Vežbe pet tibetanaca za šta su dobre i kako se izvode, iskustva i nuspojave

Za šta su dobre vežbe pet tibetanaca

Vežbe pet tibetanaca, takođe poznate kao “fontana mladosti”, efektivno jačaju i istežu sve glavne mišiće u telu. One takođe pomažu sa održavanjem balansa. Preporučujemo da naučite ovu jednostavnu praksu, koja se može uraditi za samo deset minuta.

Preporučujemo da radite vežbe 5 tibetanaca ujutru, a ne uveče, jer one podstiču energiju. Počnite sa vežbanjem tako što ćete ponavljati pet do sedam puta svaki ‘’obred’’, i postepeno dođite do 21 ponavljanja.

Tibetanski sveštenici su koristili ove vežbe da bi živeli duže i zdravije, a vežbe je detaljno opisao Peter Kelder u knjizi “Drevna tajna fontane mladosti”.

Smatra se da ako redovno sprovodite ove vežbe, pet Tibetanaca će vam pomoći da pomladite čitav svoj organizam, i fizički i psihički.

Za šta su dobre vežbe pet tibetanaca?

Gotovo za sve! Smatra se da ove vežbe: poboljšavaju kvalitet sna, smanjuju depresiju i nervnu napetost, poboljšavaju koncentraciju i memoriju, pomlađuju čitav organizam, poboljšavaju probavu, podstiču bolji rad disajnih organa, sprečavaju gubitak koštane mase, pomažu kod artritisa i reume, redukuju bol u leđima, poboljšavaju vid, podstiču mršavljenje, povećavaju fizičku snagu i izdržljivost, poboljšavaju opšte emocionalno i mentalno zdravlje.

Kako i samo ime kaže, vežbe pet tibetanaca se sastoje od pet vežbi koje podstiču energetski tok kroz sve čakre. Čakra se odnosi na naš energetski vrtlog, smešten u auri našeg tela – nešto poput organa koji prima energiju od spolja i usmerava je u naš organizam.

Harmonijom pokreta i disanja, kroz izvođenje ovih vežbi, podstiču se energetski tokovi kroz sve naše čakre, što doprinosi našem zdravlju i vitalnosti.

Kako se izvode

Vežbe pet tibetanaca treba da izvodite tačnim redosledom, od prve do pete.

Svih 5 vežbi treba da radite sa istim brojem ponavljanja; počnite sa onoliko ponavljanja koliko vama odgovara. Starije osobe mogu početi npr. sa 3 ponavljanja, a mlađe sa 9 ili 11.

Važno je da počnete neparnim brojem, dakle, možete početi sa 1, 3, 5, 7 itd.

Svake nedelje treba da povećate broj za dva ponavljanja. Na primer, ako ste počeli u ponedeljak sa 3 ponavljanja, sledećeg ponedeljka pređite na 5, i svakog sledećeg povećavati za 2.

Kada stignete do 21 ponavljanja svake vežbe, onda se ponavljanja više ne povećavaju! I dalje nastavite sa vežbanjem, samo sa 21 ponavljanjem za svaku vežbu.

Između ovih vežbi možete ustati, staviti ruke na bokove, udahnuti na nos i izdahnuti na usta – to ponovite dva puta. Na taj način se ostvaruje bolji prelaz između vežbi.

Za ove vežbe vam je potrebno svega desetak minuta!

vezbe 5 tibetanaca

 

Kako se izvode vežbe pet tibetanaca:

Prvi tibetanac

Stanite uspravno i raširite ruke tako da budu paralelne sa zemljom, a dlanove okrenite prema zemlji. Okrećite se u smeru kazaljke na časovniku. Jedan okret je jedno ponavljanje. U početku možete osetiti vrtoglavicu, te u tom slučaju vežbu izvodite sedeći.

Prvu vežbu od 5 tibetanaca možete raditi nekoliko nedelja bez povećavanja broja ponavljanja kako biste se navikli na dotični pokret.

Kada završite vežbu, ispružite ruke ispred lica i gledajte u prste – na taj način će vam se vrtoglavica brže smanjiti.

Ova vežba poboljšava osećaj ravnoteže. Ponovite pokret do željenog broja ponavljanja.

vezbe pet tibetanaca

Drugi tibetanac

Lezite na pod, ispružite se, i ruke ispružite pored tela, dok su dlanovi na podu, a noge skupljene jedna uz drugu. Udahnite na nos, polako podižite noge, i u isto vreme podižite i glavu sve dok noge ne dođu u vertikalni položaj, a glava ne dodirne bradom grudi.

Dok radite ovo, ne savijajte kolena i ne dižite trup sa poda, a istovremeno, podižite samo glavu i noge. Udišite tokom podizanja glave i nogu, a izdišete na nos ili usta dok vraćate noge i glavu u početni položaj, na podu.

Ponovite pokret do željenog broja ponavljanja.

Treći tibetanac

Kleknite na kolena, savijte stopala tako da je prednji deo tabana oslonjen o pod. Dlanove stavite na zadnji deo butine, odmah ispod zadnjice, a glavu savijte tako da brada dodiruje grudi.

