Kako smanjiti oticanje stopala i nogu u trudnoći

Otečena stopala tokom trudnoće

Trudnoća donosi sa sobom i radosti i nevolje. Ovo se posebno odnosi na treće tromesečje, kada se radujete što ćete videti svoju bebu, ali ste opterećeni problemima kao što je oticanje nogu. Možda ćete čak imati osećaj bukvalno kao da ste bik u kineskoj radnji svaki gde god da idete tim otečenim nogama. Da vidimo kako izgleda imati otečene noge u trudnoći, koji su uzroci, simptomi, kao i strategije koje možete koristiti za smanjenje otoka.

Uzroci otečenih nogu u toku trudnoće

Otok, poznat i po svom medicinskom nazivu edem, obično biva sve izraženiji u trećem tromesečju trudnoće mada se oticanje nogu može javiti i ranije pa čak i u ranoj trudnoći.Kako se količina krvi u telu majke povećava eksponencijalno potpuno je normalno da se javlja oticanje nogu . Međutim, da budemo precizni, nije krv ta kojia povećava zapreminu . Uvećava se količina plazme , tečni deo krvi koji se sastoji iz 90 % vode i sadrži krvne ćelije.

Međutim , kada telo počinje da skladišti više vode nego obično i sadržaj vode se povećava u telu, bubrezi nisu u stanju da uhvate korak sa poslom koji treba da urade i telo počinje da zadržava vodu .Pored toga, u trećem tromesečju trudnoće, beba postaje veća, i zglobovi u nogama su pod većim pritiskom uz dodatnu težinu materice. Takođe, ovo rezultira limfedemom (edem zbog zagušenja u limfnom sistemu) , usporenijim metabolizmom , skladištenjem vode u tkivima jer bubreg nije u stanju da filtrira vodu.Zbog toga se skoro kod svih trudnica javlja otok stopala, gležnjeva, nogu i ruku…

oticanje nogu u trudnoci

Znaci i simptomi

Čak i ako ovo nije prvi put da ste trudni, razlikovanje između nabacivanja telesne težine i otoka nije lako. Da li ste se zapravo ugojili, ili su promene u Vašem telu izazvane oticanjem tkiva? Sledeća lista sumira znakove koji bi mogli da ukazuju na edem.

  • Cipele ili nakit poput prstenja koje ste oduvek nosili su tesni
  • Koža na potkolenicama i prstima Vam deluje zategnuto
  • Stopala Vam utrnu
  • Vaše telo se čini toplim, ali osećate jezu
  • Lakše dobijete žuljeve

Ako se javlja samo oticanje nogu i stopala i nemate nikakve druge simptome, nema potrebe da brinete. Međutim, proverite da li imate neke druge simptome osim otoka nogu koji bi mogli ukazati na trudničku hipertenziju: glavobolja, osećanje anksioznoti ili utrnulost po celom telu. Posavetujte se sa lekarom kako biste proverili da li stvarno ispoljavate znake gestacione hipertenzije. Ozbiljan slučaj gestacione hipertenzije može ugroziti živote i majke i bebe, tako budite obazrivi i obratite se lekaru ako ste u nedoumici.

Kako smanjiti oticanje nogu u trudnoći ?

Smanjite unos soli

Kada se unese previše soli, Vaše telo akumulira višak natrijuma i to opet uzrokuje zadržavanje vode i javlja se oticanje ruku i nogu. Prema dijetetskim smernicama za Amerikance (2010) objavljenim od strane Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja i socijalnih pitanja, prosečan iznos natrijuma koji treba unositi je manje od 2.300 mg dnevno. Iako ne treba da unosite više od 2.300 mg natrijuma, ne bi trebalo da imate za cilj da unosite tačno 2.300 mg dnevno – smanjite unos soli i to će pomoći da se smanji oticanje nogu u trudnoći ili će barem sprečiti da se pogorša.

Unosite dovoljno kalcijuma

Kalcijum ima efekat izbacivanja viška natrijum iz tela u vidu urina, čime se smanjuje količina vode koja se zadržava u organizmu, a to dalje smanjuje otok nogu. Aktivno unošenje više hrane sa visokim sadržajem kalcijuma će mnogo značiti na duže staze.

Alge

Alge sadrže visoke nivoe kalijuma. Sadrže malo kalorija i lake su za stomak, a pored toga alge sadrže visok nivo gvožđa i dijetetskih vlakana.Danas je lako nabaviti alge u prodavnicama zdrave hrane.

Povrće i voće

Voće koje pripadaju porodici tikve, kao lubenica, su prirodni diuretici koji su takođe bogati kalcijumom, vitaminima i gvožđem. Međutim, kako se lubenica jede ohlađena, pazite da je ne konzumirate previše tokom trudnoće. Možete pokušati da jedete povrće sa visokim sadržajima kalcijuma kao što su kelj i brokoli.

Povezano>>>  Oticanje nogu i kako ga sprečiti

Pijte diuretička pića kao što je topao čaj

Ako pijete diuretička pića poput toplog čaja, to će pomoći da se rešite viška vode iz tela što će nakraju smanjiti oticanje nogu u trudnoći. Da Vam telo ne bi bilo hladno, pijte topla pića. Čaj od maslačka (korena), peršuna (listovi) ili gloga su primeri diuretičkih čajeva koji mogu pomoći da se oslobodite viška vode iz tela.Nemojte preterivati sa količinama.

Masaža u vidu limfne drenaže

Masaža limfne drenaže ima za cilj da pomogne da se poboljša protok limfe, da se uklone metabolički otpadi u telu, i ublaži edem. Masaža takođe pomaže da se poboljša cirkulacija krvi i ubrza metabolizam što zauzvrat pomaže da se smanji edem. Masaža će ukloniti umor, smanjiti opterećenje za bebu i učiniti da se osećate mnogo bolje. Jedina stvar na koju bi trebalo da pazite je da se ne masira predeo stomaka jer to može biti dodatni pritisak za bebu.Dok sedite podignite noge na jastuk i zamolite supruga da ih masira, to će barem privremeno smanjiti oticanje.Što duže stojite logično je da će i oticanje noge biti veće, zato se trudite da više vremena provodite u ležećem položaju.

Saznajte više>>> Zdrav napitak protiv oticanja nogu

Zadržite pozitivnost

Brige o oticanju nogu tokom trudnoće je nešto što najviše pogađa mame, čak i ako je stepen njihovog otoka vrlo različit. Pošto je trudnoća uzrok otoka, kada prođe porođaj, otok će polako nestati . Nasmešite se i istrpite ga u međuvremenu, i pokušajte da uradite ono što možete da se otok smanji, ali ako to ne bude delovalo, ne brinite. Nasmešite se, ostanite pozitivni i videćete uskoro Vašu bebu!

--------------------------

loading...
---
Loading...