Bolna ovulacija uzroci, simptomi, lečenje i mere samopomoći

Bolna ovulacija

Da li ste iskusili bol tokom ovulacije ? U slučaju da je odgovor potvrdan, bitno je da znate zbog čega se to desilo. Sledeći redovi pružiće vam ključne informacije o uzrocima, simptomima, kao i tretmanu bola tokom ovulacije.

Ovulacija se označava kao period plodnih dana tokom menstrualnog ciklusa kada dolazi do oslobađanja jajnih ćelija koje su spremne za oplodnju iz jajovoda. Jajne ćelije se zadržavaju 24-48 časova u jajovodu, i ukoliko ne budu oplođene od strane spermatozoida, propadaju.

Ovulacija se obično javlja dve nedelje od prvog dana ciklusa. Ovulaciju ne prate nikakvi posebni simptomi, zbog čega žene nalaze druge načine da utvrde svoje tzv. plodne dane. Ipak, mnoge žene (gotovo 20%) se žale na prisustvo bola u donjem delu stomaka u predelu jajnika tokom ovulativnog perioda. Bolovi u ovulaciji nisu ozbiljnog karaktera, ali je ipak od značaja da znate šta je uzrok.

bolna ovulacija jajnici

Uzroci

U medicinskim krugovima bolovi za vreme ovlacije poznati su pod nazivom bol sredine ciklusa.Prilikom ovulacije, zajedno sa jajašcima oslobađaju se određene tečnosti i mala količina krvi iz jajnika. Iako je takva krv prihvaćena od strane tela, u određenim slučajevima može iritirati trbušni zid izazivajući pojavu bola u stomaku.

Mnoge žene tokom ovulacije doživljavaju grčeve nalik menstrualnim, dok neke osećaju oštra probadanja praćena tupim bolom u predelu stomaka. Ipak, bol obično jenjava u roku od par sati, mada nekada može trajati tokom celog dana.

Međutim, treba biti oprezan, jer bolovi u ovulaciji mogu biti simptom nekog ozbiljnog oboljenja. Žene koje boluju od sindroma policističnih jajnika ili fibroida materice imaju veće šanse da dožive bol u jajnicima i ledjima tokom ovulativnog perioda.

Takođe, neki stručnjaci navode da je bolna ovulacija u sa oboljenjem endometrioze. Usađivanje sluznice materice na nekom drugom mestu označava se kao endometrioza materice. Pod takvim okolnostima, uz ispoljavanje ovulativnih grčeva pratiće vas i osećaj bola tokom mnstrualnog ciklusa kao i seksualnih odnosa. Istovremeno, bolna ovulacija me ukazivati na prisustvo vanmaterične trudnoće, hronično zapaljenje male karlice, gastrointestinalne probleme, itd.

Simptomi

Često se bolna ovulacija pogrešno tumači kao napad slepog creva ili neke druge tegobe, zbog čega je bitno biti informisan o karakteru istog tokom ovulacije.

Kao što je već prethodno navedeno, period ovulacije obuhvata sredinu menstrualnog ciklusa; ukoliko osetite bolove u stomaku dve nedelje nakon početka menstrualnog cilusa znaćete o čemu se radi.

Bolovi u ovulaciji se podjednako javljaju na obema stranama abdomena. Lokalitet bola zavisi od pozicije jajnika koji je otpustio jajnu ćeliju. Takođe, bol se može preneti sa jedne na drugu stranu stomaka; ukoliko jednog meseca za vreme ovulacije osećate bol na levoj strani, narednog će se ispoljiti na desnoj strani stomaka. Pritom, može doći do pojave blagih grčeva ili pojave krvavih mrlja.

Bolna ovulacija lečenje

Neki stručnjaci smatraju da postoji tesna veza između bolne ovulacije i sposobnosti za trudnoću. Drugim rečima, pojava bolnih grčeva tokom perioda ovulacije jasan je znak ženske plodnosti, i ukazuje na prisustvo plodnih dana koji su idealni za začeće.

Ipak, mnogim ženama je jako bolna ovulacija nesnosna i ometa im svakodnevnu rutinu, zbog čega se traže određeni načini za sprečavanje istih.

Ne postoji konkretni tretmani za lečenje, ali se mogu primeniti neke jednostavne metode za ublažavanje bolova. Jedna od preporuka jeste potreba odmaranja kad se javi bolna ovulacija.

Istovremeno, od vitalnog značaja je i optimalan unos tečnosti, posebno vode tokom dana. U slučaju pojave bolnih grčeva savetuje se upotreba lekova protiv bolova, i na kraju, tople kupke ili stavljanje toplih termofora na stomak mogu pomoći u ublažavanju bolova.

Saznajte više>>>  Plodni dani i ovulacija-simptomi i faze

Poznato je da jako bolna ovulacija izazvati velike nelagodnosti, zbog čega svi žele znati idealan način za prevenciju i eliminisanje iste. U slučaju ovulativnih grčeva, ne postoji puno načina da se nešto preduzme osim upotrebe kontraceptivnih pilula koje sprečavaju pojavu ovulacije. Ipak, ove pilule bi trebalo koristiti isključivo u svrhu sprečavanja začeća. Ukoliko je bol dugotrajna, obratite se lekaru jer ako se nastavi moguće je da postoji neki problem sa jajnicima .

--------------------------

loading...
---
Loading...