Med i kalorije

Znajući da je med zdrav, možda poželite da ga koristite umesto šećera. Naravno interesuje nas i sadržaj kalorija u odnosu na šećer. Iako u medu možda ima više kalorija, postoji više razloga da ga koristite umesto šećera. Ovde je prikazan sadržaj kalorija u toj zlatnoj tečnosti i njegove dobre osobine.

Med – ta ukusna, čista, zlatna tečnost koja se može dodati skoro svemu radi poboljšanja ukusa krajnjeg proizvoda. Jedinstvena punoća ukusa meda nikako se ne može porediti sa ukusom šećera. Dokazano je zdraviji od šećera. Ali šta je sa kalorijama u medu i ima li ih više nego u šećeru?


Prikaz kaloričnosti Med : Šećer

Svima nam je jasno da je med zdraviji od šećera. Važno je primetiti da jedna kašika meda ima više kalorija nego ista količina šećera.

Kalorije u šećeru
1 kašika 46 kalorija
1 kašičica 16 kalorija

Kalorije u medu
1 kašika 64 kalorije
1 kašičica 22 kalorije

1 kašika meda je kalorična koliko i jedna i po do dve kašike šećera

Imajte na umu da je med slađi od šećera, pa vam manje i treba.

med u ishrani dece

Prilikom konzumacije sirovog meda vi unosite glukozu i fruktozu. Ovi jednostavni šećeri lako se vare i nemaju loš uticaj na organizam. Kada jedemo šećer, mi unosimo saharozu koja se u našem organizmu pretvara u glukozu pre ulaska u krvotok. Ovo opterećuje pankreas čime dolazi do povećane proizvodnje insulina u telu. Ovo je naravno opasno na duge staze jer dovodi do dijabetesa. Med u stvari ima manji glikemijski indeks od šećera čime se sporije i zdravije apsorbuje u krvotok.

Stručnjaci preporučuju med osobama koje paze na kilažu. Naravno, usled njegove kaloričnosti, preterivanje će dovesti do viška kilograma. Sve što trebate da uradite jeste da umesto šećera unosite med u manjim količinama. Napitak od tople vode ili limunade sa kašičicom meda koji popijete svako jutro ili pred vežbanje sigurno će brzo dovesti do vidljivih rezultata.

Med je daleko hranljiviji od šećera. Iako u malim količinama, med je pun minerala, vitamina i važnih aminokiselina. Šećer sa druge strane svojim kalorijama samo doprinosi povećanju masnoća u telu.

Sadržaj kalorija u industrijskom medu u odnosu na prirodni med

I jedan i drugi sadrže 64 kalorije po supenoj kašici.
Ipak, prirodni med ima bolje karakteristike.

Industrijski med prolazi kroz ozbiljnu preradu koja podrazumeva grejanje i filtriranje, sve da bi dobio željenu zlatnu boju. Ali to zagrevanje i jeste prblem, jer uništava većinu minerala, hranljivih sastojaka i enzima koji su upravo došli iz košnice.

Sirovi – prirodni med za razliku od industrijskog ne prolazi preradu i na zagreva se u procesu pasterizacije. On je i manje filtriran, pa ponekad nije tako zlatno proziran. Na sobnoj temperaturi prirodni med je čvrst i podseća na mleko. Taj zamućeni med, pun je hranljivih sastojaka, lako prepoznaje prilikom kupovine! Na nalepnici potražite reči nepasterizovan ili sirov. Takav med je ukusan kao i industrijski ali mnogo hranljiviji.

Možete slobodno da zamenite šećer u vašem čaju kašičicom prirodnog meda. Prelijte jabuke sa malo te zlatne tečnosti, pospite cimetom i uživajte. Zasladite se sendvičom od meda i banane! I budite sigurni da možete da uživate u ovom slasnom proizvodu prirode bez brige o kalorijama, ukoliko ga umereno trošite.

--------------------------

loading...
---
Loading...