančevina i3 g ugljenih hidrata. Važno je da se napomene da su belančevine u lignjama, u poredenju sa ostalim vrstama mesa, lakše svar-ljive (sadrže manje kolagena). Ova namirnica ima i mali procenat zasićenih masnih kiselina i natriju-ma, ali mnogo holesterola. Osim toga lignje imaju značajne količine vitamina i minerala (vitamina B 12, riboflavina, niacina, vitamina E, C i B6, tiamina, selena, fosfora, cinka, magnezijuma, kalijuma, gvozda i kalcijuma).

Kada je reč o lekovitim osobinama lignji, pre svega zbog bogatstva selenom (44 mikrograma u 100 g sveže), čuva elastičnost tkiva i produžava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina. Zahvaljujući antioksi-dativnom dejstvu,ovaj mikroelementl smanjuje rizik od karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, upala, kao i prevremenog starenja i nastanka katarakte.

Meso lignji takođe sadrži, mada u manjim količinama, omega-3 masne kiseline koje blagotvorno deluju na kardiovaskularni sistem. Jer, snižavaju nivo ukupnih masnoća u krvi i smanjuju rizik od stvaranja masnih naslaga u krvnim sudovima, spuštaju nivo holesterola (posebno LDL), produžavaju vreme zgrušavanja krvi, gase” upalne procese (kod artritisa i drugih reumatskih bolesti), delo-tvorne su i u slučaju depresije…

Ako kupujete lignje obratite pažnju da imaju čvrsto telo bele boje sa tankom crvenkastom kožicom i tamnim pegama, izbočene i prozirne oči, kao i prijatan miris. Takve lignje moraju da se iskoriste za dva dana, a zamrznute (ako ih odmrznete) iskoristite istog dana.

Kad ih sami pripremate, odvojite glavu sa krakovima od ostatka tela i lako ćete da izvučete utrobu. Iz plašta (tube) prstima izvadite ostatak utrobe, sklonite unutrašnju opnu i spoljašnju kožicu i prstima izvadite rožnati listić. Sa krakova skinite oči i zubiće i, tako očišćene, dobro isperite pod mlazom vode i ocedite.

Lignje su oblikom pogodne za punjenje iseckanim krakovima, pirinčem, pršutom, spanaćom, ali se najčešće peku na vrelom ulju ili dinstaju u sopstvenom soku sa dodatkom belog vina i začina. Cele lignje možete da pečete na roštilju, a za salatu morate prethodno da ih skuvate.

--------------------------

loading...
---
Loading...