Ešerihija koli u trudnoći lečenje, simptomi, posledice

Ešerihija u trudnoći uzrok

Do 10% trudnica će dobiti infekciju urinarnog trakta u nekom trenutku tokom trudnoće. Dobra vest je da ako se urinarna infekcija u trudnoći rano otkrije, trebalo bi da bude laka za lečenje antibioticima. Međutim ako trudnica ne prepoznaje simptome infekcije urinarnog trakta (ili ako ona nema nikakve simptome), ona neće znati da traži tretman – i stanje može postati ozbiljno. Ako se ne leči, oko 25% asimptomatskih infekcija urinarnog trakta se razvije u infekciju bubrega, što može biti potencijalno opasno po život majke i bebe. Da biste sprečili komplikacije od urinarnih infekcija u trudnoći, lekar će proveriti vaš urin na bakterije tokom prve prenatalne posete i možda naredne posete, takođe.

Najčešći uzročnik urinarnih infekcija u trudnoći je E. coli , što čini 80 do 90% infekcija. Fiziološke promene koje se dešavaju u telu povećavaju rizik da žene dobiju infekciju ešerihija koli u trudnoći. Smanjen imunološki status tokom trudnoće može doprineti ovome, takođe.

Vaš urinarni sistem obuhvata mokraćne puteve, bešiku, mokraćne kanale i bubrege. Infekcija nastaje kada bakterije uđu u ovaj sistem i prenamnože se. Većina infekcija urinarnog trakta su infekcije bešike i nisu ozbiljne ako se tretiraju odmah. Ako se ne leči, infekcija mokraćne bešike može putovati do bubrega i uzrokovati niz komplikacija, uključujući i prevremeni porođaj, malu porođajnu težinu bebe i sepsu.

e coli u trudnoci

Ešerihija koli je normalan stanovnik ljudskog intestinalnog trakta i vagine. Od mnogih sojeva E. koli, većina su bezopasni, ali neke vrste mogu da izazovu ozbiljne bolesti digestivnog i urogenitalnog sistema. Proliv ili infekcije urinarnog trakta uzrokovani E. koli mogu postati ozbiljni u bilo kom trenutku, a takve infekcije koje se javljaju tokom trudnoće mogu biti opasne i za majku i za dete.

Ešerihija u trudnoći – uzrok:

Bilo da li ste trudni ili ne, seksualni odnos je najčešći krivac za infekciju urinarnog trakta jer bakterije iz debelog creva i vagine mogu doći do uretre tokom odnosa. Energični seksualni odnos može da izazove upalu bešike, što olakšava bakterijama da ostanu. Dakle, Ešerihija koli u trudnoći se može dobiti na ovaj način, tj. dospeti iz debelog creva u urinarni sistem.

Ostali uzroci infekcija urinarnog trakta obuhvataju samo povremeno mokrenje, jer mokrenje efikasno čisti klice iz bešike i mokraćne cevi, kao i abnormalnosti urinarnog trakta ili hronične bolesti kao što je dijabetes.

Trudnoća ne izaziva infekcije urinarnog trakta – na kraju krajeva, 1 od 5 žena će razviti upalu mokraćnog trakta u svom životu – ali fizičke promene koje se dešavaju tokom trudnoće mogu učiniti trudnice više podložnim infekcijama. Za početak, hormonalne promene stvaraju idealno okruženje za bakterije koje izazivaju infekcije urinarnog trakta (najčešće Escherichia coli, poznata kao E. coli). Povećanje progesterona izaziva da se mišići koji oblažu uretru opuste, što omogućava bakterijama da se lakše ustale u mokraćnoj bešici i eventualno dođu do bubrega, nego kad niste trudni. Ešerihija koli u trudnoći se lakše razvija i zbog toga što vaša uvećana materica može da spreči potpuno pražnjenje bešike kad mokrite, a to ostavlja deo urina u kome se bakterije mogu razmnožavati.

Kako se prenosi

Kako se prenosi Ešerihija koli? Kao što smo naveli, E.coli se može prenositi iz digestivnog sistema do urinarnog putem neadekvatne lične higijene tokom korišćenja toaleta, ili nakon seksualnog odnosa koji takođe može izazvati da se bakterije iz creva šire do urinarnog sistema.

Prenošenje bakterija ešerihija preko kontaminirane hrane i vode je takođe moguće, a u tom slučaju se javlja dijareja. Ešerihija u trudnoći se može preneti sledećim namirnicama: nedovoljno termički obrađeno meso, nepasterizovano mleko i sirovo povrće i voće. Sve trudnice, a posebno one koje putuju u zemlje u razvoju, trebalo bi da bude posebno oprezne šta i gde jedu, kako je E. coli najčešći uzrok dijareje prilikom putovanja.

Ešerihija u trudnoći simptomi

Neke trudnice ne doživljavaju nikakve simptome urinarne infekcije u trudnoći; one imaju nešto što se zove asimptomatska infekcija urinarnog trakta. Ako imate simptomatičnu upalu mokraćnog trakta, možete iskusiti bilo koji ili kombinaciju sledećih simptoma.

