Matični mleč

Lekovitost matičnog mleča je poznata od davnina a sada su i naučnici složni da je matični mleč bogat belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, vitaminima i različitim organskim kiselinama…

Matični mleč gustu, neprozirnu masu bledožućkaste boje i karakteristične arome – ošto kiseloslatkastog ukusa – proizvode mlade pčele radilice (stare 5 do 15 dana) od donetog cvetnog nektara i vode radom žlezda.
Najbitnija bioaktivna osobina matičnog mleča je njegova sposobnost da pretvara larvu obične pčele radilice u pčelinu majku – maticu. Iako su mnogi naučnici širom sveta ulagali napore da izuče ovaj proces, mnogo toga je ostalo nejasno. Jedino se sa sigurnošću može reći da od sastava hrane zavisi da li će se posle larvenog perioda razviti matica ili radilica.Matična mleč je kompleksna prirodna materija koju nam daruje pčela. Zovu je i “kraljevski gel” jer njim pčele radilice hrane larve iz kojih se razvijaju matice, trutovi i pčele radilice. Posle trećeg dana tu vrhunsku hranu dobija samo larva iz koje će da se razvije matica, dok ostale dobijaju samo polen i med. Matica se celog života hrani matičnom mleči i živi u prošeku 70 puta duže od ostalih pčela. U periodu najveće plodnosti i reproduktivnosti polaže dnevno do 2000 jaja, što prevazilazi njenu težinu.

Brojnim istraživanjima je dokazano da je matični mleč vrlo kompleksna i bogata supstanca, ali i da na sastav utiče mnogo faktora: sezona, maticni mlecfiziološko stanje pčela, snaga pčelinjeg društva i uslova pod kojima se čuva i slično.
Sva dosadašnja istraživanja nisu bila dovoljna tako da je 2,84 odsto sastava matičnog mleča ostalo zaodenuto velom tajne.

Zna se da belančevine matičnog mleča sadrže većinu aminokiselina i, u okviru, njih, osam nezamenjljivih ili esencijalnih /valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilanin, triptofan, lizin i da pojedine komponente belančevina grade sa šećerima i lipidima posebna jedinjenja glikoproteide i lipoproteide. Ostalo je još predmet ispitivanja.

Sastav matične mleči

Ova dragocena supstaca sadrži najviše vode, ali i proteine, ugljene hidrate, masti, minerale, vitamine, enzime i hormone. Od vitamina tu su oni B kompleksa (posebno je visoka koncentracija vitamina B5 ili pantotenske kiseline i vitamina B6), a u manjoj količini ima vitamina A, D, C i E. Mleč je prirodni izvor neurotransmitera acetilholina, enzima, 18 vrsta aminokiselina i nezasićene masne kiseline 10-HAD (10-hidroksi-2-decenoične kiseline), koja u prirodi postoji samo u matičnoj mleči i njoj se pripisuje protivtumorsko delovanje. Osim toga mleč stimuliše vegetativni nervni sistem (kako simpatički tako i parasimpatički) i reguliše povišen ili snižen krvni pritisak. Matična mleč je i jedina materija koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlezde i čisti je od toksina, širi krvne sudove i omogućava bolju ishranu srčanog mišića i ćelija mozga. Deluje, takode, na nivou ćelije i omogućava da ona uzme ono što joj je potrebno, odbaci štetne produkte metabolizma i regeneriše oštećene delove posle delovanja virusa, gljivica i bakterija.

Prosečan hemijski sastav mleča

Voda 66.05
Belančevine 12.34
Šećeri 12.49
Masti 5.46
Neorganski ostatak 0.62
Nedefinisane supstance 2.84

Mleč sadrži različite vitamine.Ukupna količina vitamina varira od 336 do 351 mg/g
Količina vitamina u mleču

Vitamin C 3 – 5 mg
Tiamin (B1) 1.2 – 7.4
Piridoksin (B6) 2 – 10.2
Nikotinska kiselina (B5) 48 – 149
Pantotenska kiselina (B8) 65 – 250
Biotin 1.6-4
Folna kiselina (Bc) 0.16 – 0.5
Inozitol 44 – 400

Svi dosadašnji pokušaji da se veštački i kontrolisano dobije zlato do danas su ostali bezuspešni. Ali, postoji prirodna alhemija. Do tog saznanja su, nedavno došli istraživači Ruske i Francuske akademije nauka. Oni su, doduše u tragovima, pronašli koloidno zlato u matičnom mleču koje su proizvele pčele!

Osobine matične mleči

Specifičan hemijski sastav obezbedio je da mleč ima visoko izražene antimikrobne osobine. Na prisustvo matične mleči osetljive su bakterije i virusi, a zanimljivo je da u razredenju 1:10 uništava čak i virus gripa. Matični mleč utiče da se poveća broj crvenih krvnih zrnaca i količinu hemoglobina, blagotvorno deluje na endokrini sistem (hormonsko delovanje) i pospešuje rast i razvoj. Osim što jača otpornost organizma, normalizuje metabolizam masti, kao i nivoe holesterola i triglicerida i zaustavlja proces ateroskleroze.

Stop lošem holesterolu
Kada je nivo lošeg holesterola previsok počinje da se lepi za zidove krvnih sudova, smanjuje elastičnost arterija i sužava ih, što prouzrokuje smanjenu ishranu srčanog mišića i mozga i može da dovede do srčanog obolenja i moždanog udara.
Dobar ili HDL holesterol prenosi 25-30 procenata ukupnog holesterola u krvi, odvlači ga iz arterija i vraća u jetru, odakle se izbacuje iz organizma. Ovaj holesterol se smatra dobrim zato što njegov visok nivo smanjuje rizik da dođe do srčanog napada i moždanog udara, ali u slučaju da je njegov nivo nizak postoji veća mogućnost da pacijent oboli od srčane bolesti i sloga. Trigliceridi su složene masnoće i izvor su energije za organizam. U zrelim godinama, kada najčešće raste i telesna težina, povećavaju se i vrednosti triglicerida. Visok nivo triglicerida, a posebno ako je u kombinaciji sa niskim nivoom HDL holesterola, ili visokim štetnim holesterolom, povećava rizik da se oboli od ateroskleroze.
Nektarski med je “usisivač” holesterola i preporuka je da se svakog dana uzme 1-2 g na 1 kg telesne težine. Može da se koristi i cvetni prah (15 – 20 g podeljeno u tri doze pola sata pre jela), dok kombinacija cvetnog praha i meda (odnos 1:1 ili 1:2) uspešno snižava povišen nivo holesterola i triglicerida. Ipak, najbolje efekte daje matična mleč (150 – 200 mg svežeg pod jezik, ili 60 – 120 mg liofilizirane), koja preko acetilholina i holina širi krvne sudove, snižava povišen krvni pritisak, nivo holesterola i triglicerida i na taj način usporava proces ateroskleroze.
Ne kaže se bez razloga da pčelinji proizvodi zdravim čuvaju zdravlje, a bolesnim pomažu da ozdrave.

--------------------------

loading...
---
Loading...