Nar za negu i lepotu

Upotreba nara u medicini može se pratiti još od 1552. godine pre Hrista. Drevni egipćanski zapisi nam govore da je nar korišćen u svrhe lečenja. Takođe, grčki iscelitelji koristili su nar za lečenje velikog broja bolesti. To uključuje artritis, poremećaje cirkulacije, digestivne probleme i infekcije. Iako je, takođe, nar bio deo izmišljenih priča vezanih za lepotu u drevnim društvima, njegova upotreba u proizvodnji kozmetičkih proizvoda je počela tek nakon što su ponovo otkrivene blagodeti njegove upotrebe za negu kože.

Nar za kožu

Zdravstvene blagodeti nara se mogu iskoristiti unošenjem soka od nara ili samog ploda. Međutim, kako bi se iskoristila sva njegova pozitivna svojstva u nezi kože, može se lokalno nanositi na kožu. Postoji nekoliko kozmetičkih formula koje uključuju ekstrakt nara, njegov sok ili ulje.

Blagodeti za akne

Akne su najčešće rezultat problema digestivnog trakta ili hormonske neravnoteže. Nar pomaže u prevenciji akni uništavajući sam koren problema. Nar pozitivno deluje na digestivne probleme i poboljšava cirkulaciju . Ukoliko već imate problem sa aknama, od velike pomoći može biti direktno nanošenje soka od nara na problematična područja. Akne se mogu zalečiti, a utiče i na prevenciju stvaranja ožiljaka, regenerišući tkivo u problematičnom području.

Sok od nara protiv bora

Sok od nara je odlično prirodno sredstvo za kožu oštećenu od izlaganja suncu i starenja. On popravlja nanetu štetu, pružajući vam glatku i mladoliku kožu. Nar produžuje životni vek fibroblastima, ćelijama koje su odgovorne za proizvodnju kolagena i elastina. Kolagen i elastin zatežu kožu i čine je elastičnom. Ovo održava kožu mladom tokom godina i minimalizuje vidljivost bora.

Lečenje posekotina i ogrebotina

Seme nara sadrži odlična lekovita svojstva. Utiče na ubrzano zarastanje rana, dok se istovremeno bori protiv infekcije. Pored toga, sprečava nastanak ožiljaka i tragova na koži nakon izlečenja.

Sastojci i svojstva nara

Nar je bogat sastojcima poput vitamina B5 i C vitamina, kalijuma, polifenola, itd. koji povećavaju lepotu i mladost kože. Nar je odličan izvor elaginske kiseline i antioksidanasa, koji pomažu u uništavanju slobodnih radikala. Ulje od semena nara može se smatrati “eliksirom mladosti” za kožu, budući da sadrži punicinsku kiselinu, omega 5 jedinjenje masnih kiselina, koje je efikasno u regeneraciji i obanavljanju ćelija kože. Ovo značajno usporava proces starenja kože. Štaviše, bogato je jedinjenjima kao što je fitoestrogen i retka verzija konjugativno-linolne (CLA) kiseline zasnovane na biljnoj bazi.

Kreme za kožu od nara

Postoje dva metoda putem kojih se iskorišćavaju blagodeti nara za kožu, bilo da se odlučite za kozmetičke ili prirodne forme. Kozmetičke kreme koriste ekstrakt semena nara i kombinuju sa brojnim hemijskim sastojcima. Kao rezultat, tokom ovog procesa gubi se dobar deo važnih svojstava. Štaviše, ovi proizvodi su često veoma skupi i ne pružaju željene rezultate. Najbolje rešenje za prevazilaženje ovih problema je primena soka od nara koji sami napravite. Stavite punu šaku semena nara u blender i napravite sok. Procedite i nanesite direktno na vašu kožu na bilo koju oblast. Budući da nema veštačkih procesa i sastojaka, svojstva nara ostaju netaknuta. Dakle, prirodan sok od nara je najbolji način da se nar maksimalno iskoristi.

Bezbrojne su koristi nara za kožu, međutim, morate ga koristiti tokom dužeg vremenskog perioda kako biste primetili rezultate. U međuvremenu, možete rešiti brojne zdravstvene probleme vezane za digestivni trakt i cirkulaciju.

--------------------------

loading...
---
Loading...