Ešerihija u trudnoći – simptomi uključuju:

 • urinarna hitnost, znači brz i nagli nagon za mokrenjem
 • bol ili osećaj pečenja pri mokrenju
 • urin neprijatnog mirisa ili zamućen urin
 • krv u urinu
 • mučina
 • povraćanje
 • bol u trbuhu i bol u leđima
 • groznica
 • bol u oblasti stidne kosti.

Da li je opasna ešerihija kod trudnica

Ako se pitate da li je opasna ešerihija kod trudnica – odgovor je da može biti. Većina ljudi se oporavi u roku od nekoliko dana od ove infekcije, ali trudnice imaju povećan rizik od razvoja ozbiljnih komplikacija kao što su hemolitički uremični sindrom koji može dovesti do otkazivanja rada bubrega i smrti u ekstremnim slučajevima. Glavna opasnost od dijareje koju može da izazove ešerihija koli u trudnoći je dehidratacija koja može ugroziti bebu. Komplikacije mogu uključivati prevremeni porođaj i nisku porođajnu težinu bebe.

Kada ešerihija dospe u urinarni sistem, i ako se ne leči, infekcija mokraćne bešike može putovati do bubrega i uzrokovati niz komplikacija, uključujući i prevremeni porođaj, malu porođajnu težinu bebe i sepsu.

Ešerihija u ranoj trudnoći lečenje

Lečenje ešerihije u ranoj trudnoći treba sprovoditi veoma oprezno, upravo zato jer antibiotici koji se inače koriste kao lek za ovu infekciju (kao i za sve urinarne infekcije uopšte) mogu uticati na plod. Ovo je naročito u važno u prvom tromesečju, kada je najosetljivija faza razvoja ploda. Svaki ginekolog/lekar bi trebao da zna koji su to antibiotici najmanje štetni, naročito u ranoj trudnoći, kao i da li je možda poželjnija opcija neki vid prirodnog lečenja, u smislu konzumiranja čaja od brusnice ili šipka.

Ešerihija u trudnoći lečenje

Kako sprovesti lečenje ešerihije u trudnoći? Dobra vest je da se većina infekcija urinarnog trakta lako leči pa i ešerihija u trudnoći. Iako postoje lekovi koje trudnice moraju izbegavati, većina antibiotika su bezbedni. Bilo koji ginekolog će znati koje antibiotike treba izbeći, a izbor antibiotika zavisi od alergije žene i u kom je trimestru trudnoće. Postoji mnogo različitih bezbednih opcija. U svakom slučaju, terapija za ešerihiju se sastoji od antibiotika.

Ponavljanje urinarne infekcije izazvane E. coli je često kod trudnica. Idealna antibiotska terapija treba da traje od 7 do 10 dana i može da smanji rizik od recidiva. Ponavljanjem urinokulture nakon završetka tretmana, može se potvrditi uspešno lečenje ešerihije u trudnoći. Reinfekcija je mogućnost i može se sprečiti dnevnom dozom antibiotika.

Ne postoji siguran način da se spreči infekcija urinarnog trakta, ali postoji nekoliko preventivnih mera koje se mogu preduzeti kako bi smanjili šanse da dobijete jednu od njih.

Pratikujte dobru higijenu. Obrišite se po principu napred-nazad nakon uriniranja da bi se sprečilo širenje bakterija iz digestivnog trakta.

Ostanite hidratisani. Uriniranje je efikasan način čišćenja bakterija iz mokraćne bešike i mokraćne cevi. Pokušajte da popijete oko 8 čaša vode (tečnosti) dnevno.

Mokrite pre i posle seksa. To će pomoći da se otklone bakterije sa genitalija.

Mokrite često. Idite da mokrite kad god osetite potrebu, i sačekajte dodatnih nekoliko minuta kako biste bili sigurni da ste potpuno ispraznili bešiku.

Pazite na svoju ishranu. Kofein i čokolada su neke od supstanci koje mogu da iritiraju bešiku, a upala čini veću verovatnoću da će bakterije ostati.

Pijte sok ​​od brusnice. Brusnice mogu da spreče zadržavanje E. coli u bešici. Posavetujte se sa svojim ginekologom pre nego što uvedete kapsule brusnice ili sok od brusnice u svoju ishranu.

Ešerihija u trudnoći posledice po bebu

Kada je u pitanju ešerihija u trudnoći, posledice po bebu mogu uključivati sledeće:

loading...
 • pobačaj
 • zaostalost intrauterinog rasta
 • prevremeni porođaj
 • mala porođajna težina bebe
 • trudnoćom indukovana hipertenzija (visok krvni pritisak)
 • preeklampsija
 • anemija
 • amnionitis (upala posteljice).

Sve ovo se može izbeći ako se ešerihija koli u trudnoći leči pod stručnim nadzorom i ako se lečenje počne na vreme.Zato ako osetite bilo kakve simptome urinarne infekcije obratite se odmah vašem ginekologu.

--------------------------

loading...
---
Loading...