Mišjakinja biljka – čaj od mišjakinje zaboravljeni lek

Omiljena među pticama, kako onima koje držimo kao ljubimce, tako i među divljim pticama, mišjakinja je jaka biljka od koje se može praviti izvrstan, ukusan čaj. Zapravo, mišjakinja se vekovima koristi u tradicionalnim medicinama kao lek za razne vrste bolesti – od obične prehlade do gojaznosti, a ima malo (ako ih uopšte ima) negativnih dejstava.

Trava mišjakinja?

Mišjakinja najviše raste u Severnoj Americi i Evropi. Lišće i stabljika mišjakinje su jestive, dok se grane biljke šire po tlu. Delovi sa semenjem su prilično gusti, zbog čega se ova biljka lako razmnožava. Iz ovog razloga, mišjakinja se obično koristi kao trava za travnjake i bašte. Lišće u obliku jajeta i stabljike su meke i ravne i po tome se biljka ističe, kao i po cvetovima koji se javljaju u rano proleće.

Za šta je dobar mišjakinja čaj ?

Istorijski gledano, čaj od mišjakinje se koristio u mnogobrojne svrhe. Neke od najčešćih uključuju:

– Poboljšavanje opšteg zdravlja i olakšavanje upala
– Lečenje problema sa stomakom
– Kao tretman za astmu
– Lečenje poremećaja prvi
– Dispepsija (bol i neprijatnost u gornjem abdomenu)
– Zatvor

Najpoznatiji po svojim svojstvima za poboljšavanje opšteg zdravstvenog stanja, smatra se da mišjakinja stvara zaštitni sloj oko ćelijskih membrana. Drugi primeri prirodnih namirnica sa ovakvim svojstvima su med i pektin. Čaj od mišjakinje se takođe može koristiti u vidu obloga kako bi se lečili kožni problemi poput čireva.

misjakinja trava

Kakav je ukus čaja od mišjakinje?

Mišjakinja čaj ima svež, biljni ukus koji je jako blag i „ na pada teško“ na stomak. Iako nije toliko „gust“ u vidu čaja, ukus se može porediti sa šejkom ili miksom od zelenog povrća. Mišjakinja nema ni gorak ni sladak ukus i ostavlja samo blag ukus obične zelene biljke koji se obično smatra prijatnim.

Kombinacije sa drugim čajevima

Mišjakinja biljka je odlična za mešanje sa širokim spektrom drugih biljnih čajeva, uključujući čaj od maslačka, đumbira i zeleni čaj. Ako dodate malo limunove trave ili nane u letnjem periodu, dobićete jače osvežavajuće piće, a ako zimi u mešavinu dodate biljke poput žalfije ili ruzmarina, imaćete pikantniji čaj sa zagrevajućim efektom. Svaki čaj bez jače arome odlično ide u kombinaciji sa čajem od mišjakinje ako želite čaj bez jačeg ukusa.

misjakinja caj

Mišjakinja čaj i zdravlje

Čaj od mišjakinje ima mnoga isceljujuća svojstva i koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini stotinama godina. Oduvek se koristio za lečenje dermatitisa i različitih kožnih problema, a nova (iako malobrojna) istraživanja su pokazala da je mišjakinja zdrav prirodni tretman za mnoge druge zdravstvene probleme. Mišjakinja ima povoljna dejstva:

– Antivirusna svojstva – jedno skorašnje istraživanje sprovedeno u američkom Nacionalnom zdravstvenom institutu je pokazalo da mišjakinja ima jaka antivirusna svojstva i odlično deluje protiv hepatitisa B sa smanjivanjem njegovog dejstva za 27,92% i 25,35% nakon samo 6 dana upotrebe

– „Stežuća“ svojstva – korišćenje čaja od mišjakinje ili obloga od njega za spoljnu upotrebu protiv akni, dermatitisa i drugih problema koji izazivaju svrab se smatra efikasnim za lečenje ovih problema zahvaljujući prisustvu vitamina C i flavonoida, kako je pokazalo jedno istraživanje na univerzitetu u Mičigenu.
Dodatna lekovita svojstva mišjakinje koja nisu klinički dokazana, ali su ipak naširoko poznata jesu:

– Uopštena blagotvorna svojstva po zdravlje – mišjakinja dosta pomaže u smirivanju kašlja i olakšava simptome obične prehlade tako što oblaže membrane mukusa. Čaj od mišjakinje ima efekat hlađenja, što kod mnogih ljudi deluje ublažavajuće kad je u pitanju prehlada, verovatno zbog sadržaja silikona

Izbacivanje šlajma – ovaj čaj je odličan i za izbacivanje suvišnog šlajma iz pluća.Mišjakinja čaj deluje vrlo slično kao i kapi za nos ili lekovi za izbacivanje šlajma
– Laksativni efekat – mišjakinja takođe ima blaga laksativna svojstva i smatra se mnogo boljom i bezbednijom od jačih čajeva poput sene, koji mogu izazvati probleme sa probavnim traktom kod nekih ljudi

