Mandarina lekovitost

Mandarina (Citrus nobilis) pripada porodici rutvica (Rutaceae). Mandarina je malo drvo, visine do 3 metra, i ima uske listove, za razliku od ostalih vrsta citrusa čiji su listovi širi. Cvetovi su okrugli, na polovima spljošteni.Plod je okrugao, sočnog mesa s tankom korom koja se lako odvaja. Prijatnog je gorkastog mirisa i slatko-kiselog ukusa.

RASPROSTRANJENOST: Smatra se da je mandarina početkom 18. veka stigla iz Kine u Sredozemlje, gde je počela da se uzgaja.

UZGOJ: Uzgaja se u baštama kao ukrasno drveće, ali i na plantažama.
mandarine
VREME CVETANJA: od maja do juna.

UPOTREBA: List, kora i cvet mandarine u narodnoj medicini koriste se u lečenju raznih oboljenja, slično kao i pomorandža. Eterično ulje mandarine, koje se dobija iz kore, služi za masažu i za pripremu lekovitih kupki za decu, jer blagotvorno deluje na uzbuđenja, hiperaktivnost i stres kod dece.

LEKOVITI DEO MANDARINE: Beru se plod, kora ploda, list i cvet. Sadrži šećer i mnogo vitamina C, eterična ulja, monoterpen, fenol, kumarin, aldehide, minerale.

LEKOVITOST MANDARINE: Naučna istraživanja potvrđuju lekovite vrednosti kod svih vrsta citrusa, jer oni imaju obilje vitamina i deluju antioksidativno. Preventivno deluje jačajući imunitet i opšte zdravlje, pa uveliko smanjuje faktore rizika presudne za nastanak tumora i srčanih oboljenja. Mandarina se preporučuje: deci u razvoju kao i starijim osobama, bolesnicima i rekonvalescentima, za jačanje funkcije pojedinih organa, pogotovo creva i želuca, jer podstiče lučenje želudačnog soka, otklanja mučninu, osećaje koji teraju na povraćanje, štucavicu. Preporučuje se i u lečenju oboljenja jetre, trudnicama, za nadoknadu izgubljenih minerala i vitamina u organizmu, osvežanje i bolji apetit. Osim u prevenciji, preporučuje se i u lečenju benignih i malignih tumora. Zapadna narodna medicina koristi mandarinu za lečenje: akni, bolesti kože, depresije, neuroze, nesanice, napetosti, stresa, zabrinutosti itd.

UPOZORENJE: Posle masaže uljem ne treba se izlagati suncu, jer je moguće fototoksično delovanje.

JESTE LI ZNALI: U Vijetnamu se mandarina upotrebljava za lečenje tumora. Dnevna terapijska količina je 1-3 dl čistog sveže iscedenog soka ili 5-6 oljuštenih mandarina.

RECEPTI:
Kupka: U kupku se ukapaju 1-2 kapi eteričnog ulja i jedna kašičica sojinog ulja.

--------------------------

loading...
---
Loading...