Magična dijeta sa supom (gubite 8-10 kilograma za dve nedelje)

Fenomen dijeta sa supama i čorbama je osvojio svet – možete jesti koliko god želite, a izgubiti 8-10 kilograma za dve nedelje. Zvuči neverovatno? Ovo obećava dijeta sa supom. Na internetu možete naći različita iskustva, komentare i recepte – izgleda da su mnoge žene uspele da dostignu željenu težinu držeći ovu dijetu. Koja je tajna efikasnosti dijete sa supom?

Ova dijeta je poznatija kao kupus dijeta a navodno potiče iz bolnica. Američki kardiolozi su svojim pacijentima za gubitak težine pred važnije operacije preporučivali režime ishrane koji su se uglavnom sastojali od različitih supi i čorbi od povrća. Tokom 14 dana, pacijenti bi gubili i do 10 kilograma, pa je tako ovaj metod uskoro postao popularan među holivudskim zvezdama, gde je mršavost imperativ, ali i među „običnim“ ženama.

Dijeta sa supom ima jako malo kalorija (oko 35 kalorija). Supa je tečnost, a tečnosti, kao i voda, brzo „pune“ želudac i brzo osetite sitost. Glavna stvar kod dijete sa supom jeste to što možete jesti koliko god želite – nema nikakvog ograničenja u pogledu količine ili broja porcija i možete jesti kad god ste gladni. Ipak, trebalo bi da održavate redovan režim ishrane – doručak, ručak i večeru.

supa dijeta

Koji je recept za ovu magičnu supu? U različitim zemljama su popularne različite vrste povrća, pa je zato normalno što su i recepti različiti. Ipak, glavni kriterijum da napravite ovu supu ili čorbu jeste da je niskokalorična i da bude čorbasta.

Jednostavan recept za supu:

Sastojci:

 • 6 većih glavica crnog luka
 • Šaka celera
 • Pola srednje glavice kupusa
 • Jedna veća zelena paprika
 • Konzerva paradajza

Stavite iseckano povrće u šerpu. Prelijte vodom da se povrće potpuno natopi. Kuvajte na jakoj vatri 10 minuta, a zatim smanjite temperaturu i nastavite da kuvate na tihoj vatri dok povrće ne postane meko. Možete začiniti čorbu solju i biberom.

Deluje kao obična supa ili čorba, a tajna ove čorbe i njene efikasnosti leži u kupusu. Jeste li znali da je kupus zapravo teško svarljiv? Našem organizmu je potrebno više kalorija da svari kupus nego što sam kupus sadrži. Zato se kupus ponekad naziva namirnicom sa „negativnom kalorijskom vrednošću“. Zbog ovog odličnog svojstva, ova dijeta se ponekad naziva i dijetom sa čorbom od kupusa.

Osim ove supe, tokom dijete možete jesti i bareno i sveže povrće i voće (osim banana). Kad su u pitanju pića, dozvoljeno je piti vodu, mineralnu vodu, voćne sokove i sok od paradajza, zeleni čaj, kafu bez mleka i šećera i kefir. Kao što vidite, ova dijeta se bazira na što više tečnosti, voća i povrća.

Neophodno je da se tokom dijete potpuno odreknete alkohola. Takođe, nemojte uzimati alkohol 24 sata pre nego što započnete dijetu. Takođe, tokom dijete nije dozvoljeno jesti hleb, slatkiše i piti gazirana pića.

Saznajte više>>>  Kupus dijeta po danima i originalan recept za supu od kupusa

Pošto je ova dijeta veoma niskokalorična i sadrži relativno malo nutrijenata i minerala, nije je preporučljivo držati duže od dve nedelje. Ako želite da nastavite sa ovom dijetom, morate da napravite pauzu od najmanje 2 nedelje. Iako se mnogi ljudi žale da već nakon par dana nisu mogli da podnesu ni miris ni ukus čorbe, priznaju da je dijeta bila više nego efikasna. Pored toga, kao i kad je u pitanju bilo koja druga stroga dijeta tokom koje uzimate uglavnom jednu vrstu namirnica, najbolje je da se prethodno konsultujete sa lekarom.

Svaka dijeta ima svoje dobre i loše strane. Ovde navodimo „za i protiv“ dijete sa ovom supom:

Za:

 • Ne osećate glad
 • Supu je lako napraviti i sastojci su jeftini
 • Efikasno gubite kilažu

Protiv:

 • Nizak nivo energije i moguća slabost
 • Ova supa vam brzo dosadi
 • Unos mnogo tečnosti podrazumeva česte odlaske u toalet
 • Izgubljeni kilogrami se brzo vraćaju ako se vratite nezdravim navikama u ishrani

Zato je najbolji način da proverite ovu dijetu tako što ćete isprobati i videti sami. Srećno!

--------------------------

loading...
---
Loading...