Kolena razmaknuti nekih 40 cm. Udahnite kroz nos i polako savijajte gornji deo tela u struku prema nazad. Glavu zabacite unazad koliko možete.

Istovremeno se oslanjajte dlanovima ispod zadnjice. Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj. Ponovite pokret do željenog broja ponavljanja.Vežbe 5 tibetanaca dopuštaju da kako napredujete povećavate broj ponavljanja.

loading...

Četvrti tibetanac

Sednite na pod sa rukama pored tela i dlanovima oslonjenima o pod, dok su prsti na rukama usmereni ka nogama. Bitno je da ruke stavite tačno pored trupa i da su noge ispružene ispred. Glava je pognuta napred i brada se naslanja na grudi.

Udahnite kroz nos i podižite trup prema gore, pritom se noge savijaju u kolenima, dok stopala dodiruju pod – a ruke ostaju u istom položaju.

Glavu zabacite unazad koliko možete. Cilj je doći u položaj u kome je trup natkolenicama paralelan sa podom, ruke i potkolenice vertikalne u odnosu na trup i pod, a glava zabačena unazad.

Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj.

Stopala svo vreme treba da budu u istom položaju, važno je da ne klize po podu, a ruke su ispružene. Okret se vrši u ramenima.

Ponovite pokret do željenog broja ponavljanja.

Peti tibetanac

Lezite na stomak, stavite dlanove na pod pored ramena i rukama pridignite gornji deo tela.

Prednjim delom stopala se oslanjate na pod, a glavu zabacite unazad ka leđima. Ruke i noge su razmaknute oko 60 cm jedna od druge.

Udahnite kroz nos i podignite zadnjicu, a glavu istovremeno savijajte dok ne dodirne grudi.

Zadnjicu podižite koliko god možete, tako dovodeći telo u oblik trougla.

Pridignite se na nožnim prstima koliko god možete, a ruke i noge moraju biti ispružene. Izdahnite kroz nos ili usta dok se vraćate u početni položaj.

Tokom ove vežbe celo telo, osim dlanova i nožnih prstiju, je iznad poda.

Ponovite pokret do željenog broja ponavljanja.

Nakon izvođenja željenog broja ponavljanja svake od vežbi pet tibetanaca – legnite na pod, ispružite se i opustite koliko god možete. Dopustite da vas obuzme prijatan osećaj i dišite polako. Ostanite u tom položaju par minuta.

Povezano>>>  Vežbe 5 tibetanaca najvažnije preporuke

Vežbe 5 tibetanaca za mršavljenje ?

Danas se vežbe pet tibetanaca praktikuju širom sveta i tvrdi se da mogu da sačuvaju mladost, ravnotežu hormona i drže telo fit i zdravim. Vežbe 5 tibetanaca za mršavljenje daju odlične rezultate, upravo zahvaljujući tome da utiču na poboljšanje celokupnog fizičkog i psihičkog zdravlja – kao što smo opisali na početku ovog članka.

Međutim, svakako da samo izvođenje ovih vežbi ne može dati efikasne rezultate, ako se ne praktikuje zdrava i uravnotežena ishrana – od koje sve polazi, pa i naša telesna težina.

Napomena: Ovaj set vežbi će biti odličan dodatak vašoj zdravoj ishrani. Ako ga kombinujete sa svojim zdravim navikama u ishrani – možete da gubite težinu stabilnom stopom.

Pet tibetanaca iskustva i rezultati

Iskustva i rezultati u vezi čuvenih vežbi pet tibetanaca su zaista pozitivni. Ljubitelji joge su posebno oduševljeni ovim pristupom vežbanju i jačanju unutrašnjih ‘’čakri’’ – što obezbeđuje konstantan protok pozitivne energije koja zauzvrat poboljšava celokupno fizičko i mentalno stanje pojedinca.

Vežbe pet tibetanaca zaista ne oduzimaju puno vremena, svega desetak minuta, najbolje ujutru, pravilno izvođenje vežbi i adekvatan broj ponavljanja koji se postepeno povećava iz nedelje u nedelju – i rezultati ne mogu da izostanu.

Postizanje fizičko-mentalne homeostaze nikad nije bilo jednostavnije! A efekti se ogledaju u svim parametrima zdravlja.

Napomena: ne smete se tuširati minimum pola sata nakon završetka ovih vežbi!

5 tibetanaca nuspojave

Da li vežbe 5 tibetanaca imaju neke nuspojave? U principu, nuspojave su obično zabeležene u prvih nekoliko dana sprovođenja ovih vežbi, kada se organizam polako navikava na njih i kada polako počinje da se ‘’čisti’’. Prijavljene nuspojave su: pojačano znojenje, bubuljice na koži, pojačano mokrenje i dr.

Veoma retko, prijavljene su i sledeće nuspojave: vrtoglavica, mučnina, glavobolja i grčevi. Nuspojave su, kao što smo rekli, obično posledica čišćenja organizma od toksina, a takođe se mogu javiti i ukoliko pre toga niste bili naročito u formi.

--------------------------

loading...
---
Loading...