Zašto je dobro egzotično voće marakuja

Zdravstvene prednosti marakuje

Pomorandže i limun pomažu u borbi protiv infekcija i prehlada. Čini se kao da je svaki plod poznat čoveku koristan nutritivno ili medicinski. U nastavku saznajte na koji način je marakuja dobra za vaše telo.

Voće postoji u različitim oblicima, veličinama i bojama. Jedno takvo neobičnog izgleda, poreklom iz Južne Amerike plod je biljke Passiflora edulis, takođe poznato kao marakuja. Ovo voće je tamno ljubičaste ili svetlo žute boje spolja, sa sočnim mesom žute boje i semenom. Marakuja je poznata po svom jedinstvenom i osvežavajućem prirodnom ukusu. Čak i ako nije ohlađeno, ako zagrizete ovo voće osetićete kao da hladna i lagana tečnost puni Vaša usta. Bogat ukus ovog voća prati i nesvakidašnja aroma.

Marakuja je široko primenljiva kulinarska namirnica. Može se konzumirati i u tečnom obliku, kao sok. Sok se često dodaje drugim voćnim sokovima i voćnim napicima, da se poboljša ukus. Od njega se može praviti marmelada, voćni pire ili sirup, ili se može jesti sirovo. Ima prilično sladak ukus, te je idealni sastojak za poslastice. Ali ovo voće ima još osobina pored lepog izgleda i sjajnog ukusa.

voce marakuja

Marakuja i zdravlje

Bogata vlaknima

Marakuja ima visok sadržaj vlakana. Dakle, za bolje varenje, čist digestivni trakt i čista creva, kao i čistije debelo crevo, ovo voće se treba jesti kao voćni izvor vlakana. Seme ovog voća je jestivo, a računa se kao deo sadržaja vlakana njegovog ploda. Njegov sadržaj vlakana omogućava da deluje kao blagi laksativ.

Bogata antioksidansima

Živopisna boja ploda, od tamno ljubičaste spoljašnosti do narandžastog mesa, potiče od prisustva antioksidanata, što znači da ovo voće inhibira rast kancerogenih ćelija u telu, kada se konzumira kao deo uravnotežene ishrane. Marakuja ima antioksidante koji su rastvorljivi i u vodi i u masti. Jedan od ključnih antioksidanata koji se nalaze u ovom voću je beta-karoten.

Olakšava astmu

Za one koji pate od astme, marakuja je veoma hranljivo i zdravo voće, jer njegovo konzumiranje smiruje i ublažava napade astme i njene simptome. Unosom marakuje smanjujete uticaj histamina, biohemijske komponente koja izaziva simptome astme.

Opuštajuće dejstvo

Visoka hladna čaša soka od marakuje može pomoći da opustite nerve i um, čineći da se osećate mirno. Ovaj sok se propisuje za probleme sa varenjem i pomaže kod probavnih smetnji i bolesti želuca.

Pomaže kod nesanice

Marakuja ima efekat pospanosti na ljudski nervni sistem, pri čemu podstiče osećaj smirenosti i opušta um. Ovo pomaže kod nesanice i onima koji ne mogu lepo da se naspavaju, da se relaksiraju i upuste u san. Čaša voćnog soka od marakuje pre spavanja može da obezbedi spavanje bez prekida.

Dobar izvor hranljivih materija

Ovo voće je dobar izvor vitamina C. Jedan obrok 100g sadrži 30 mg vitamina C, takođe poznat kao askorbinska kiselina. Vitamin C povećava imunitet organizma i takođe je antioksidant. Dakle, telo se leči iznutra bržim tempom, u stanju je da se odupre infekcijama i rizik od srčanog udara ili raka je u velikoj meri smanjen, zahvaljujući redovnom i pravilnom uzimanju vitamina C.

U 100g marakuje sadrži se 1275 IU vitamina A. Vitamin A poboljšava vid i pomaže u borbi protiv infekcija. Kao dodatak, obezbeđuje zdravu i blistavu kožu i pravilan rast unutrašnjih ćelija. Marakuja je izvrstan izvor kalijuma (348mg u 100g). Ovaj mineral ima zdrav uticaj na ljudsko srce i pomaže u regulisanju funkcionisanja srca i krvnog pritiska u telu. Pored kalijuma, marakuja sadrži značajne količine gvožđa, magnezijuma i kalcijuma, što ga čini veoma hranljivim voćem.

Značajno sredstvo za mršavljenje

Za one koji paze na svoju težinu ili pokušavaju da izgube kilograme, svako voće je preporučena hrana. Ali marakuja je izgleda stvorena za ishranu usmerenu ka mršavljenju. Ima malo kalorija, samo 97 kalorija na 100g! Ima malo natrijuma i malo masti. Sadrži dovoljnu količinu ugljenih hidrata i prirodnih šećera, tako da se ljudsko telo brzo oporavlja od treninga i nivo energije se dopunjava. Hranljive materije u voću rade na snižavanju nivoa holesterola u organizmu. Plus, visok sadržaj vlakana znači da porcija ovog voća zadovoljava apetit i održava Vas sitim, tako da se ne gojite unosom druge hrane.

Uvek odaberite veliku, mesnatu marakuju, koja je ljubičaste ili žute boje. Nezrele marakuje su zelene boje, izbegavajte nezrele ili prezrele plodove. Kožica voća može biti neravna ili glatka. Voće sa neravnom kožicom je zapravo ukusnije i lepše da se jede. Zdravstvene koristi od marakuje izgledaju previše dobro da bi bile istinite i zaista čine ovo voće istinskom zdravom “moćnom hranom”. Zato pokušajte da ovo voće uvedete u Vašu ishranu, bilo u čvrstom ili tečnom stanju.

--------------------------

loading...
---
Loading...