Orahovača – Liker od maldih zelenih oraha recept – lekovitost

Liker od zelenih oraha lekovitost

Verujemo da mnogi od vas cene čuvenu orahovaču kao izvrsno alkoholno piće, međutim, da li ste znali da orahovača kao lek ima brojne potencijalne koristi?

U čemu se ogleda lekovitost likera od zelenih oraha? Orah ima mnogo koristi, ali upotreba ove vredne biljke u alternativnoj medicini je zaista neprevaziđena. Zna se da ‘’meso’’ oraha sadrži visoke nivoe omega-3 masnih kiselina i antioksidanasa, kao što su vitamin E i folna kiselina, dok spoljašnja ljuska sadrži lekovito jedinjenje poznato kao juglon. Juglon pokazuje umerenu antitumorsku aktivnost i on je aktivni sastojak u likeru od zelenih oraha.

Orahovača kao lek:

Liker od zelenih oraha se koristi za poremećaje kože, posebno one gljivične, poput atletskog stopala. Takođe se koristi spolja za ringvorm, ekceme i druge iritacije kože.

liker od zelenih oraha

Interno se orahovača koristi za digestivne probleme i konstipaciju. Alkohol u ovoj tinkturi može da objasni neke, ali ne sve namene.

Ali najpoznatija upotreba likera od zelenih orasa u lekovite svrhe je protiv parazita, uključujući virusnih i gljivičnih parazita na telu i u crevnom traktu.

Orahovača je prirodan preparat koji se uspešno upotrebljava za lečenje bolesti želuca, sluzokože usta i grla, i posebno za štitnu žlezdu (jer je bogata jodom).

Orahovača takođe može pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska i holesterola. Sadržaj tanina u ljuski oraha može da pomogne u skupljanju znojnih žlezda i smanjiti preterano znojenje. Orahovača takođe može pomoći kod menoragije i proliva. Ostale koristi uključuju:

 • pomaže u varenju
 • pomaže da se oslobodite kolika
 • pomaže da se oslobodite gorušice
 • pomaže da se oslobodite nadutosti
 • stimuliše protok žuči
 • ublažavanje bola u slezini
 • balansiranje nivoa šećera u krvi
 • suzbija bolesti srca
 • deluje protiv malarije
 • pomoć kod sifilisa
 • pomoć kod stanja kože kao što su bubuljice i akne.

Orahovača recept

Da biste pripremili domaću orahovaču, potrebni su vam kvalitetni zeleni orasi, koji se beru početkom juna, jer su tada najviše lekoviti. Potrebno je da plodovi budu zdravi, čvrsti i beli kada ih presečete. Što se tiče alkohola, može poslužiti kvalitetna domaća lozovača (komovica). Recept za liker od zelenih oraha, opciono, uključuje i malo karanfilića , štap vanile, cimet ili osušenu koru limuna ili pomorandže. Inače, liker od zelenih oraha možete napraviti i o d ekstrakta oraha, ali svakako da je prirodnije od svežih, mladih, zelenih oraha. Kada pripremite orahovaču, pre upotrebe je obavezno promućkajte!

Orahovača – recept

Sastojci:

 • 25 komada zelenih oraha
 • šećer u težini oraha, a možete koristiti i čist med (svakako je zdravija opcija med)
 • 1 l domaće lozovače (komovice)

Priprema:

Pripremljene zelene orahe dobro oprati i izmeriti ih (kako biste znali koliko će vam trebati šećera) i stoga odmah izmerite istu količinu šećera.

Zelene orahe treba zaseći uz pomoć noža na nekoliko mesta. Zatim ih poređajte u čistu staklenu teglu, pospite odmerenim šećerom, nalijte domaćom rakijom lozovačom (komovicom) i dobro zatvorite.

Ovako pripremljen preparat treba ostaviti da odstoji na suncu 40 dana, nemojte otvarati teglu, jedino na svakih par dana dobro promućkati sadržaj.

Nakon što prođe predviđenih 40 dana, orahovaču procediti u čistu staklenu flašu (poželjno tamne boje) i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Kako se uzima orahovača kao lek?

Svako jutro uzeti 1 kašiku orahovače na prazan stomak. Obavezno pre uzimanja svaki put promućkati (zbog joda, koji se taloži na dnu flaše).

Liker od mladih zelenih oraha kao lek za želudac

Liker od zelenih oraha kao lek za želudac je veoma cenjen u narodnoj medicini. Orahovača deluje pozitivno na digestivni sistem – poboljšava varenje, ublažava gorušicu i nadutost i čisti digestivni sistem od parazita.

Orahovača kao lek za štitnu žlezdu

Orahovača kao lek za štitnu žlezdu se koristi još od davnih vremena, pa evo, sve do danas. Pobornici zdrave ishrane i alternativne medicine cene ovaj domaći alkoholni napitak kao izvrstan prirodni lek za bolesti štitne žlezde, jedne od najvažnijih endokrinih žlezda u našem organizmu, koja upravlja mnogim vitalnim procesima. Upravo zato se za izradu likera od oraha koriste mladi zeleni orasi, koji su najbogatiji jodom – a znamo da je jod neophodan element za funkcionisanje štitne žlezde.

Kako da koristite orahovaču kao lek za štitnu žlezdu? Svako jutro na prazan stomak popijte po jednu čašicu orahovače.

Liker od mladih zelenih oraha za grlo i bronhitis

Liker od mladih oraha za grlo i bronhitis se takođe koristi kao prirodni lek, i to u vidu tečnosti za ispiranje usta i grla. Na taj način smiruje i dezinfikuje nadražene i inficirane disajne puteve i ublažava bronhitis. Pošto se koristi i za ispiranje usta, a zna se da ima i baktericidno dejstvo, može da pomogne u održavanju higijene i zdravlja usne duplje – pa se tako može koristiti i kod paradentoze.

--------------------------

loading...
---
Loading...