Biohemijska svojstva biljke mišjakinje

Mišjakinja je delikatna biljka koja ima male ovalne listove oivičene jedva vidljivim dlačicama koje su primetne tek kada se bolje zagledate. Stabljika i lišće obično izgledaju „zamršeno“ i divlje i imaju male, bele cvetove. Mišjakinja je bogata askorbinskom kiselinom i vitaminom C, masnim kiselinama, biotinom (vitaminom B7 tj. vitaminom H), kalijumskim solima, holinom, inozitolom, bakrom, mineralima, fosforom, natrijumom, rutinom, silikonom i vitaminima B6, B12 i D.

Postoje li neželjena dejstva čaja od mišjakinje?

Postoji vrlo malo pouzdanih naučnih ispitivanja vezanih za mišjakinju, iako se vekovima koristi u različite svrhe. Mišjakinja je bezbedna za upotrebu za većinu odraslih odoba, ali zbog manjka pouzdanih informacija, nije preporučljiva deci, trudnicama i ženama koje doje bebu. Nije poznato ima li nekih interakcija mišjakinje i drugih biljnih čajeva ili lekova i nije do sada prijavljen nijedan slučaj nekog neželjenog dejstva čaja od mišjakinje.

Doziranje i priprema čaja od mišjakinje

Mišjakinja se može koristiti sveža ili sušena, iako je bolje koristiti je svežu. Prosečna doza mišjakinje je 1-5 kašika dnevno za čaj, koje možete razdeliti u različite porcije čaja koje ćete piti tokom dana. Većina čajeva podrazumeva dozu od jedne kafene kašičice ili manje, posebno kad su u pitanju mešavine. Ako želite jače koncentrisan čaj od mišjakinje, odaberite čist čaj od mišjakinje umesto mešavine, ili berite svežu mišjakinju.

Da biste napravili ovaj čaj od sušenog lišća, samo potopite jednu kašiku lišća u šolju vrele vode. Najbolje je ostaviti da se natapa oko pola sata kada ga koristite u zdravstvene svrhe. Pijte po jednu šolju čaja na svakih 6 sati i jednu pred spavanje.

Gde možete kupiti čaj od mišjakinje?

Iako nije toliko čest i nije ga tako lako naći kao popularne čajeve poput zelenog čaja ili kamilice, čaj od mišjakinje možete kupiti preko interneta ili u nekim bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane. Postoji dosta poznatih brendova koji prave ovaj čaj (Nature’s tea leaf, Celebration herbals, Tea haven) i svaka od njih nudi različite vrste proizvoda. Mišjakinja se može naći i kao sastojak poznatih mešavina poput Jogi čaja i „Princa mira“.

Za koga je dobar čaj od ove biljke ?

Mišjakinja čaj je dobar za bukvalno svakog, posebno za ljude koji imaju glavobolje izazvane prehladom ili one kojima se prehlada spustila na pluća. Mišjakinja je takođe odličan i jeftin lek za lečenje iritirajućih kožnih problema jer sadrži dosta antioksidanasa povezanih sa flavonoidima i vitaminom C. Mišjakinja je izvrsna alternativa zašećerenim ili kofeinskim komercijalnim napicima i na taj način smanjuje dugačak spisak neželjenih nuspojava koje izazivaju ovakva nezdrava pića (gojaznost, glavobolje, vrtoglavicu).

Šta volimo kod ovog biljnog čaja?

Čaj od mišjakinje nije samo ukusan, već nema nikakve neželjene nuspojave niti interakcije sa lekovima, što je slučaj sa mnogim drugim čajevima. Samo ovo je dovoljno da zavolite čaj od mišjakinje. Donekle jak ukus čaja se može mešati sa mnogim drugim čajevima. Čaj od mišjakinje je prilagodljiv i izvrstan za početnike koji nisu sigurni kako koristiti biljne čajeve u medicinske svrhe. Jedina mana ovog čaja jeste to što ne sadrži toliko nutrijenata koliko neki drugi čajevi; ipak, mešanje sa jakim zelenim ili citrusnim čajevima lako rešavaju ovaj problem.

Jeste li znali?

– Nekada su žene koristile vodu mišjakinje kao pomoć za mršavljenje
– Lišće mišjakinje je jestivo i ima ukus veoma sličan spanaću
– Iako je mišjakinja vrlo ukusna, mnogi baštovani  je smatraju korovom
– Smatra se da kupanje u vodi sa cvetovima mišjakinje, ruže i naranže privlači novu ljubav u život
– Mišjakinja se lako može pomešati sa dve druge slične biljke, a obe su otrovne.

--------------------------

loading...
---
Loading...