Nevenovo ulje i melem upotreba i recept

Ulje od nevena upotreba

Nevenovo ulje je uobičajen biljni lek za lečenje različitih stanja kože. Nešto poput kompleta za prvu pomoć, nevenovo ulje treba da vam bude pri ruci upravo zahvaljujući svojim pozitivnim dejstvima, pre svega na kožu. Iako je neven kao lek dostupan u različitim formama, ulje je najlakša forma za korišćenje i pravljenje. Najbolje je kada se priprema sa hladno ceđenim uljem poput badema ili maslinovog ulja. Vitamin E se takođe često dodaje nevenovom ulju da služi kao konzervans.

Upotreba ulja od nevena je moguća za različita stanja kože, od hidratacije pa sve do opekotina.

Nevenovo ulje i lekovitost koju poseduje su opisani u narednom tekstu, takođe saznajte kako da ga sami napravite kao i čuveni melem od nevena i voska…

nevenovo ulje

Anti-inflamatorno dejstvo

Otečeno, upaljeno tkivo je idealno mesto da se primeni nevenovo ulje kao lek. Suva koža, ekcem i hemoroidi se mogu tretirati sa ovim uljem, zahvaljujući njegovom sadržaju triterpenoida. Smanjenje upale je takođe ključ za smanjenje bola. Roditelji mogu da se oslone na nevenovo ulje kako bi olakšali bol i iritaciju od osipa kod dece.

Antibakterijsko dejstvo

Možete koristiti nevenovo ulje za borbu protiv bakterijskih infekcija kod ogrebotina na koži. Spoljašnji tretman sa nevenovim uljem će ubiti Staphilococcus aureus, uobičajenu klicu koja inficira ogrebotine, opekotine i posekotine.

Antiseptično dejstvo

Antiseptička svojstva nevena čine ovo ulje vrhunskim izborom za svaki komplet za prvu pomoć. Koristite ovu biljku da sprečite infekciju od ujeda, ogrebotina i manjih posekotina i opekotina. Nevenovo ulje ne treba koristiti kod dubokih opekotina tkiva i posekotina. Prestanite sa korišćenjem ako primetite alergijske reakcije na neven.

Ulje nevena za lice

Ulje nevena za lice je pravi izbor ako želite hidriranu, mladoliku i zdravu kožu. Osim stimulisanja zarastanja rana, nevenovo ulje može značajno poboljšati izgled vaše kože. Može da utiče na protok krvi u ćelijama kože, pružajući antioksidativnu zaštitu koja smanjuje pojavu bora i staračkih pega, pa čak i vidljivost ožiljaka. Ako želite glatku, čak i toniranu kožu koja svetli sa mladalačkom vitalnošću, razmislite o dodavanju nekih organskih proizvoda koji sadrže nevenovo ulje ili koristite neven u nekom drugom obliku, kao što je čaj.

Kako napraviti nevenovo ulje

Kako napraviti nevenovo ulje? Potrebni su vam sledeći sastojci:

 • suve latice nevena
 • ulje nosač (maslinovo ulje, bademovo ulje ili suncokretovo ulje)
 • čisa tegla sa poklopcem

Postoje dva načina na koja možete napraviti nevenovo ulje:

Hladan način infuzije – ovo je obično poželjna tehnika jer štiti osetljive cvetove nevena od oštećenja usled toplote.

Ulje od nevena – recept:

 • Stavite željenu količinu sušenih latica nevena u čistu i suvu staklenu teglu.
 • Napunite teglu sa uljem-nosačem po izboru da pokrije latice.
 • Stavite teglu na sunčano mesto da stoji četiri nedelje.
 • Nakon isteka 4 nedelje, procedite latice od ulja i čuvajte dobijeno nevenovo ulje u posudi sa poklopcem u trajanju do jedne godine.

Topla metoda infuzije – ovaj metod je mnogo brži od hladnog metoda infuzije, ali neće imati istu snagu zbog prisustva toplote.

 • Stavite željenu količinu sušenih latica nevena u čistu i suvu staklenu teglu.
 • Napunite teglu sa uljem-nosačem po izboru da pokrije latice.
 • Stavite ceo sadržaj tegle (latice i ulju) u malu šerpu i zagrevajte na niskoj temperaturi četiri sata, uz povremeno mešanje.
 • Ostaviti da se ohladi. Procediti latice od ulja i čuvajte dobijeno nevenovo ulje u posudi sa poklopcem u trajanju do jedne godine.

Melem od nevena i voska recept

Melem od nevena za lice je odličan prirodni lek i sredstvo za negu suve i ispucale kože. Kako biste napravili ovaj čudotvorni melem, sledite sledeće korake.

Potrebni sastojci:

 • 1 šolja kokosovog ulja
 • 1/4 šolje latica nevena
 • 2 kašike pčelinjeg voska

Melem od nevena i voska – recept:

Zagrejte rernu na 200 stepeni, a zatim je isključite. Stavite kokosovo ulje u šerpu i zagrevajte na srednjoj temperaturi. Kada se ulje otopi, dodati latice nevena i promešati ih zajedno.

Isključite šporet i staviti šerpu u rernu. Posle 3-4 sata, izvadite latice i procedite ulje nazad u šerpu, i zagrevajte na srednjoj temperaturi. Dodati vosak i pustiti da se topi. Nakon što ste dodali vosak, možete da umočite kašiku u smesu i ostaviti da se ohladi da vidite da li ima odgovarajuću koenzistenciju.

Bolje je kada melem nije veoma čvrst, tako da stavite malo manje voska. Dodati još ako vam se ne sviđa koenzistencija.

Sipajte ulje u odgovarajuću posudu i ostavite da se ohladi. Na ovaj način ste dobili svoj domaći melem od nevena i voska za lice.

Cvet neven kao lek

Cvet neven kao lek se od davnina koristi u različite svrhe. Neke od najimpresivnijih zdravstvenih koristi od nevena uključuju njegovu sposobnost da ubrza ozdravljenje, štiti oralno zdravlje, poboljšava izgled kože, podstiče dobar i zdrav vid, smanjuje upale, smanjuje rizik od nekih vrsta raka i otklanja grčeve.

--------------------------

loading...
---
Loading...